Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

aug.
01

A VARÁZSHEGY BELSEJÉBEN IS JÁRTAK ALSÓSAINK

2016. szeptember 16. (péntek)

Alsó tagozatosaink őszi kirándulásai minden esztendőben valamilyen természetismereti téma köré szerveződnek. Az idei úti cél Budapest volt, ott pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Izgalommal várták tanítványaink ezt a pénteket, hiszen az állatokról – legyenek azok egzotikusak vagy nálunk őshonosak, négylábúak vagy hüllők – valamennyien nagy élvezettel beszélnek.

A kellemesen meleg idő különösen jó alapot adott a kiránduláshoz – szinte a nyári szünet gondtalan napjait idézte a buszokra várakozó, majd a fővárosba vidám utasként megérkező gyermekek zsivaja.

Az állatkertben osztályonként kalandoztak a gyerekek, a szervezett zoopedagógiai foglalkozásra pedig egész évfolyamok látogattak.

A foglalkozás témájaminden korosztály esetében a Biblia állat- és növényvilága volt. Ez a közelgő állatok világnapja – ami az állatok védőszentjének, Szent Ferencnek az emléknapja – miatt is aktuális volt.

A foglalkozásra induló csoportokat Bajor-Lampert Rita és Mircse Áron zoopedagógus fogadta, majd végigkísérte őket a bibliai eseményekhez is köthető növények és állatok között.

Tovább a teljes cikkhez...

júl.
01

TANÉVKEZDÉS ELŐTT

Ügyeleti időpontok:
2015. július 31-én (pénteken) 8.00 - 12.00 óráig
Csák Lajos igazgató (30/628-1590)
Dombi Mátyásné óvodavezető,
2015. augusztus 12-én (szerdán) 8.00 - 12.00 óráig
Dunai Rita igazgatóhelyettes
Krainhoffer Tamásné óvodapedagógus.

Tankönyvárusítás:
aug. 24. (hétfő)  12.00 – 17.00          1 - 3. évfolyam
aug. 25. (kedd)    9.00 – 17.00          4 - 8. évfolyam
Parkolási lehetőség az iskolaudvaron!

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft.az eddigi évektől eltérően – idén nem fog díjbekérőt küldeni a tanulók lakcímére a rendelt tankönyvek árának kiegyenlítéséhez. A számlalevelek és az Átadás-átvételi jegyzőkönyvek augusztus végéig kerülnek megküldésre az iskola részére.

Tanévnyitó szentmise:
2015. augusztus 31. (hétfő), 17.00 óra, Bazilika
Gyülekezés az iskolában 16.00-tól, indulás 16.40-kor.

Első tanítási napon:
2015. szeptember 1. (kedd), megérkezés 7.45-ig
A felszerelésről a szentmise után adunk tájékoztatást.

Elsős szülői értekezlet:
2015. szeptember 1. (kedd), 17.00 óra

jún.
30

NYÁRI TÁBOR
A BÖRZSÖNYBEN

2015. június 30. - július 5. (kedd-vasárnap)

Nyári táborunk helyszíne az idei esztendőben, a Börzsönyben található Kisinóci Turistaház és Camping volt. Az egymást követő években mindig váltakozik az úti cél, így a „régi” táborozók is minden alkalommal új tájakat ismerhetnek meg, új élményekkel gazdagodhatnak.
Az indulás reggelén hetvenhét izgatott – kisebb és nagyobb – gyermek várta Dunai Rita, Nagy Anikó, Farkas Eszter, Farkas Rita, Lőrinczné Schvarcz Magdolna és Teker Éva kísérő pedagógusok társaságában, hogy végre felszállhasson a két buszra, és kezdetét vegye a mindig izgalmas programokat felsorakoztató táborozás.

Az első megálló a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum volt, amely egész napos időtöltést biztosít a látogatóknak. Itt két foglalkozáson is részt vettek tanulóink. A „Tájegységi séta” elnevezésű program során megismerkedhettek az adott helyszínen bemutatott hazai tájjal, annak néprajzi vonatkozásaival. Bepillantást nyerhettek az ott élt emberek mindennapjaiba, szokásaikba, munkájukba. Vezetőjük nem csak ismertetőkkel, hanem okosan feltett kérdésekkel, illetve a gyerekek által kitalált válaszokkal is segítette a tájegység alaposabb megismerését. A „Munkák a házban és ház körül” című foglalkozás pontosan azt jelentette, ami a nevében foglaltatik: a lányok és fiúk is magukra öltöttek egy-egy, a korábbi század(ok)ra jellemző ruhadarabot, majd elvégezték a nekik szánt munkákat. A lányok vajat köpültek, zöldséget tisztítottak, kenyeret vágtak, búzát őröltek, takarítottak, babát altattak, a fiúk kaszáltak, szénát hordtak, vizet húztak, tűzifát aprítottak, fűrészeltek.
Szentendrét elhagyva Kóspallag felé vették az irányt a táborozók. Megérkezvén egy finom, meleg vacsora és a szobák elfoglalása következett. Miután valamennyien megismerkedtek ideiglenes lakóhelyiségükkel, felfedezéseket tehettek az épületek környékén is. Örömmel találták meg a gyerekek a hívogató medencét, a közeli kis patakot, a homokos röplabdapályát.

A második napon két izgalmas program adott élményeket. Egy különleges „kincskeresés” keretében Szilveszter bácsi segítségével a kicsik ismereteket szerezhettek, a nagyobbak felidézhették tudásukat a hazai turistajelzésekről. Azt is megtudhatták, hogy miképpen tájékozódhatnak egy erdőben iránytű nélkül, és hogy milyen jeleket, adatokat tartalmaz egy turistatérkép. A térképkészítést maguk is kipróbálhatták, hiszen a kincskeresés minden csapat számára egy-egy, a helyszínről készült rajz elkészítésével kezdődött. Ezeken jelölte be Szilveszter bácsi a kincsek megtalálását előmozdító segítségek helyét. A megtalált lapocskákat okosan összeillesztve már fellelhették a csapatok a „kincset”, ami finom gumicukor formájában jelent meg.
A nap másik programja a közeli tanösvényen tett séta volt Ági néni vezetésével. A természetvédelmi mérnök ráirányította a gyerekek figyelmét a madárvédelemre, saját maga által készített és kihelyezett odúkat mutatott meg, mesélt a környéken előforduló állatfajokról, a környék jellegzetes növényzetéről. Nem csak mesélt, hanem a lehető legtöbbet meg is mutatott. Magával ragadó elbeszélése nyomán a pocsolyából kiemelt vízisiklót és a patak mellett talált furcsa csigát is bátran megérintették még a legkisebbek is.

Ezen a napon korai lefekvéssel készültek a táborlakók a másnapi próbatételre, hiszen a harmadik napon nagy szükség volt a jó erőnlétre. A 9 km-re található Törökmezőn lévő Dunakanyar Kalandpark volt az úti cél, és oda bizony – Farkas Eszter néni vezetésével – gyalog tették meg az utat. Bár a túra igénybe vette az izmokat, azért a legkülönfélébb kötélpályákon sokan próbára tették ügyességüket, bátorságukat. A gyerekek nagy örömére négylábú kísérőjük is akadt a túrán, a táborhelyszín szomszédságában lakó és végig a kirándulókkal tartó kutya „személyében”. Bármily fárasztó volt azonban a gyaloglás, visszaérkezés után újult erővel csobbantak a gyerekek a medencébe, és gyors tempójú mérkőzéseket játszottak a röplabdapályán.

A negyedik napon ismét Ági néni érkezett a táborozókhoz egy különleges feladattal. Csapatokra osztva kellett a környék jellegzetes állatait ábrázoló képeket megkeresniük a tábor területén, majd a rajtuk található információkkal kiegészíteni a náluk lévő feladatlapot. Ezekkel a feladatokkal nem csak egy jót játszottak, hanem észrevétlenül ismereteket is szerezhettek. Előző napon a kalandparkban megismert Laci bácsi egy újabb vetélkedőre hívta délután a csapatokat. A korábbi napok során elhangzott információkra, de jó logikára és ügyességre is szükség volt a győzelemhez e megmérettetésen.
Ági néni, Laci bácsi és Szilveszter bácsi sötétedés utánra is tartogatott meglepetést: izgalmas éjszakai túrával készültek, amelyben „bátorságpróbás” elemek, játék és sok-sok érdekesség is szerepelt.

Az ötödik napon ismét rövid túra következett. Ezúttal Királyrétre vezette Eszter néni a csapatot, ahol a Királyréti Erdei Vasút megállójához érkezhettek. Itt a várakozás idejében a nagyobbak kipróbálhatták erőnlétüket a hajtánypályán, a kisebbek a Kerti Vasút apró kocsijain ülve tehettek egy-egy kört. A kisvasút szerelvénye Kismarosra vitte a társaságot, ahol egy finom fagylalt elfogyasztásával tették kellemesebbé a várakozást a visszaútra.
Délután ékszerkészítő foglalkozást tartott Lőrinczné Schvarcz Magdi néni és Teker Éva néni a gyerekeknek, és persze a fürdés, a játék a pataknál és a röplabdázás sem maradhatott el. Ha ezen tevékenységekben elfáradtak a táborozók, az idén is volt – a tábor teljes ideje alatt – lehetőségük különböző karkötő-készítési technikákkal megismerkedni, origamizni.

A hazautazás délelőttjén már csak egy rövid sétát kellett tenniük a gyerekeknek, hogy a faluban található, nemrég felújított templomban részt vehessenek a vasárnapi szentmisén. Temesvári Benedek pálos testvér barátságos vendégszeretettel fogadta a látogatókat, s röviden bemutatta a templomot, illetve mesélt annak történetéről is.
A minden alkalommal nagyon finom reggelik, ebédek és vacsorák méltó megkoronázása volt a „búcsúebéd”, ami ízletes töltött fánkot is tartalmazott.
Hazafelé utazva több „őstáborozó” tette fel a kérdést, hogy vajon a jövő évi tábor hol lesz, és az is lesz-e ilyen jó. Megígérhetjük: minden bizonnyal lesz…

 

Képtár > 2014-15. tanév > Nyári tábor

jún.
22

NAPKÖZIS TÁBOR

2015. június 22-26. (hétfő-péntek)

Idei táborunkban 74 tanulónk vett részt, s a gyermekek állandó kíséretét ebben az évben is Bakter Éva néni, Jurcsek Rita néni, valamint Rodler Kati néni látta el. A hét során egy-két napra csatlakozott a csapathoz Péter bácsi, Niki néni, Bihari Zsuzsi néni, Erzsi néni, Gerda néni, Timi néni, Péti Zsuzsi néni, Farkas Rita néni, Eszter néni, Teker Éva néni, Kata néni, Salamon Kati néni, Magdi néni, Tóth Éva néni, és Ági néni is.

Az első napdélelőttje az ismerkedés jegyében telt. A gyerekek csoportokban ismerkedtek egymással a felső tagozatos csoportvezetők segítségével, játékos formában. Megtudták egymásról, ki mit szeret, van-e kedvenc hobbija, sportja. Terveztek maguknak címert, melyben minden csapattagot megjelenítettek valamilyen módon. A délután sportolással telt a parkerdő tornapályáján, Sárpentelén.

A második naprengeteg izgalmat rejtett a táborozók számára, akiknek jó kedvét a rossz, esős időjárás sem törte meg. Pákozdra utaztak, a Katonai Emlékparkba, ahol a „Hazafiasság iskolája” elnevezésű program keretében, a Magyar Honvédség katonáinak segítségével nyertek bepillantást a katonák mindennapjaiba, munkájába. Megtekintették, milyen egy katonai szállás, felsorakozhattak kis katonaként vezetőjük előtt, akinek a parancsszavait is követniük kellett. Vezettek repülőgép szimulátort, kézbe vehettek, kipróbálhattak fegyvereket a katona bácsik felügyelete mellet. Igazi lövészárokban is jártak, majd kisfilm segítségével ismerték meg a pákozdi csata történetét.

A harmadik napreggelén ismét elhagyta a várost a csapat. Ezúttal Agárdra utaztak, vonattal. Itt három helyszínen, csoportokban vettek részt foglalkozásokon a gyermekek. Az egyiken az egri vár mintájára készült rönkvárban vívták meg csatájukat a törökkel, a másikon a Gárdonyi Géza emlékházat tekintették meg, a harmadikon pedig az önfeledt játéké volt a főszerep. A várban a magyar és a török had mérkőzött meg egymással labdadobálással, kötélhúzással, névháborúval. A múzeumban, miután megtekintették Gárdonyi szülőházát, valamint az életéről, munkásságáról szóló kiállítást, kézműves foglalkozás keretében készítettek amuletteket. A nap végén nem maradhatott el a jól megérdemelt fagylaltozás sem.

A negyedik napon a csapatot zenés ébresztő várta, hiszen reggel egy jó, frissítő zumbával kezdték a napot. A táncos bemelegítés sok kisgyermek arcára varázsolt mosolyt. Közben az iskolaudvar is színesbe öltözött, a gyermekek a hét addigi eseményeit megjelenítő aszfaltrajzokat készítettek. A délelőtt további része is a vidámság jegyében telt, ugyanis Kremniczky Géza bácsi és felesége, Ria néni látogatott el az iskolába, ahol vidám dalokkal, játékokkal szórakoztattak a kicsiket és a nagyobbakat. Délután ismét ügyes kezekre volt szükség, ugyanis tanulóink Kucsera Lászlóné Magdi néni vezetésével megismerkedtek a kosárfonás rejtelmeivel. Mindenki elkészíthette aztán saját ceruza-, illetve virágtartóját.

Az utolsó nap reggelén ismét kirándulni indult a népes gyermeksereg, ezúttal Sárkeresztes volt az úti cél. Csapatokban barangolták be a helyi tanösvényt, melynek egy-egy állomásán tanár nénik várták őket információgyűjtés céljából. Ismerkedtek itt állatokkal, növényekkel, csillagászattal, s olvashattak arról is, hogy a világháború idején milyen események zajlottak ezen a vidéken. Az iskolába visszatérve, délután vetélkedő keretében, délelőtti gyűjtőmunkájukra, figyelmükre alapozva adtak számot tudásukról. Nem maradhatott el a vidámság sem erről a délutánról, ugyanis táborzáró programként valamennyi csapat kis „műsor” keretében mutatta be, a hét melyik programja nyerte el leginkább tetszését. A jól megérdemelt jutalmakat a „búcsú uzsonna” követte. A pizza elfogyasztása után fáradtan, de jókedvűen, sok-sok új élménnyel gazdagodva tért haza valamennyi résztvevő.

 

Képtár > 2014-15. tanév > Napközis tábor

jún.
17

TE DEUM - HÁLAADÁS

2015. június 17. (szerda)

Téged Isten dicsérlek
és hálát adok mindenért.

Hogy tegnap azt mondhattam: úgy legyen!
és ma is kiálthatom: úgy legyen!
és holnap és holnapután és azután is
akarom énekelni: úgy legyen! –
hála legyen, Uram!
hála legyen!

Sík Sándor: Te Deum (részlet)

A 2014/2015-ös tanév lezárásaként intézményünk – óvodapedagógusokkal is kibővült közössége – hálaadó szentmisén vett részt a Székesegyházban.

A szentmisét Ugrits Tamás püspöki biztos atya mutatta be, aki bevezető gondolataiban – valamennyi jelenlévő gyermek, pedagógus és szülő nevében is – hálát adott, kifejezte köszönetét a Jóisten tanév során megtapasztalt kegyelmeiért. Felhívta a figyelmet arra, hogy Isten akkor is velünk van, amikor a nyári szünidő hónapjaira elhagyjuk az iskolát, áldása ezekben a hónapokban is kíséri életünket.

A szentmise záró áldását megelőzően Csák Lajos igazgató úr mondta el tanévet bezáró beszédét, melyben visszatekintett az előző öt esztendőben végzett vezetői munkájára is. Szólt a folyamatosan szépülő, egyre korszerűbbé váló épületről, az intézmény városszerte, s a város környékén is elismertségnek örvendő nevelési-oktatási programjáról, az iskolai közösség épüléséről, majd kiemelte azokat a regionális, egyházmegyei és megyei, valamint városi megmérettetéseken elért versenyeredményeket, melyek alátámasztják intézményünk szakmai hitelességét, eredményességét.

Igazgató úr megköszönte Tamás atyának egész éves, áldozatos munkáját, mellyel hozzájárult a tanév nevelési sikereihez.

Ezt követően került sor a nevelőtestületi dicsérettel bíró tanulók jutalomkönyveinek és okleveleinek kiosztására. 24, nevelőtestületi dicséretre méltó tanulónk igazgató úrtól a Székesegyházban, 50, kitűnő, jeles, illetve jó tanulmányi eredményt elért, közösségi életben, művészeti és sporttevékenységben jeleskedő tanulónk pedig osztályfőnökétől, az iskolai bizonyítványosztás alkalmával vehette át jutalmát. 35 tanulónk – az iskolai élet különböző területein elért sikereiért, példamutató munkájáért – dicsérő oklevélben részesült. Ez azt jelenti, hogy tanulóink 47 %-a példaértékűen teljesített e tanév folyamán.

Ugyancsak a Székesegyházban összegyűlt közösség előtt vehették át jutalomkönyvüket a szentmisei szolgálatban egész évben élenjáró, hitüket példaadó módon gyakorló tanulóink: Róth Dániel 8. osztályos, Boros Benedek, Kohut Dávid, Palkovics János, Schram Patrik Bence7., Kósa Márk 6., valamint Ficzere Márk László5. osztályos tanulók.

Nevelőtestületi dicséretre méltó és példaértékű tevékenységükért jutalmazott tanulóink névsorát itt olvashatják.

Képtár > 2014-15. tanév > Te Deum

jún.
13

BALLAGÁS

2015. június 13. (szombat)

Eljött a pillanat, és szabadok vagyunk!
De igazán senki sem boldog,
talán egy kicsit visszahúz a szívünk.
Lehet, hogy egymást már nem látjuk soha,
de végig kísérnek azok az emlékek
amit nekünk adott az iskola.

Mégis fájdalmas az utolsó búcsú.
Nehezen, de elválunk egymástól.
Mindenki vidám, s egyben szomorú.
Talán, még egyszer visszatérünk,
De most hátat fordítva az iskolának,
Teli reményekkel végleg elmegyünk!
(Ballagásra – részlet)

Intézményünktől búcsúzó nyolcadik osztályosaink utolsó, iskolánkban töltött hetei már az elválásról, ugyanakkor egy új, ismeretlen, minden bizonnyal kihívásokkal teli út kezdetéről szóltak.

Lezajlott a tablófotózás, hazatértek az utolsó osztálykirándulásról, Tamás atya vezetésével és az útra indulóknak szánt gondolataival – az utolsó ima, majd szentmise alkalmával – elbúcsúztak a kápolnától, majd néhány könnycseppel már a szemükben, pedagógusnapi műsorukkal tanítóiktól, tanáraiktól.

Június 13-án aztán valóban eljött a búcsúzás ideje. A virágdíszbe öltöztetett iskola utoljára hívogatta osztálytermükbe nyolcadikosainkat, akiktől elsőként hetedikes társaik – Nagy Anna Réka és Bakter László – búcsúztak az útra indulókat illető tarisznyák és virágok átadásával.

Tamás atyaa kápolnában, sok-sok lelki élmény helyszínén várta ballagóinkat, akik imával, énekkel köszönték meg a Jóistennek az itt kapott kegyelmeket. A hála virágait – Tamás atya áldását megelőzően – az osztály nevében Maráczi Boglárka Melani és Sellei Bálint Bendegúz helyezte el az oltáron.

Az utolsó, a szokásosnál kicsit hosszabb csengőszót követően nyolcadikosaink – hagyományos ballagási dalokat énekelve, 7. osztályos társaik kíséretében – járták végig utoljára a jól ismert folyosókat, mielőtt megérkeztek ballagási ünnepélyünk helyszínére, az iskolaudvarra.

A Himnusz felcsendülését követően a 7. osztályosok képviselőiKisari Péter, Kohut Dávid, Tihanyi Tamara, Tóth Boglárka Réka – búcsúztak tőlük, akikhez – fuvolajátékával – a 6. osztályos Verő Johanna és Verrasztó Rebeka is csatlakozott.

„Áldott legyen a Fény,
mely rád világít és mely benned van,
Az áldott napfény sugározzon be téged
És melegítse fel szívedet,
míg úgy nem lobog mint kandallók tüze,
Így minden idegen melegedni jöhet hozzád
és minden barátod is,
Sugározzék szemedből a fény, mint ablakba állított
Gyertya fénye, mely a viharban vándorlókat hívogatja…”

A ballagók nevében Bakó Dominik, Barabás Bence, Hada Gergő, Nagy Laura, Pók Réka Júlia, Sebestyén Richárd és – zongorajátékávalSellei Bálint Bendegúz búcsúzott. Megígérték, hogy családi indíttatásukról, s a Szent Imre Általános Iskolában kapott értékekről soha el nem feledkezve, méltó módon állnak majd helyt a középiskolában, s a számukra kijelölt helyet és feladatot megtalálva, a világban.

„… csak az utolsó napokban éreztük át igazán, hogy mennyire biztonságban voltunk itt. Otthon voltunk. Ismertük tanáraink szokásait, iskolánk rendjét, tudtuk, kihez fordulhatunk segítségért, mit hol találhatunk, kiben bízhatunk.”

Intézményünk szép hagyományát, az ünnepélyes szalagkötést és zászlóátadást követően Csák Lajos igazgató úr mondta el személyes élményeket is felsorakoztató, búcsúzó gondolatait.

A virágátadás után Igazgató úr – a Szent Imre Általános Iskoláért végzett áldozatos és példamutató tevékenységéért – három végzős tanulónak adott át Pro Sancto Emerico-oklevelet:

  • BARABÁS BENCÉNEK példamutató szorgalmáért és közösségi munkájáért;
  • SEBESTYÉN RICHÁRDNAK példamutató szorgalmáért, kiemelkedő versenyeredményeiért és közösségi munkájáért;
  • BAKÓ DOMINIKNAK példamutató magatartásáért és szorgalmáért, példaértékű hitéletéért, kiemelkedő versenyeredményeiért és közösségi munkájáért.

Bakó Dominikot a nevelőtestület egyúttal az egész iskola tanulóközössége elé állította példaként tanulmányi és hitéleti tevékenysége alapján, ezért az oklevél mellé a 2014-15-ös tanév tanulói Szent Imre-díját is neki ítélte oda, az ezzel járó emlékplakettel és értékes könyvjutalommal együtt. A méltatást az iskola honlapján, A MI ISKOLÁNK menüpontban, a Szent Imre-díj fülre kattintva olvashatják.

Igazgató úr a Szülői Szervezetben végzett áldozatos munkát, segítő tevékenységet is megköszönte, elismerte a díj Hada Tibornak történt átadásával.

Ballagási ünnepségünk a Boldogasszony Anyánk kezdetű régi magyar himnuszunk közös eléneklésével zárult.

Katolikus iskolánk 17. ballagási ünnepségén a 8. osztály 14 tanulója búcsúzott intézményünktől. Tóth Béláné osztályfőnök tanárnő bocsátotta útjukra őket.

[A ballagási ünnepélyen készített iskolai fényképek letölthetők, ha a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küld egy üzenetet, az érintett tanuló megnevezésével.]

 

Képtár > 2014-15. tanév > Ballagás

jún.
12

AZ UTOLSÓ TANÍTÁSI NAPON

2015. június 12. (péntek)


Utolsó tanítási napunkon került sor iskolánk aulájában arra az összejövetelre, melyen Tamás atya „nyári útravaló” mellett áldást adott a jelenlévőknek, hogy valamennyien így induljanak jól megérdemelt nyári pihenőjükre, vakációjuk tartalmas eltöltésére.

Ez alkalommal Gyenese Ágnes tanárnő vezényelte iskolai kórusunk is „megszólalt”, vidám, nyári hangulatú összeállítással örvendeztetve meg a szünidőre készülő hallgatóságot.

„Lehet egy dal, vagy ritmus, vagy zaj, egy árva hang, egy jel.
a zene az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel!
Mert a jó, a rossz csak szó, olyan, ami sokszor változó,
de egy ismerős hang, az megmarad, máris érzed, hogy védve vagy,
a dal egy biztos hely!

A zene az kell, mert körülölel, és nem veszünk majd el.
Ha van elég szív, az sokat segít, mert úgysem adjuk fel.
Köztünk minden ember más, különös és sokfajta szokás.
De hogy éjjel mindenki álmodik, nagy bajt nem csinál hajnalig,
ebben egyformák!”

(Valahol Európában – dalszöveg – részlet)

 

Képtár > 2014-15. tanév > Utolsó nap

jún.
12

PÜSPÖK ATYA KÖSZÖNTÉSE

2015. június 12. (péntek)

„Álmomban az éjszaka,
aranykertben jártam.
Aranykertben, aranyfán,
aranyrigót láttam.
Aranyrigó énekét
a szívembe zártam.

Ahány levél lengedez
szélringatta ágon,
ahány harmatcsepp ragyog
fűszálon, virágon,
Püspök atya fejére
annyi áldás szálljon.”

Június 12-én, Páduai Szent Antal ünnepén az egyházmegye oktatási intézményei nevében óvodánk és iskolánk képviselői köszöntötték verssel, énekkel és fuvolaszóval Spányi Antal püspök atyát névnapja alkalmából.

A Szent István Művelődési Házban összegyűlt ünneplő közösség először Gyenese Ágnes vezényelte kamarakórusunk előadásában Szűz Mária segítő közbenjárásával kérte a Mennyei Atya áldását az ünneplő Püspök atyára, majd – óvodásaink kedves köszöntőjét követően – Verő Johanna és Verrasztó Rebeka 6. osztályos tanuló fuvolajátékát hallhatta.

Ezt követően Horváth Nóra 5. osztályos tanuló szavalta el Püspök atyának Mentes Mihály Az Úr bennem című költeményét.

„Vette a gyenge nádat az Úr;
Állította a magas hegyre.
És szólt: Tölgy légy, kemény, erős.
Ezer apró virágot fedj be.

Viharok zúgnak, meg ne hajolj.
Villámok zengnek: meg ne reszkess.
Túl viharon, túl fellegeken
Emeld fejedet az egekhez.

Vette a csöppnyi kis ibolyát;
Tette a kertnek közepére.
S mondotta: Rózsa légy, piros
Az ajkad, arcod, szíved vére.

De magamban hordom Istent,
Az Eget minden sugarastól:
Ő az Erő, Jóság, Igazság,
Ő a tölgy, rózsa és apostol.”

(Mentes Mihály: Az Úr bennem – részlet)

 

Képtár > 2014-15. tanév > Köszöntés

jún.
09

ÚSZÁSOKTATÁS

2015. június 9. (kedd)

2.a és 2.b osztályunk mindkét félévben heti egy testnevelésórát a Csitáry G. Emil Városi Uszodában töltött annak érdekében, hogy kis nebulóink megismerkedjenek az egyik leghatékonyabb mozgásformával, mely kitűnően fejleszti a kondicionális- és koordinációs képességeket, egyszerre és alaposan megmozgatva a legtöbb izomcsoportot, erőt, állóképességet és rugalmasságot biztosít, s a szellemi teljesítményt is fokozza.

Ezeket az órákat az úszásoktató Kürti Csabáné Klári néni tartotta. A vízzel ismerkedő kicsik először siklani tanultak, majd megismerkedtek a gyors-, a hát- és a mellúszás fortélyaival. Az órák végén mindig a játéké volt a főszerep. A legjobban azt szerették, mikor a mélyvízi medence aljáról kellett felhozni a karikákat.

Az órákra 2.a osztályosainkat Bihariné Németh Zsuzsi néni, a 2.b-seket pedig Bakter Éva néni  kísérte el, akik mindvégig szorgosan segítették tanulóinkat az öltözködésben, a hajszárításban, no és nem utolsó sorban egymás biztatásában.

A legutolsó úszásórára Csák Lajos igazgató úr is elkísérte növendékeinket, meggyőződött az uszodában szerzett tudományukról, majd – intézményünk nevében – megköszönte Klári néni egész éves, áldozatos, kitartó munkáját.

Az elkövetkezendő tanévtől – ugyancsak egy éven át – ismét második osztályosaink úszhatnak elődeik „nyomában”, s örülhetnek az uszodában elsajátítható új, akár még életet is mentő tudománynak. Heti testnevelésóráik közül egyet – az eddigiekhez hasonlóan – 5. osztályosaink is a medencében töltenek majd, testnevelő tanáruk, Tóth Péter tanár úr irányításával.

jún.
09

LELKI ÚTRAVALÓ

2015. június 9. (kedd)


A ballagó nyolcadik osztályosaink hitoktatását, lelki vezetését évek óta végző, így az általuk megtett belső utat is jól ismerő Tamás atya búcsúztatta végzős növendékeinket azon az utolsó „szentimrés”, kedd reggeli kápolnai szentmisén, melyen – a búcsúztató hetedikesek mellett, akikkel a megszokott módon együtt is végezték szentmisei szolgálatukat –  az osztályt tanító pedagógusok is imádságos lélekkel, az útra indulóknak kijáró, féltő szeretettel vettek részt.

Utolsó, nyolcadikosainknak szóló üzenetében Tamás atya kifejezte reményét, hogy növendékeink az elkövetkezendő esztendőkben is szívükben hordozzák annak a következetes szeretetnek az értékét, melyet iskolájuktól, annak pedagógusaitól és társaiktól is útravalóul kapnak, s hogy nem feledkeznek meg arról sem, hogy tudásuk gyarapítása mellett lelki gazdagodásukra is időt és figyelmet fordítsanak.

 

Képtár > 2014-15. tanév > Szentmise