Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

ápr.
04

MIT VÁLASSZAK,
HA NAGY LESZEK?

2018. április 4. (szerda)

Április 4-én iskolánk 6. és 7. évfolyamos tanulói pályaorientációs napon vettek részt. Hatodikosainknak kezdésként a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa, Barta Tamás úr tartott interaktív foglalkozást, melynek keretében a tanulók válaszokat találhattak különböző, a munka világával kapcsolatos kérdésekre: mi tesz vonzóvá egy foglalkozást, miért szükséges a pénzkereset, milyen adottságok kellenek adott szakmákhoz? A foglalkozás végén a gyerekek egy közösen megfogalmazott tanulsággal távoztak: az ember életében a tanulás folyamatosan jelen van, és kellő nyitottsággal párosulva ez sosem lesz teher számukra.

Hetedikeseink előadója ugyancsak a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa, Nagy Lászlóné Teca néni volt, aki felhívta figyelmüket a tájékozódás fontosságára, eligazítást kaptak a megváltozott iskolatípusokról, továbbá az egyes szakmákhoz, hivatásokhoz szükséges készségekről és képességekről is szereztek információkat.

A hatodikosok a nap második részében, az iskola falai közül kilépve, a székesfehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft.-nél vettek részt üzemlátogatáson. A program a cég bemutatásával kezdődött, majd munka- és balesetvédelmi oktatásban részesültek. Ez nagyon fontos volt, hiszen a gyár területén nagytömegű, gyorsan mozgó gépek, járművek között kellett közlekedniük – nagy odafigyeléssel. Tanulóink betekintést nyerhettek Európa egyik legnagyobb teljesítményű alumínium-feldolgozó gyárának működésébe. Láttak présgépeket, jártak forgácsoló berendezések, robotok között, és megtekinthettek egy végterméket is: az Aston Martin egyik modelljének karosszéria-vázát. A csarnokokban a vállalat értékesítő munkatársai és mérnökei kalauzolták őket.

A látottak főként a fiúk érdeklődését keltették fel, de a lányoknak sem kellett csalódniuk: megtudhatták, hogy a termelést támogató területek nagyon sok női munkaerőt foglalkoztatnak.

Ez a nap mindenkinek sok élményt adott, amik a jövőben biztosan hasznosak lesznek tanulóink számára.

A hetedikesek a tájékoztató előadást követően az Alba Innovár Digitális Élményközpontba látogattak el. A szervezők számtalan izgalmas foglalkozással készültek. Nebulóink megismerkedtek Albával, a központ hírességével, Magyarország első Pepper típusú humanoid robotjával. Sőt, a bátrabbak beszélgethettek

is vele. A robotokon túl a programozás alapjaival is megismerkedtek a LEGO autókon keresztül, majd egy rögtönzött versenyen mérhették össze a megszerzett tudásukat. Kipróbálták a 3D tervezést is. A művek számítógépen való megalkotása után egy kvízt töltöttek ki a 3D nyomtatással kapcsolatban. A legtájékozottabbak, vagyis a győztesek jutalomképpen kinyomtathatták alkotásaikat. A földszinti foglalkoztató tereken a virtuális valósággal és az okospadlóval barátkoztak a gyerekek, míg a Kahoot játék győztesei a központ szabadulószobáját is kipróbálhatták.

Rohamosan fejlődő világunk talán néhány éven belül eljut odáig, hogy az Élményközpontban megismert technikák és eszközök mindennapossá válnak. Tanulóink érdeklődéssel és nyitottsággal fogadták ezeket, így biztosak lehetünk abban, hogy lesznek olyanok, akik jól alkalmazkodnak majd a jövő kihívásaihoz.

Képtár > 2017-18. tanév > Pályaorientáció