Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

febr.
24

Faliújság

SZENT IMRE-VÁR 3.
NYÍLT ÓRÁK

2015. február 24. (kedd)

Beiskolázási programsorozatunk fontos, a nagycsoportos óvodások szüleinek érdeklődésére leginkább számot tartó eseményei azok a nyílt tanítási órák, melyeken az intézményünk iránt érdeklődők bepillantást nyerhetnek a következő tanév szeptemberében első osztályosokkal induló tanító nénik, valamint a „SANSZ” elnevezésű oktatási programunkhoz kapcsolódó foglalkozásokat vezető kollégák munkájába.

Február 24-i bemutatkozásunk alkalmával négy mikrotanításon vehettek részt az érdeklődők. A két leendő tanító néni, Farkas Rita és Teker Éva ezúttal az iskolakezdéshez legközelebb álló első osztályosok között engedett bepillantást tanórai munkájába, minthogy e korosztály kitűnően modellezi azt a közeget, melybe a beiratkozó óvodások néhány hónap múlva, első osztályosként kerülnek majd.

Az első órában Rita néni és Éva néni a hittan és a matematika birodalmában vezetgette iskolánk legkisebb, 1. a osztályos növendékeit.

Rita néni vezetésével hittanórán az Irgalmas szamaritánus történetét dolgozták fel. Szókártyák segítségével összefoglalták a már korábban megismert történetet, majd a tanító nénitől kapott meghatározások segítségével a szókártyákat – közös erővel – egy „szamár” hátára „málházták”. Így alakult ki az a keresztrejtvény, melynek segítségével, az osztály- és családi élet színtereit felidézve indultak a szituációs feladatok világába. A munkát közös éneklés színesítette, a téma összefoglalása pedig „segítő” szem, kéz, száj és szív rajzolásával, illetve táblai elhelyezésével történt.

Éva néni matematikaóráján a 12-es számkörben „jártak” a nebulók. Bár „bemelegítésként” húszig is ügyesen számoltak oda és vissza, a komolyabb műveleteket – a tananyag felépítésének megfelelően – kisebb számokkal végezték. Összegyűjtötték a tizenkettő bontott alakjait színes rudak segítségével, összeadásokat és kivonásokat párosítottak az eredményekkel, de a tanító néni gondolatait is kitalálták, amikor egy-egy számot a tulajdonságai alapján kellett megmondaniuk. Dolgoztak a füzetben és a tankönyvben, majd a kivetítőről leolvasott megoldások alapján maguk ellenőrizték munkájukat.

A második óra első felében a negyedik osztályosok – ugyancsak Éva néni vezetésével – bemutatták, hogy miután harmadik éve tanulnak informatikát, már valóban gyakorlottan alkalmazzák számítástechnikai ismereteiket. Képet kerestek az interneten, melyet aztán formáztak és szöveges dokumentumba illesztettek. Megmutatták, hogy sokfélképpen tudnak táblázatot és szöveget szerkeszteni, de az operációs rendszert is rutinos felhasználóként kezelik. Az Imagine Logo program segítségével az algoritmikus gondolkodás fejleszthető – ennek ismeretéből is ízelítőt adtak. A sajátos informatikai nyelvezetet a tanórán elhangzott feladatokban jól értették, a számítástechnikai kifejezéseket pontosan használták.

A Péti Zsuzsi néni vezette foglalkozáson harmadikosaink rövid tréninggel készülődtek a tánchoz. A leginkább igénybe vett boka-és térdízületek bemelegítését követően sorgyakorlatokat végeztek, ezzel is megalapozva az ugrós táncok alaplépéseit. Voltak ott ugrások egy lábon és páros lábbal, előkerült a légbokázó, a cifra, de még a lengető is. A legények aztán a Pesovár Ferenc által, a Mezőföldön gyűjtött ügyességi táncot, a sudridomot mutatták be. A kendőt a lábuk alatt egyik kézből a másikba átadva táncoltak az egyre gyorsuló zene ütemére, egyre ügyesebben. Az óra az év végi művészeti bemutatóra szánt táncuk, a hoina nevű moldvai páros tánc elemeinek gyakorlásával, no és játékkal zárult.

Óvodai intézményegységünk nagycsoportosai számára folytatódnak még beiskolázási programjaink. Legközelebb március 11-én, Bóbita-foglalkozásra várják őket a tanító nénik az iskolában, hogy együtt élhessék át – az ovisok által oly kedvelt tornatermi akadálypályán is – Oszkár tigris és hű társa következő kalandjait…

 

Képtár > 2014-15. tanév > VÁR 3.- nyílt órák