Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

máj.
27

TIHANY TERMÉSZETI KINCSEINEK NYOMÁBAN

2017. május 27. (szombat)

A „Túrabakancs” programsorozat legkitartóbb résztvevői nem aludhattak sokáig május 27-én, ugyanis elérkezett a tanév utolsó, várva várt túrája. Év végi jutalomként a páratlan szépségű Tihanyi-félszigetre látogattak el. Több szempontból is különleges volt ez az alkalom, ugyanis ez volt az eddigi legtávolabbi, leghosszabb, legnehezebb, ugyanakkor a legszebb látnivalókat kínáló kirándulás.

A sok emelkedő ígérete sem riasztotta vissza a jelentkezőket, hiszen 29 gyermek és 6 felnőtt indult el reggel Tihany központjából. Útjuk a sárga kereszt jelzésen indult, ahonnan – még a faluban – megpillantották egyik távoli megállójukat, az Apáti-hegyi kilátót. A Belső-tó mellett elhaladva megérkeztek a Gejzír-mezőre, sőt, megmászták a Hármashegyi-kúpot is. Innen páratlan kilátásban volt részük, hiszen ráláttak az apátságra, vagyis a túra kiinduló pontjára, ugyanakkor az előttük álló hegyek is megmutatták már magukat. A következő szakaszon nagy figyelemre és körültekintésre volt szükség, ugyanis a félsziget nyugati oldalán haladó, Lóczy Lajosról elnevezett tanösvény sokszor a meredek partfal szélén vezet.

A sok fáradozás azonban nem volt hiábavaló, mert a túrázók egy-egy kilátópontnál megpihenve elláttak egészen a Badacsonyig, valamint megpillantották a túlparton a Kőröshegyi völgyhidat.

A Csúcs-hegy és a Nyereg-hegy leküzdése után, a kilátónál büszkén mondhatták el magukról a résztvevők, hogy a nehezét már teljesítették. Rövid pihenő után a Külső-tó mellett, a szőlők között vezetett tovább a turistaút, majd a főúton átkelve az Óvárhoz kapaszkodtak fel, hogy az egykor bazilita szerzetesek lakta barátlakásokat is meglátogassák. Innen a hajóállomás felé haladva Balatonfüredre nyílott gyönyörű kilátás. Az apátságig vezető utolsó emelkedőt is sikeresen teljesítette mindenki, így megérdemelten fogyaszthatták el a hűsítő meglepetést, vagyis a jégkrémet.

A fárasztó, de élményekkel teli nap végén kitartó túrázóink egy-egy szép kitűzőt is kaptak, amely Horváth Laura Anna, 8. osztályos tanulónk rajzának felhasználásával készült.

A „Túrabakancs” idei sorozata sikerrel zárult, ugyanis a tanév során összesen 56 gyermek és 10 felnőtt vett részt a programban. Várunk szeretettel minden természetbarátot jövőre is.

Képtár > 2016-17 > Tihany