Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

jún.
05

Faliújság

GYERMEKNAP

2015. június 5. (péntek)

Igazi nyári napon került megrendezésre iskolánkban az idei gyermeknap. Alsó és felső tagozatosaink külön utakon jártak ebben az esztendőben, a korosztályuknak megfelelő programok szerint.

Alsósaink öt csoportra osztva járták be azokat a helyszíneket, amelyeken különféle feladatokkal, érdekességekkel találkozhattak.

Az Iskolagyümölcs-program keretében tanulóink rendszeresen találkozhatnak a Németh Gyümölcsös által szállított almával, gyümölcslével. Németh Andrea – a tavalyi évhez hasonlóan – most is a gyermeknapi „forgószínpad” egyik állomáshelyén várta a gyerekeket. Először beszélgettek az egészséges táplálkozásról, a zöldségek és gyümölcsök mindennapi étrendbe illesztésének fontosságáról, majd ezt a gyakorlatban is kipróbálták: finom zöldségekből készített, öntettel ízesített összeállítást, illetve gyümölcssalátát kóstolhattak.

Az iskolai tanórákon nincs mindig lehetőség különleges technikákat kipróbálni. Szerencsére egy gyermeknapi rendezvényen erre is van mód. Lőrinczné Schvarcz Magdi nénivel és Csákberényi-Nagy Kata nénivel rendhagyó fonalgrafika-virágokat, pasztellkréta eldörzsölésével és egy negatív sablonnal képet készíthettek az éppen ezen az állomáson lévők, illetve az örök kedvenc, a gipszfestés sem maradhatott ki.

Az informatikaórákon csak rövid idő jut a játékra, ám ezen a napon az egyik helyszín az informatikaterem volt. Itt azonban nem csak virtuális játékokkal játszhattak a gyerekek Szeidl Tímea néni irányításával, hanem társasjátékokkal, ügyességi és logikai játékokkal is próbálkozhattak.

„Kincskeresésre” hívta a csapatokat állomáshelyén Schreinerné Rodler Kati néni és Teker Éva néni. A kalandjáték indulást követő öt helyszínét csalafinta vagy rejtvényes feladattal kellett kitalálni, s néha még az odavezető útra is kaptak munkát a gyerekek. A megtalált helyen aztán a kisebbek egy „Mesebeli hétpróba” feladatait oldották meg, a nagyobbak pedig valódi „agytornáztató” játékokban vehettek részt. Minden állomáshelyen lehetett vagy kapni, vagy keresgélni „gyermeknapi tallérokat”, amelyeknek az utolsó teremben volt fontos szerepük. Itt – a kincs, azaz egy doboznyi finom cukorka megtalálását követően – minden tallért egy-egy csokoládéra lehetett beváltani. De szerencsére annak a csapatnak sem kellett szomorkodni, amelyiknek nem sikerült annyi tallért szerezni, ahányan vannak, mert a mesebeli jó tündér annyi finomságot hagyott a tanító néniknél, ahány kisgyermek teljesítette a próbákat.

Az idei esztendőben is útra kellett kelni az egyik helyszín meglátogatásához. A Fekete Sas Patikamúzeumban várta Krizsány Anna múzeumpedagógus az egymást követő csoportokat. Itt a kedvelt növénysimogatóval ismerkedtek, növény-puzzle kirakásával ügyeskedtek, különféle szerek illatát szagolgatták, mozsárban törtek fűszereket és illatozó gyógynövénykeverékből készítettek illat-csomagocskát. Ritka alkalom, hogy a múzeum mögötti kertet láthassák a látogatók. Diákjaink ide is kimehettek, s itt megcsodálhatták a szépen zöldellő gyógynövényültetvényt.

Felső tagozatosaink – a közösen elkészített, egészséges zöldség- és gyümölcsreggelit követően – két helyszín felé vették az irányt. 5. és 6. évfolyamosaink a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság felé indultak a Szent Flórián körútra, ahol a „lánglovagok” felszerelésével, eszközeivel és mindennapi munkájával ismerkedtek. 7. és 8. osztályosaink 4 csoportban indultak a „várostérképező” feladatra, melyhez ezúttal nem csupán a feladatlapot, hanem – fényképezés céljából – telefonjaikat is magukkal vitték. Kilenc állomáson, valamint Péter bácsi Zichy-ligeti sportfeladatain és Eszter néni csoki-felismeréssel is együtt járó puzzle-összerakós rejtvényein át vezetett útjuk vissza, az iskolába, ahol a bejárt útvonalat jelenítették meg rajzos, az általuk készített fényképek felhasználásával, csapatonként megalkotott térképen. Az elkészült útvonal-rajz jó szemléltette a legnagyobb felső tagozatosok huncut feladatainak „nyomait”, hiszen került oda alulnézetből fotózott Mujkó-szobor, kakasos tálcát tartó cégér-menyecske, „megtalált” Péter bácsi a Zenepavilonban, ingdarabjáról felismert Petőfi Sándor, juh és juhász számosítva, s számtalan magyar király a Királyok parkjában. Amíg felsőbb osztályosaink csapatai – komoly, helyezéseket, ily módon csoki-hegyek sorsát eldöntő pontszámokért – alkottak, 5. és 6. osztályosaink tűzoltásból visszatérő csapatai kiélezett küzdelemben, tornatermi sorversenyen döntöttek az őket illető gyermeknapi csoki-jutalom sorsáról…

A gyermeknapi programok zárásaként kicsik és nagyok egyaránt két gombóc fagylaltot kaptak, melynek az izzasztóan meleg időjárás miatt különösen is örültek.

 

Képtár > 2014-15. tanév > Gyermeknap