Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

aug.
01

Faliújság

A VARÁZSHEGY BELSEJÉBEN IS JÁRTAK ALSÓSAINK

2016. szeptember 16. (péntek)

Alsó tagozatosaink őszi kirándulásai minden esztendőben valamilyen természetismereti téma köré szerveződnek. Az idei úti cél Budapest volt, ott pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Izgalommal várták tanítványaink ezt a pénteket, hiszen az állatokról – legyenek azok egzotikusak vagy nálunk őshonosak, négylábúak vagy hüllők – valamennyien nagy élvezettel beszélnek.

A kellemesen meleg idő különösen jó alapot adott a kiránduláshoz – szinte a nyári szünet gondtalan napjait idézte a buszokra várakozó, majd a fővárosba vidám utasként megérkező gyermekek zsivaja.

Az állatkertben osztályonként kalandoztak a gyerekek, a szervezett zoopedagógiai foglalkozásra pedig egész évfolyamok látogattak.

A foglalkozás témájaminden korosztály esetében a Biblia állat- és növényvilága volt. Ez a közelgő állatok világnapja – ami az állatok védőszentjének, Szent Ferencnek az emléknapja – miatt is aktuális volt.

A foglalkozásra induló csoportokat Bajor-Lampert Rita és Mircse Áron zoopedagógus fogadta, majd végigkísérte őket a bibliai eseményekhez is köthető növények és állatok között.

Az első állatcsoport, amelyet ilyen szempontból is megismerhettek a gyerekek, a juhok és a kecskék közössége volt. Itt Áron bácsi beszélt az áldozati bárányról, az állatok bundájáról, de a kecskék és a juhok különbözőségeiről is. Így a gyerekek is hamar megismerték, hogy az erre vagy arra forduló farkinca, illetve a szakáll megléte vagy hiánya kecskét vagy juhot jelent-e.

A következő, Áron bácsi által részletesebben bemutatott állat igen fenséges volt, hiszen az „állatok királyához” kísérte a gyerekeket.

Persze azt is gyorsan hozzátette, hogy az állatoknak valójában nincsen királya, és hogy a Bibliában két helyen előforduló oroszlánnak bizony ma már nem tartozik természetes élőhelyei közé a Szentföld térsége. Ám évezredekkel korábban még Ázsiában is sok oroszlán élt, s a budapesti állatkert ragadozói is ilyen ázsiai fajok példányai.

Ezt követően Rita néni vette át a szót, aki bibliai növényekkel ismertette meg a gyerekeket. Bemutatta az ámbrafa levelét, beszélt a belőle készülő balzsamról, illetve füstölőről. A gyerekek ügyesen kitalálták a következő növény bemutatása kapcsán, hogy mi a különbség tüske és a tövis között. Rita néni pedig a fügefáról, a szederbokorról és a krisztustövisről is mondott érdekességeket.

A Nagysziklánál lévő Varázshegyhez érkezve nagyon különleges állatot vizsgálhattak meg a gyerekek. Bevezetésként Rita néni segítségével megfogalmazták a szarv és agancs eltérő tulajdonságait, majd Áron bácsi kapott szót egy „labdával” a kezében. Ez a labda nem más volt, mint egy gombóccá csavarodott királypiton. Miután kicsit megnyugodott az egyébként szelíd példány, visszaalakult szép hosszú hüllővé, és Áron bácsi nyaka körül pihenve várta, hogy a gyerekek megsimogassák. Ezt pedig nagyon szívesen megtették még a legkisebbek is, így meglepődve tapasztalhatták, hogy a kígyó bizony nem is nyálkás, és mennyivel hidegebb, mint az emberi bőr.

A Varázshegy a foglalkozáson kívül is tartogatott érdekességeket. Rengeteg fizikai és biológiai kísérlet próbálható ki egy-egy termében, de az ősemberekről és a dinoszauruszokról is találhatók játékos formában vagy komolyabban megfogalmazott ismertetők.

Az állatkert nem csak az ismeretek bővítésére és élményszerzésre kínál lehetőséget. Több helyszínen találhatók játszóterek, mászóhálók, csúszdák, bújócska-helyek, így nem csak a szellemet lehetséges táplálni, de a testet is tudják a látogatók edzeni. Erre valamennyi osztályunk szakított is időt a nap folyamán.

Persze az állatkert valódi „sztárjai” maguk az állatok. Az afrikai szavannák lakói, az ausztrál ösvény állatai, a vizek élőlényei mind-mind megannyi különleges, nem mindennapi élménnyel gazdagították a kis látogatókat. A hatalmas zsiráf, a kicsinyével sétálgató elefánt, a még babakorú kis orángután, az összebújva alvó szurikátacsapat, a vízben kiválóan úszó fókák, a ritkán látott koalák, a félelmetes krokodilok, az egy lábon egyensúlyozó flamingók – annyira lekötötték tanítványaink figyelmét, hogy nem is sikerült valamennyi helyszínt tüzetesen végignézni. Többen meg is fogalmazták, hogy ezt a kirándulást szeretnék mielőbb megismételni, akár családi körben.

Képtár (iskola) > 2016-17 > Alsós kirándulás