Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

május
29

Faliújság

NEGYEDIKESEINK A NÖVÉNYSIMOGATÓBAN
- PATIKAMÚZEUMI ÉLMÉNYEK -

2015. május 29. (péntek)

Különleges helyen jártak iskolánk negyedik osztályosai. A székesfehérvári Fő utca patinás épületében, a Fekete Sas Patikamúzeumban vettek részt múzeumpedagógiai foglalkozáson. 

Az épületbe belépve a furcsa szag ütötte meg először a gyerekek orrát. Krizsány Anna múzeumpedagógus szavai nyomán azonban a 18. század második felében elkészült épület egyéb titkai is feltárultak. Érdekes előadása során megtudhatták a diákok, hogyan hasznosították a régi korok patikusai a gyógynövényeket, hogyan dolgozták fel, hogyan tartósították azokat. Mesélt arról is, hogy a mai gyógyszertár elődeiben bizony nem csak a gyógyuláshoz vásárolhattak termékeket a betérők, mert ezek az üzletek egyfajta vegyesboltként is működtek.
A patikamúzeum előtt megcsodálható növény-simogatóban megérinthették az ott nevelgetett gyógynövényeket, megismerkedtek illatukkal, ismereteket szereztek felhasználhatóságukról.
Az épületbe visszatérve kis mozsarakhoz sorakozhattak, ahol fűszerek apróra törésével próbálhatták ki a gyógyító füvek elkészítésének egyik módszerét. A polcokon lévő rengeteg üvegcse, tégely közül néhánynak a tartalmát megmutatta Anna néni a gyerekeknek, akik elszörnyedhettek a hánytatógyökér és a repülősó szagától, de kellemes illatokkal is találkozhattak.

Kézműves tevékenységben is volt részük, amikor gyógynövénygyűjteményt készítettek, amit haza is vihettek emlékül.

A látogatás végén Anna néni összefoglaló kérdéseire adott helyes válaszukkal azt is bebizonyították a gyerekek, hogy nem csak a kezükkel és érzékszerveikkel, de a gondolkodásukkal is jelen voltak.

 

 

Képtár > 2014-15. tanév > Növénysimogató