Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

nov.
29

JELES NAPOK ÉS ÜNNEPEK A „VÁR-ÓRÁKON”

2016. november 29. (kedd)

Második Szent Imre-VÁR elnevezésű foglalkozásunkhoz nyílt tanítási órák is kapcsolódnak, melyeken egyrészt bemutatkoznak a leendő első osztályos tanító nénik, másrészt sajátos iskolai programunk elemeit is megismertetjük az érdeklődőkkel.

A jövő tanévben az induló osztályokkal foglalkozó tanítók ezúttal saját negyedikes tanítványaik körében mutatták meg pedagógusi személyiségüket.

Bakter Lászlóné Éva néni 4.b osztályosainknak tartott matematikaórát, melynek során a tízezres számkörben végeztek gyakorlófeladatokat. Bár a számok világában kalandoztak, néhány, a kalendáriumban mostanság fellelhető jeles nap is felbukkant a tanórán. A fejszámolás helyes megoldásaként Szent András havába, novemberbe érkeztek a gyerekek, az írásbeli összeadás és kivonás eredményei pedig advent ünnepéhez vezettek. Számképzési és szöveges feladatok is voltak a tanórán, melynek végén egy számpiramist is megtöltöttek közösen számokkal a diákok.

Poór Nikolett egy komplex magyarórára várta a 4.a osztályba az e napon hozzánk látogató szülőket. Az óra témája az ünnepkörök megismerése volt. Az érdeklődés felkeltéseként felelevenítették a mesékről tanultakat egy digitális tananyag segítségével. Itt minden jó válasz után egy ünnepet ábrázoló kép bukkant elő. A nemzeti és egyházi jeles napok mellett a családi ünnepeket, azon belül a születésnapot részletezték. Olvasmányaik alapján összefoglalták, milyen szokások, hagyományok kapcsolódnak a családi ünnepekhez, miért jó, ha összetartó a család, mióta ünnepeljük a születésnapot.

A nyelvtani ismeretek és a helyesírás fejlesztése céljából szófaj-felismerési gyakorlatokat végeztek. Ennek során mondatokat kellett kiegészíteni hosszú magán- és mássalhangzókkal, illetve mondatvégi írásjelekkel. Szófelhőkben, szóalakzatokban kutatták az ünnepekre jellemző kifejezéseket, rejtvényt fejtettek, majd szituációs játékokat játszottak. Az órát közös énekléssel zárták, melynek során Bródy János Boldog születésnapot című versének megzenésített változatát hallhatták a vendégek.

Pedagógiai programunk két sajátos eleméből, az angoloktatásból és a sakktanításból is mutattunk tanórákat a szülőknek. Ludvig Zsoltné Jurcsek Rita tanárnő elsőseink segítségével mutatta be, hogy az elmúlt három hónap alatt milyen eredményesen fejlesztette a kicsik nyelvtudását. A rendkívül jó hangulatú foglalkozás kezdetén elsős növendékeink labdás bemutatkozási játékát követően képzeletben ellátogattak a Happy House-ba, és dallal köszöntötték annak lakóit. Elkísérték a házban lakó két gyermeket, Pollyt és Jacket iskolába, miután gondosan összeválogatták a szükséges tanszereket. Mivel nebulóink szívesen dramatizálnak, énekkel kísérve előadták a Happy Family egy kedves jelenetét, melyben Mum és Daisy üdvözli az iskolából hazatérő családtagokat. Ezt követően a számok világába utaztak a kisiskolások, ahol Spike, a huncut kisegér segítségével számoltak egytől tízig, majd a helyes számkártyák kiválasztásával bizonyították, milyen jól megy nekik a számolás már angolul is. A vendégektől a Ten Little Fingers angol dallal búcsúztak.

Schreinerné Rodler Katalin a Sakkpalota program alapján tanítja az elsősöknek a stratégiai játékot. Először a sakktáblán történő tájékozódási képességükről adtak tanúbizonyságot a kicsik, mikor a Kati néni által különböző mezőkre elhelyezett gyümölcsöket ügyesen beazonosították szám és betű kombinációjával.

Ezután a már eddig tanult lépéseket mutatták meg: Keresztes Király, Bumm Bástya és Futi Futó haladási irányát a sakkszőnyegen játszották el. Itt is bizonyították, hogy Kati néni csalafinta feladványai és a Sakkpalota lakói segítségével milyen jól fejleszthető a gyerekek gondolkodása. A foglalkozás zárásaként ismét a mágneses sakktáblát hívták segítségül, mégpedig egy memóriafejlesztő játékhoz.

Legközelebb februárban láthatják nyílt órán a tanító néniket az érdeklődők. Ekkor az informatika- és néptáncórákba is betekinthetnek a hozzánk látogatók.

Képtár > 2016-17 > Szent Imre-VÁR 2., nyílt órák