Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

dec.
02

Faliújság

SZENT IMRE VÁR 2.
NYÍLT ÓRÁK

2014. december 2. (kedd)

Szent Imre-VÁR elnevezésű beiskolázási programsorozatunk azon bemutató órákkal, foglalkozásokkal folytatódott, melyre a nagycsoportos óvodások szüleit vártuk, akiknek ily módon engedtünk bepillantást a következő tanévben első osztályosokkal induló tanító nénik, valamint „SANSZ” nevű oktatási programunkhoz kapcsolódó foglalkozásaink vezetésében közreműködő kollégáink napi munkájába.
December 2-i bemutatkozásunk alkalmával két teljes tanórát látogathattak a szép számmal megjelent érdeklődők, akik négy mikrotanítás keretében ismerkedhettek az iskolánkban zajló nevelő-oktató tevékenységgel.
Az első órában a két leendő tanító néni, Farkas Rita és Teker Éva kalauzolta az olvasás és a környezetismeret birodalmában jelenlegi 4. osztályuk tanulóit, akik kiemelkedő teljesítményt mutatva bizonyították, hová is vezetett a tanító nénikkel közel négy esztendő alatt bejárt út. Éva néni Hunyadi Mátyás korába repítette tanítványait, felidézvén a mesét tökről és csikóról. Nebulóink okosan és önállóan fogalmazták meg népmesékről szerzett ismereteiket, majd hiányos mondatok segítségével mondták el a mese tartalmát. Csoportosították a szereplőket és tulajdonságaikat, s keresgéltek rokon értelmű szavakat. Kérdéseket is bátran fogalmaztak kíváncsi kocka segítségével, a mese tanulságát pedig a megfelelő közmondás kiválasztásával fogalmazták meg. Olvasásóra lévén, mindeközben, törekedtek a pontos, hangsúlyos olvasásra.
Rita néni – a mese jeles növényére utalva – valóságos „töközönt” zúdított növendékeire. Már a sütőtök-téma is játékosan, keresztrejtvényből született, majd a tök és a szilva tulajdonságainak összehasonlítása következett. Kiderült, hogy ezekből bizony közösek is vannak. A tapintást, az ízlelést és a szaglást hívták segítségül bekötött szemű tanulóink a tökmagnak és „társainak” felismeréséhez. Szó esett aztán a sütőtök felhasználásáról, végül pedig a sült formában történő kínálásához kapcsolódó illemszabályokról. Kötényes kis háziasszonyaink végül valódi, illatos, frissen sült tök kínálásával kápráztatták el társaikat, s a jelenlévő vendégeket.
4. osztályosaink szép példáit adták a társakkal történő együttműködésnek, s láthatóan törekedtek a fegyelmezett, pontos munkavégzésre.
Használtak tankönyvet, füzetet, feladatlapot, szókártyát, de nem idegenkedtek a hétköznapokban rendszeresen alkalmazott számítógépes, interaktív megoldásoktól sem.

A második órában „SANSZ” programunk két pillére, az angol, valamint a sakk mutatkozott be a Ludvig Zsoltné Jurcsek Rita valamint a Dr. Peresztegi Nagy Róbertné vezette foglalkozásokon, melyeken 1. b osztályos tanulóink közreműködésével mutattuk be az érdeklődőknek, mekkora lépéseket tettek legkisebb növendékeink az iskolánkban eltöltött első három hónap alatt.
Rita nénivel mindvégig angol nyelven kommunikáltak, köszönési formákkal, színekkel, mozgást jelentő igékkel ismerkedtek dalos-táncos-játékos formában. A Klári néni által adott feladatokat a gyerekek nem csupán az előttük lévő sakktáblán végezték el párban, hanem a demonstrációs „óriás” táblán is szorgosan léptek gyaloggal, futóval, bástyával egyaránt.
Leendő első osztályosaink, valamint szüleik számára intézményünk még egy alkalommal biztosít betekintési lehetőséget nevelési-oktatási programunkba, az iskola életébe. 2015. február 20-án (pénteken), 16.00 órától várjuk a nagycsoportos óvodásokat – szüleikkel együtt – a Szent Imre-VÁR újabb foglalkozásaira, február 24-én (kedden), 8.00 és 10.00 óra között pedig ismét mikrotanításokra kerül sor, melyeken a szülők láthatják a tanító néniket munka közben, matematika- és hittanórán, ezúttal 1. osztályosaink körében, valamint az informatika és néptánc foglalkozások menetébe is bepillantást engedünk.


Képtár > 2014-15. tanév > VÁR - nyílt órák