Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

jún.
08

RENDHAGYÓ ÉNEK- ÉS IRODALOMÓRA A MÚZEUMBAN

2017. június 8. (csütörtök)

1.a, 1.b és 3.a osztályosaink a Szent István Király Múzeum meghívására egy bábelőadást nézhettek meg. Az Aranygyapjú Társulat Mátyás és az igazmondó juhász”történetét adta elő nemezbábok segítségével. A népzenei betéteket gyakran koboz és tekerőlant kíséretében énekelték.

A nézőket is a játék részesévé tették a sokoldalú színészek. A mesebeli báránykák kolompját a gyerekek szólaltatták meg, mint ahogy a lacikonyha kenyérdagasztó teknői, nyársai és a borkimérés hordói körül is ők „szorgoskodtak”.

Igaz, Benedek Elek meséjét kicsik és nagyok már óvodás korban jól ismerik, de ez az igényes adaptáció mindenkinek önfeledt, boldog perceket okozott.

A megérdemelt taps után a tanító nénik kíváncsisága újra „színpadra” csalogatta a művészeket. A kisiskolásoknak nem mindennapi esemény, ha autentikus népi hangszereket láthatnak és hallhatnak, így az előadók még néhány gondolatot elmondtak zeneszerszámaikról és a régebbi korok vásári mulatságairól is. Ekkor már tanulóink tudásvágyát sem lehetett elaltatni.

„Az udvari bolondok is ilyen lanton szerettek zenélni?”
„Ennek a hangszernek is van lelke?”
„Miért van több húrja a koboznak, mint egy gitárnak?”
– sorjáztak a kérdések.

Vidáman tértek vissza iskolánkba alsósaink a rendhagyó irodalom- és énekóra után, hiszen valóban színvonalas összművészeti produkcióban lehetett részük. Köszönjük!

Képtár > 2016-17 > Koboz