Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

jún.
26

NYÁRI TÁBOR BALATONSZEMESEN

2017. június 26-30. (hétfő-péntek)

Ismét vízparti táborhelyen töltötték „ottalvós” nyári táborukat diákjaink. A tavalyi Duna-parti kaland sikerén felbuzdulva idén a magyar tengerhez, Balatonszemesre utazott öt napra – Dunai Rita néni, Farkas Eszter néni, Farkas Rita néni, Lőrinczné Schvarcz Magdi néni, Nagy Anikó néni és Teker Éva néni kísérő pedagógusok társaságában, valamint Barna Zsolt segítő közreműködése mellett – a 72 iskolás.

Ezúttal vonattal közelítették meg a helyszínt a gyerekek, ami önmagában is kalandot jelentett. Ám örömteli módon a legifjabbak is megbirkóztak még a kellemes fáradtságban eltöltött visszaút során is a csomagok hordozásával. Így a Balatonszemesre tartó, majd az onnan Székesfehérvárra vezető vonatozás volt az első, később pedig az utolsó tábori élmény.

Miután megérkezett a kis csapat a szálláshelyre, egy izgalmas vetélkedő keretében ismerkedhettek meg a környék jellegzetességeivel, nevezetességeivel és természetesen azzal a helyszínnel, ami öt napra az otthonukká vált. A legjobban várt eseményre is sor került már ezen a legelső napon: megmártózhattak a gyerekek a Balatonban, ami a kánikulai melegben igen kellemes elfoglaltságnak bizonyult.

Másnap ismét balatoni fürdés volt az egyik program, de emellett biciklire is pattantak a diákok, hogy átkerekezzenek Balatonboglárra, ahol kellemes sétát tettek a parti sétányon, majd visszafelé ismét két keréken tették meg az utat. Este „felavatták” a tábori medencét is, mert nem csupán a Balaton déli partjának iszapos sekélysége, de a vízi játékokhoz alkalmasabbnak bizonyuló mélyebb víz is lubickolásra csábított.

A szerda délelőtt nyugalmasabb elfoglaltságot kínált. Éva néni és Magdi néni vezetésével kézműveskedhettek az ehhez kedvet érzők. Csipeszfigurák, illetve filcből készült kulcstartók, telefon- és irattartók „születtek” a gyerekek ügyeskedése nyomán. Persze az „örök tábori sláger”, vagyis a karkötőkészítés is választható program lett ezen a napon. Aki megfáradt a varrásban, vagy éppen az erőt gyűjtötte hozzá, ismét a tábori medencében tölthette az időt. Délután újra a Balaton-parti strand volt az úti cél, de ezúttal a fürdésen kívül egyéb szórakozásra is lehetőség nyílt. Szabadtéri bábszínházi előadást nézhettek meg az érdeklődők: a Piroska és a farkas, illetve A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesék modern feldolgozását mutatták be interaktív módon a bábosok a nézőknek.

Másnap hajóra szállt a csapat. A Szántód nevű vízi jármű fedélzetén utaztak Tihanyba, ahol rövid sétát tettek, és itt költötték el a hidegcsomag mellett pizzaszeletekkel kiegészített ebédjüket is. A Balatonszemesre történő hazaút eléggé izgalmasra sikeredett. Éppen a Balaton közepén jártak, amikor „tengeri viharba” került a hajó. Szerencsére a magyar tengeren ezek a viharok is barátságosabbak, így igazából teljes biztonsággal haladtak végig, és csak néhány, a kajütbe betévedt esőcseppel kellett megküzdeni.

Az este során bepótolták a táborozók az éjszakai túrát, amit előző nap elmosott az eső. Eszter néni és Zsolti bácsi vezetésével a zseb- és fejlámpákkal felszerelkezett társaság átsétált Balatonlelle-Rádpusztára, ahol egy nagyon szépen rendben tartott Árpád-kori romtemplommal ismerkedhettek meg. A gyönyörű, csillagos éjszakán, a késői óra ellenére is kellemes melegben jólesett a séta, és még a kicsik is ügyesen tartották a tempót a túra során.

Utolsó reggel korai ébresztőre keltek a táborlakók. A csomagok bepakolása után újabb vonatozás következett: Balatonboglár volt az úti cél most is, de ezúttal a bobpályára és a Gömbkilátóhoz sétáltak a gyerekek. A szemmel láthatóan nagyon szórakoztató program még a kevésbé bátrabbaknak kedvét is gyorsan meghozta a lecsúszáshoz, így a kisebbek közül is többen vállalták, hogy egyedül irányítják a bobot. A Gömbkilátóból csodás panoráma tárult a diákok szeme elé. A Balaton türkizkék víztükre és a túlpart csodás domborulatai igazán szemet gyönyörködtető látványban részesítették a kilátó lépcsőit leküzdőket.

A táborozók többször kaptak valamilyen meglepetés-finomságot amellett is, hogy a táborhely finom és házias ételeit minden alkalommal jóízűen fogyasztották el. Ebben a táborban is volt sok-sok beszélgetés, közös játék, esti mese, de a születésnaposok köszöntése sem maradt el.

A hazafelé vonatozás során már kicsit csendesebbek voltak az utazók, de abban azért egyetértettek mindannyian, hogy a jövő évi „ottalvósat” sem szeretnék kihagyni.

Képtár > 2016-17 > Balatonszemes