Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

jún.
06

MEGEMLÉKEZÉS A TRIANONI BÉKEDIKTÁTUMRÓL

2017. június 6. (kedd)

„És lészen csillagfordulás megint,
és miként hirdeti a Biblia:
megméretik az embernek fia
s ki mint vetett, azonképpen arat,
mert elfut a víz és a kő marad,
a kő marad...!”
(Wass Albert: Üzenet haza)

1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában azt a békediktátumot, mely területe kétharmadával megcsonkította a történelmi Magyarországot.

Iskolánk a 6. osztályosokFarkas Eszter osztályfőnök tanárnő által összeállított – műsorával, valamint egy kiállítással emlékezett meg a trianoni tragédiáról.

Az összeállításban felidézték a történelmi eseményeket, elhangzott Wass Albert megrendítő verse, az Üzenet haza című, melyben az igazi értékek állandóságát vallja, valamint énekkel is emlékeztettek bennünket a határokon átívelő nemzeti egység fontosságára. Június 4-e ugyanis nemcsak gyásznap, hanem 2010-től a nemzeti összetartozás napja is. Nem szabad tehát megfeledkeznünk arról sem, amit a kiállítás új elemei – a Trianon utáni tudósokat, feltalálókat bemutató tablók, valamint gróf Klebelsberg Kuno szavai – is hirdetnek, miszerint: „Kis nép vagyunk, amely elsősorban szellemiekben hivatott nagyot alkotni”.