Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

febr.
16

SZENT IMRE – VÁR 3.
NYÍLT ÓRÁK

2016. február 16. (kedd)

Beiskolázási programsorozatunk fontos, a nagycsoportos óvodások szüleinek érdeklődésére leginkább számot tartó eseményei azok a nyílt tanítási órák, melyeken az intézményünk iránt érdeklődők bepillantást nyerhetnek a következő tanév szeptemberében első osztályosokkal induló tanító nénik, valamint a „SANSZ” elnevezésű oktatási programunkhoz kapcsolódó foglalkozásokat vezető kollégák munkájába.

Február 16-i bemutatkozásunk alkalmával Lőrinczné Schvarcz Magdolna az iskolakezdéshez legközelebb álló első osztályosok között engedett bepillantást tanórai munkájába, minthogy e korosztály kitűnően modellezi azt a közeget, melybe a beiratkozó óvodások néhány hónap múlva, első osztályosként kerülnek majd.

A tanító néni és a gyerekek egy légző- és figyelemkoncentrációs gyakorlattal kezdték a munkát. A hét napjait soroló mondókát ismételgettek lassan, gyorsan, egy levegővel, sőt még visszafelé is. Az óra szógyűjtéssel folytatódott, ahol figyelni kellett a kezdőbetűkre, ugyanakkor a kicsik szókincse is fejlődhetett a választékos és színes szóhalmaz segítségével.

Előkerült az olvasókönyv, melyben, miután elolvasták és megbeszélték egy téli betegség történetét, meglehetősen nehéz szövegértési feladatot oldottak meg. A tanító néni kérdéseket tett fel, melyekre a válaszokat alá kellett húzni az olvasmányban.

Végül egy színes „százlábút” készítettek a táblánál, aminek a szelvényeit furfangos szavak alkották, és a kis figurára felkerülő tarka cipők megszámlálása után kiderült, hogy csak tíz lába van. A mókás feladattól felpezsdült az osztály. Következhetett a matematika. Az elsősök bontásokat végeztek színes rudakkal, logikai lapok és számkártyák segítségével igaz-hamis állításokról döntöttek. A sokszínű, változatos és komplex óra után aztán valamennyien vidáman indultak szünetre.

A második óra első felében a második osztályosokTeker Éva néni vezetésével – bemutatták, hogy miután – az óvodai nagycsoportot is beleszámítva – harmadik éve tanulnak informatikát, már valóban gyakorlottan alkalmazzák számítástechnikai ismereteiket. Az Imagine Logo program segítségével az algoritmikus gondolkodás fejleszthető – ennek ismeretéből is ízelítőt adtak. A másodikosok a teknőcöt ismét új dolgokra tanították, a foglalkozás második felében pedig „Mi lesz a magból?” címmel önállóan készítettek animációt. A sajátos informatikai nyelvezetet a tanórán elhangzott feladatokban jól értették, a számítástechnikai kifejezéseket pontosan használták.

A Péti Zsuzsi néni vezette foglalkozáson harmadikosaink rövid tréninggel készülődtek a tánchoz. A leginkább igénybe vett boka-és térdízületek bemelegítését követően sorgyakorlatokat végeztek, ezzel is megalapozva az ugrós táncok alaplépéseit. Voltak ott ugrások egy lábon és páros lábbal, előkerült a légbokázó, a cifra, de még a lengető is. A legények aztán a Pesovár Ferenc által, a Mezőföldön gyűjtött ügyességi táncot, a sudridomot mutatták be. A kendőt a lábuk alatt egyik kézből a másikba átadva táncoltak az egyre gyorsuló zene ütemére, egyre ügyesebben. Az óra az év végi művészeti bemutatóra szánt táncuk,a hoina nevű moldvai páros tánc elemeinek gyakorlásával, no és játékkal zárult.

Óvodai intézményegységünk nagycsoportosai számára folytatódnak még beiskolázási programjaink. Legközelebb március 16-án, Bóbita-foglalkozásra várják őket a tanító nénik az iskolában, hogy együtt élhessék át – az ovisok által oly kedvelt tornatermi akadálypályán is – Oszkár tigris és hű társa következő kalandjait…


Képtár > 2015-16. tanév > VÁR 3. - nyílt órák