Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

nov.
28

Faliújság

SZENT IMRE-VÁR 2.
KIRÁLYNŐVEL, PIROS MACSKÁVAL, LOVACSKÁVAL

2014. november 28. (péntek)


Jelentős számú érdeklődő részvétele mellett folytatódott iskolánk Szent Imre-VÁR elnevezésű beiskolázási programsorozata, melynek célja nevelő-oktató munkánk, szakmai gyakorlatunk, valamint eredményeink bemutatása a nagycsoportos óvodás gyermeket nevelő családoknak.

Csák Lajos igazgató úr köszöntője után iskolánk kamarakórusa, valamint a 3. osztályos Molnár Dorka, Petri Kata és Schlauszki Fanni furulya- és Laczkó Liána 5. osztályos tanuló fuvolajátéka teremtett igazi „elő”-adventi hangulatot alaposan megtelt tornatermünkben. Tanulóink bemutatkozó műsorát Verő Johanna 6. osztályos tanuló szép szavalata tette még színesebbé.

Ez alkalommal már komoly, SANSZ elnevezésű oktatási programunkat bemutató foglalkozások várták a hozzánk látogató óvodásokat, akik három csoportban keresték fel azokat a helyszíneket, melyeken a szeptembertől az ő iskolai életüket, mindennapjaikat is meghatározó tevékenységi formákkal, tartalmakkal ismerkedhettek.

A „kis sakkmesterek” a Sakkpalota lakóival, így Vendi Királynővel és Keresztes Királlyal találkoztak. Megtanulták, hogy a sakkjáték királyainak 64 mezős birodalmában világos és sötét bábok harcolnak egymással, és mindkét csapatot – a bátran szolgáló királynő mellett –erős bástyák, fürge mozgású futók, ravaszul ugráló lovak és rendületlenül küzdő gyalogok is védik. Hagyományos sakktábla helyett ezúttal sakkszőnyegen lépkedtek a kis óvodások, ahol a király lépésével és ütésével ismerkedtek meg.

Az angol”ka” foglalkozáson mondóka- és daltanulás várta az óvodásokat, akik Cookie, a szimpatikus piros macska kis figurájának „vezényletére” lelkesen és meglepően ügyesen pergő nyelvvel dalolták testjátékukkal kísérten:

„Head and shoulders, knees and toes
Knees and toes,
Head and shoulders, knees and toes
Knees and toes,
And eyes and ears
And mouth and nose,
Head and shoulders, knees and toes
Knees and toes.”

A népi játékok foglalkozás a gyermektánc valódi ünnepévé nőtte ki magát, elsősorban a szülők előtti bemutatkozás alkalmával, amikor is a kicsik „egyesített serege” – a szülők ütemes tapsára – az egész tornatermet megtöltve mutatta be, milyen is egymást táncba hívni, lovacskázni, vagy éppen páros tánccal, verébként ugrálni, mindezt persze komoly koreográfiára.

A gyermekek helyszínek közötti kalandozása idején szüleiknek Csák Lajos igazgató úr tartott projektoros bemutatóval támogatott szakmai tájékoztatót nevelési-oktatási programunk elemeiről, valamint az intézményünk által, az olvasástanítás folyamatában alkalmazott Meixner-módszerről, melynek előnye, hogy segítségével a dyslexia tüneteinek megjelenése kiküszöbölhető, illetve korán diagnosztizálható. Szólt ugyanakkor az iskolánk által képviselt értékrendről, az alsó tagozaton használat tankönyvekről, tankönyvcsaládokról, valamint a tanulóink által nyolc esztendő alatt bejárható pályaívről, az elérhető eredményekről.

A foglalkozást záró, a szülőknek a gyermekek által közösen előadott, a megszerzett „tudásra” épülő angolos-táncos „produkció” után az óvodások a leendő tanító néniktől vehették át maguk készítette, Sakkpalota-figurákkal díszített koronájukat, valamint az iskola ajándékát, az Angol”ka” munkafüzetet.

Programsorozatunk 2015. február 20-án (pénteken), 16.00 órakor folytatódik újabb foglalkozásokkal, február 24-én (kedden), 8.00 és 10.00 óra között pedig ismét nyílt órákra kerül sor. Négy (4 x 22 perc) mikrotanítás keretében a leendő tanító nénikkel találkozhatnak az érdeklődők matematika- és hittanórán, 1. osztályban, valamint sor kerül „SANSZ” programunk elemeit prezentáló újabb foglalkozások (informatika, népi játékok) bemutatására is.

 

Képtár > 2014-15. tanév > Szent Imre-VÁR 2.