Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

máj.
30

„GÓLYÁK” A VELENCEI-TÓNÁL

2017. május 30. (kedd)

Az intézményünkbe beiratkozott leendő elsőseinket minden esztendőben meghívjuk egy kirándulásra, s ezen a Gólya-túrán első osztályosaink közül is részt vehetnek azok a tanulók, akik egész tanéves munkájukkal, példamutató magatartásukkal ezt kiérdemlik.

„Gólyáink”, vagyis az ősztől iskolánkba járó nagycsoportosok és elsős társaik most is a Velencei-tóhoz vették az irányt. Kísérőik között a leendő első osztályos tanítók – Poór Nikolett, Bakter Lászlóné (Éva néni) és Tápainé Sümegi Éva – is ott voltak, valamint velük tartott Lőrinczné Schvarcz Magdi néni, Szalay Orsi néni és Teker Éva néni az iskolából, Szalai Csabáné Ági néni – pedig az óvodából.

Elsőként a Pákozd-Sukorói Arborétumhoz vitte a busz a kirándulókat, ahol az erdei tornapálya gyakorlataival és friss, erdei levegővel melegítettek be a további kalandokhoz. Az arborétum játszóterén minden kisgyermek azonnal megtalálta a kedvencét: ki a lengőcsúszdára, ki a favár bástyáira, ki a kilátó tetejére indult, hogy a tornapályán bemelegedett izmokat egy jó kis játékkal tornáztassa tovább. Előkerültek a hátizsákokból a kis takarók és párnácskák is, hogy arra telepedve lehessen jóízűen elfogyasztani az otthonról hozott elemózsiát. A busz felé bandukolva már kicsit fáradtak voltak a lábacskák, de új erőre kapott minden apróság, miután megtudták, egy másik „játszótérre” igyekeznek. Ez a másik hely csak néhány percnyi buszozásra volt, egészen pontosan Gárdonyban.

A Gárdonyi Rönkvárban György László várkapitány fogadta a gyerekeket, akik több csoportban kerültek a vár falain belülre, hogy ott csatázhassanak egymással. Persze csak játékból, mert Laci bácsi sokat mesélt nekik az egri várról, amelyről ezt a faépítményt mintázták, és ahol nagy csatákat vívtak egymással a magyarok és a törökök sok száz évvel ezelőtt. A mi „katonáink” is e két ellenséges tábor képviselőivé alakultak képzeletben, és még a kazamatákba is leereszkedtek, hogy ágyúgolyógyűjtésben felülkerekedjenek a másik félen. Akinek ez nem sikerült, az kötélhúzásban próbálhatott győzedelmeskedni a másikon, de az iskolások még „lovas ütközetben” is egymásnak feszültek. A sok mozgással és játékkal járó, izgalmas vetélkedésben igazából mindenki nyert: élményt, kalandot, barátkozást.

A várbéli küzdelem után vízre szálltak a kirándulók. De előtte még az Akváriumházban megnézték, hogy milyen halak is úszkálnak majd alattuk, a Velencei-tóban. A Nadap nevű hajó a kikötőben álló vízi járművek közül a legtermetesebb volt, így a kicsik örömmel sorakoztak a beszálláshoz. De még akkor milyen nagy volt az örömük, amikor megtudták, hogy ezt a hatalmas hajót ők is vezethetik! Még ha csak néhány pillanatig volt erre lehetősége az ifjú kormányosoknak, akkor is boldogok voltak, hogy az óriási kormánykereket ők foghatják és esetenként forgathatják is.

A hajón utazni és a hajót „irányítani” is maradandó élmény volt, így még az sem okozott gondot, hogy az óvodásoknak ezen a napon elmaradt a délutáni alvás. Mert aki iskolába készül, annak meg se kottyan egy egész napos kirándulás, sőt, ha ennyi kaland belefér, és még ismerkedni is lehet a leendő osztály- és iskolatársakkal, akkor igazán megéri egy kicsit jobban elfáradni estére.

Képtár > 2016-17 > Gólyatúra