Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

jún.
30

Faliújság

NYÁRI TÁBOR
A BÖRZSÖNYBEN

2015. június 30. - július 5. (kedd-vasárnap)

Nyári táborunk helyszíne az idei esztendőben, a Börzsönyben található Kisinóci Turistaház és Camping volt. Az egymást követő években mindig váltakozik az úti cél, így a „régi” táborozók is minden alkalommal új tájakat ismerhetnek meg, új élményekkel gazdagodhatnak.
Az indulás reggelén hetvenhét izgatott – kisebb és nagyobb – gyermek várta Dunai Rita, Nagy Anikó, Farkas Eszter, Farkas Rita, Lőrinczné Schvarcz Magdolna és Teker Éva kísérő pedagógusok társaságában, hogy végre felszállhasson a két buszra, és kezdetét vegye a mindig izgalmas programokat felsorakoztató táborozás.

Az első megálló a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum volt, amely egész napos időtöltést biztosít a látogatóknak. Itt két foglalkozáson is részt vettek tanulóink. A „Tájegységi séta” elnevezésű program során megismerkedhettek az adott helyszínen bemutatott hazai tájjal, annak néprajzi vonatkozásaival. Bepillantást nyerhettek az ott élt emberek mindennapjaiba, szokásaikba, munkájukba. Vezetőjük nem csak ismertetőkkel, hanem okosan feltett kérdésekkel, illetve a gyerekek által kitalált válaszokkal is segítette a tájegység alaposabb megismerését. A „Munkák a házban és ház körül” című foglalkozás pontosan azt jelentette, ami a nevében foglaltatik: a lányok és fiúk is magukra öltöttek egy-egy, a korábbi század(ok)ra jellemző ruhadarabot, majd elvégezték a nekik szánt munkákat. A lányok vajat köpültek, zöldséget tisztítottak, kenyeret vágtak, búzát őröltek, takarítottak, babát altattak, a fiúk kaszáltak, szénát hordtak, vizet húztak, tűzifát aprítottak, fűrészeltek.
Szentendrét elhagyva Kóspallag felé vették az irányt a táborozók. Megérkezvén egy finom, meleg vacsora és a szobák elfoglalása következett. Miután valamennyien megismerkedtek ideiglenes lakóhelyiségükkel, felfedezéseket tehettek az épületek környékén is. Örömmel találták meg a gyerekek a hívogató medencét, a közeli kis patakot, a homokos röplabdapályát.

A második napon két izgalmas program adott élményeket. Egy különleges „kincskeresés” keretében Szilveszter bácsi segítségével a kicsik ismereteket szerezhettek, a nagyobbak felidézhették tudásukat a hazai turistajelzésekről. Azt is megtudhatták, hogy miképpen tájékozódhatnak egy erdőben iránytű nélkül, és hogy milyen jeleket, adatokat tartalmaz egy turistatérkép. A térképkészítést maguk is kipróbálhatták, hiszen a kincskeresés minden csapat számára egy-egy, a helyszínről készült rajz elkészítésével kezdődött. Ezeken jelölte be Szilveszter bácsi a kincsek megtalálását előmozdító segítségek helyét. A megtalált lapocskákat okosan összeillesztve már fellelhették a csapatok a „kincset”, ami finom gumicukor formájában jelent meg.
A nap másik programja a közeli tanösvényen tett séta volt Ági néni vezetésével. A természetvédelmi mérnök ráirányította a gyerekek figyelmét a madárvédelemre, saját maga által készített és kihelyezett odúkat mutatott meg, mesélt a környéken előforduló állatfajokról, a környék jellegzetes növényzetéről. Nem csak mesélt, hanem a lehető legtöbbet meg is mutatott. Magával ragadó elbeszélése nyomán a pocsolyából kiemelt vízisiklót és a patak mellett talált furcsa csigát is bátran megérintették még a legkisebbek is.

Ezen a napon korai lefekvéssel készültek a táborlakók a másnapi próbatételre, hiszen a harmadik napon nagy szükség volt a jó erőnlétre. A 9 km-re található Törökmezőn lévő Dunakanyar Kalandpark volt az úti cél, és oda bizony – Farkas Eszter néni vezetésével – gyalog tették meg az utat. Bár a túra igénybe vette az izmokat, azért a legkülönfélébb kötélpályákon sokan próbára tették ügyességüket, bátorságukat. A gyerekek nagy örömére négylábú kísérőjük is akadt a túrán, a táborhelyszín szomszédságában lakó és végig a kirándulókkal tartó kutya „személyében”. Bármily fárasztó volt azonban a gyaloglás, visszaérkezés után újult erővel csobbantak a gyerekek a medencébe, és gyors tempójú mérkőzéseket játszottak a röplabdapályán.

A negyedik napon ismét Ági néni érkezett a táborozókhoz egy különleges feladattal. Csapatokra osztva kellett a környék jellegzetes állatait ábrázoló képeket megkeresniük a tábor területén, majd a rajtuk található információkkal kiegészíteni a náluk lévő feladatlapot. Ezekkel a feladatokkal nem csak egy jót játszottak, hanem észrevétlenül ismereteket is szerezhettek. Előző napon a kalandparkban megismert Laci bácsi egy újabb vetélkedőre hívta délután a csapatokat. A korábbi napok során elhangzott információkra, de jó logikára és ügyességre is szükség volt a győzelemhez e megmérettetésen.
Ági néni, Laci bácsi és Szilveszter bácsi sötétedés utánra is tartogatott meglepetést: izgalmas éjszakai túrával készültek, amelyben „bátorságpróbás” elemek, játék és sok-sok érdekesség is szerepelt.

Az ötödik napon ismét rövid túra következett. Ezúttal Királyrétre vezette Eszter néni a csapatot, ahol a Királyréti Erdei Vasút megállójához érkezhettek. Itt a várakozás idejében a nagyobbak kipróbálhatták erőnlétüket a hajtánypályán, a kisebbek a Kerti Vasút apró kocsijain ülve tehettek egy-egy kört. A kisvasút szerelvénye Kismarosra vitte a társaságot, ahol egy finom fagylalt elfogyasztásával tették kellemesebbé a várakozást a visszaútra.
Délután ékszerkészítő foglalkozást tartott Lőrinczné Schvarcz Magdi néni és Teker Éva néni a gyerekeknek, és persze a fürdés, a játék a pataknál és a röplabdázás sem maradhatott el. Ha ezen tevékenységekben elfáradtak a táborozók, az idén is volt – a tábor teljes ideje alatt – lehetőségük különböző karkötő-készítési technikákkal megismerkedni, origamizni.

A hazautazás délelőttjén már csak egy rövid sétát kellett tenniük a gyerekeknek, hogy a faluban található, nemrég felújított templomban részt vehessenek a vasárnapi szentmisén. Temesvári Benedek pálos testvér barátságos vendégszeretettel fogadta a látogatókat, s röviden bemutatta a templomot, illetve mesélt annak történetéről is.
A minden alkalommal nagyon finom reggelik, ebédek és vacsorák méltó megkoronázása volt a „búcsúebéd”, ami ízletes töltött fánkot is tartalmazott.
Hazafelé utazva több „őstáborozó” tette fel a kérdést, hogy vajon a jövő évi tábor hol lesz, és az is lesz-e ilyen jó. Megígérhetjük: minden bizonnyal lesz…

 

Képtár > 2014-15. tanév > Nyári tábor