Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

jún.
07

GYÓGYNÖVÉNYEK GYŰJTEMÉNYBEN ÉS A HŰTŐSZEKRÉNYRE

2017. június 7. (szerda)

Első osztályos korukban már jártak a Fekete Sas Patikamúzeumban 2.b osztályosaink. Akkori ügyes viselkedésüknek is köszönhető, hogy ez alkalommal a múzeum látta őket vendégül – az Országos Patikanap elnevezésű rendezvénysorozat keretében – egy múzeumpedagógiai foglalkozásra.

Ezúttal is Krizsány Anna és Szima Viktória fogadta a másodikosokat, majd elsőként a patika előtt zöldellő növényekhez invitálta őket. Ebben a „növénysimogatóban” valóban meg lehet érinteni a kiállított darabokat, de érdemes őket megszagolni is, hiszen megannyi illatos gyógy- és fűszernövény található az állványokon. A gyerekek megkóstolták a rukkolát, megszimatolták a borsmentát, citromfüvet, zellert, de egészen közelről megismerkedtek a mimózával is, amely valóban annyira érzékenyen reagál az érintésre, mint a róla elnevezett tulajdonsággal bíró embertársaink.

A patika falai között kétféle tevékenységet is űzhettek a diákok. Anna néninél hűtőmágnest készítettek, de – a hely szellemének megfelelően – préselt növényekből. A különleges kinézetű és erős gyógyhatással bíró ginkgo biloba és a színes árvácska segítségével egyedi kompozíciót állíthattak össze, majd egy kis műanyaglap, némi forró préselés, valamint egy öntapadós mágnes szükségeletetett csak ahhoz, hogy különleges dísz készülhessen a konyhába.

Viki néni „drog-gyűjtemény” összeállítására hívta másodikosainkat. Persze sietve hozzátette, hogy nem a hétköznapi értelemben kell erre a szóra gondolni, hiszen a drog valójában növényekből vagy állatokból kivont gyógyhatású szert jelent. Miután ezt megtudták a gyerekek, s meglátták az asztalokon illatozó növényi részeket, máris nagy kedvvel álltak neki a munkának. Kis zacskókba pakolgatták a gyógynövényeket, majd kartonlapra tűzve és versekkel, felirattal díszítve vihették magukkal patikai emlékként a gyógynövénygyűjteményt.

Most sem maradt el a finom gyógycukorkák, illetve az ízletes gyógynövényszörpök kóstolása sem. Búcsúzáskor a Patikanapot idéző matricákat is ajándékul kaptak diákjaink.

Képtár > 2016-17 > Patikanap 2.b