Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

jún.
04

Faliújság

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK
A SKANZENBEN

2015. június 4. (csütörtök)

A Palotavárosi Skanzenbe látogattak 3. és 4. osztályos tanulóink, hogy a Mesterségek Házában vegyenek részt egy kézműves foglalkozáson. Komendó Gabriellától kapták a lehetőséget, aki még tavasszal járt iskolánkban azon az eseményen, melyen a két osztály különféle feladatokat oldott meg a FehérVÁRjáték projekthez kapcsolódóan. A gyerekek akkor tanúsított lelkesedése, teljesítménye eredményeként kapták jutalmul a skanzenben most eltöltött néhány órát.

Megérkezésük után két helyszín közül választhattak a diákok, s így Gabi nénivel, illetve munkatársával készíthettek természetes anyagokból nagyszüleink korát idéző játékokat.

A gyerekek egy csoportja gyékényszálakkal és fogpiszkálókkal dolgozott. Ők kicsiny tutajokat, hajókat, majd katamaránokat alkottak, amelyeket mindjárt vízre is bocsáthattak a szobába állított zománcos lavórban. A különleges – korlátos, emeletes, felnyitható – hajócskák bebizonyították, hogy a korábbi századokban élt emberek megfigyelései és következtetései a gyékény vízi „viselkedését” illetően bizony most is megállják helyüket.

A másik csoportban gyógynövényekkel ismerkedtek először a gyerekek, majd bodzaszörpöt kóstolgattak. Ezt követően felezett dióhéjakat, kilyukasztott, vékonyka fakorongokat és náddarabkákat kaptak. Némi ragasztó szükségeltetett már csak ahhoz, hogy valódi nádsípok készülhessenek az ügyes kezek munkája nyomán. A sípok „minőségét” a megszólaltatással lehetett kipróbálni, s ezt egyik alkotó sem mulasztotta el megtenni.

Gabi néni a kézműveskedés közben sok érdekes történetet is mesélt a felhasznált anyagokról, valamint arról, hogy őseink hogyan is fedezték fel egy-egy növény különleges tulajdonságát.

E néhány óra során bebizonyosodott a digitális világba születő gyerekek számára, hogy unatkozni a technikai vívmányok felfedezése előtt sem kellett.

 

Képtár > 2014-15. tanév > Skanzen