Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

febr.
16

CSAPATBAN KÉT EZÜST,
KÉT BRONZ A MÉRLEG

2019. február 16. (szombat)

Ismét Mórra utaztak sakkversenyzőink, hogy az egyéni megmérettetés után csapatként is összemérjék tudásukat korosztályuk többi versenyzőjével.

Az általános iskolák diákolimpiai csapatversenyén az egyéniben meghatározott, egymást követő két-két korcsoport tagjai együtt versenyeztek. Így az I-II. és a III-IV. korcsoportban küzdöttek egymással a négytagú fiú- és a háromtagú lányösszeállítások. A csapatokhoz egy-egy póttag is nevezhető volt.

A megmérettetésre hét településről érkeztek versenyzők: Dunaújvárosból, Mórról, Rácalmásról, Szabadegyházáról, Székesfehérvárról, Válról és Velencéről. A versenynek a móri Dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola adott otthont, ahol 21 csapat mérte össze tudását.

Az egyéni versenyen elért kiváló eredményeket – Dr. Peresztegi Nagy Róbertné Klári néni fáradhatatlan felkészítésében – tovább gyarapították diákjaink, hiszen mind a négy csapatunk dobogós helyen végzett. Különösen értékessé teszi ezt a sikert az, hogy a csapatversenyen már nem csak amatőr sakkozók, hanem igazolt, Élő-pontszámmal rendelkező versenyzők is asztalhoz ülhettek.

A körmérkőzéses formában lebonyolított versenyen a következő eredmények születtek:

- az I-II. korcsoportos fiúcsapatunk ezüstérmet szerzett: Ványi Ádám (3.b), Alonso-Ibarra EmilioHoffman Bálint, Szalai Patrik (4.b), Demeter Roland (5.a);

- az I-II. korcsoportos lánycsapatunk bronzérmes lett: Lévai Laura Luca (3.a), Koncz-Kiss Júlia (3.b), Bodzsár Vanda, Neulinger Renáta (4.b);

- a III-IV. korcsoportos fiúcsapatunk ezüstérmet szerzett: Kizman Ádám Iván (3.b), Fekete Csaba (5.b), Szentgyörgyi Dávid, Szentimrey-Vén Dániel (7.a);

- a III-IV. korcsoportos lánycsapatunk bronzérmes lett: Lukács Eszter Sára (4.b), Hoffman Dorottya, Kiss Virág, Koncz-Kiss Lili (5.b).

 

Képtár > 2018-19. tanév > Megyei csapat sakk

 

febr.
13

KORONÁS FŐK A SZENT IMRÉBEN

2019. február 13. (szerda)

A 3.b osztályosok már hetek óta a magyar történelem világában kalandoztak irodalomórákon, mikor a tanító nénijük úgy gondolta, a Szent Istvánnal kapcsolatos ismereteket tovább lehetne bővíteni múzeumi keretek között is. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum felé menet megálltak aRomkertnél, hogy láthassák a Királyi Bazilika maradványait és az az egykori épület rekonstrukciós rajzát. Körbejárták az Országalmát, hogy a rajta lévő évszámokat beazonosítsák. Végül a Püspöki Palota elé kanyarodtak, hogy a macskakövek közé rejtett királyi aláírást is szemügyre vegyék. Minden kisgyerek egyetértett abban, hogy milyen különleges helyen élhetik hétköznapjaikat, hiszen a lábuk alatt is mesélő kincsek vannak jártukban-keltükben.

Csak ezek után tértek be a múzeumba. Itt ámulva nézték, hogy a számítógépes technológiával apróbb kődarabokból hogyan lehet újra felépíteni a múltat virtuálisan. A középkori köveken nyomok után kutattak, mint a régészek, a koronázási palást másolatáról is sok-sok információt gyűjtöttek be a múzeumpedagógus segítségével. Eközben a kísérő tanító nénik egyik ámulatból a másikba estek, hogy mennyi tudást gyűjtöttek össze a kicsik olvasásórákon, mivel nagy tájékozottságról árulkodtak a szavaik.

Megnézték a Magyar Szent Család különleges ereklyéit, de még időkapszulát is láttak az egyik tárlóban, ami a XIX. századból maradt az utókorra. Ezzel még nem fejeződött be az érdekes szellemi kaland. Mindenki elkészíthette papírból a saját Szent Koronáját.

Az egykori rendház épületéből csupa királylány és királyfi tért vissza az iskolába. A tanítóknak indulás előtt alkut kellett kötni a gyerekekkel, hogy a hideg miatt csak pár méter erejéig hordhatják koronáikat sapka helyett az utcán is. A járókelők szemében huncut mosoly és némi irigység keveréke tükröződött, mikor elhaladtak a különös menet mellett.

febr.
12

HOGYAN KÉSZÜL
A KREATÍV MESEKÖNYV?

2019. február 12. (kedd)

Iskolánk harmadik osztályosai az Aranybulla Könyvtár Alapítvány „Irány Betűfalóniába!” című projektje keretében kreatív könyvkészítő programon vehettek részt.

A könyvecskék minden lapja egyedi és különleges lett. A lapokon meseerdő és mesevár jelent meg, tarka hátterek előtt. A gyerekek négy, csoportmunkához összetolt munkasziget körül telepedtek le, közben pedig ámulva figyelték Sevella Zsuzsa néni mozdulatait, akinek a keze alól szinte varázsütésre nőttek ki a fák, kaptak szárnyra a magyar népi formavilágot idéző díszes madarak. A foglakozáson mindenki számára megvalósítható ötletek kerültek terítékre, minden kisgyerek sikerélménnyel telten távozhatott. Érdekes mintázatú papírok, pompázatos fonalak, karton, ragasztó, olló, nyomdák, aranytollak kellettek csak a munkához, hiszen lelkesedésben és kedvben nem volt hiány. Melyik gyerek ne akart volna varázsolni? A fantáziának sem szabhatott határt még az idő sem. Kétórányi aktív alkotómunka után is a legtöbb harmadikos azon jártatta a fejét, hogy milyen mesét ír az elkészült könyvbe, milyen elemekkel egészíti ki az elkészült képeket.

Délután újra és újra előkerültek a könyvecskék, hol egy kis továbbgondolás, hol csak a gyönyörködtetés kedvéért. Jó volt együtt alkotni, jó volt együtt örülni! Köszönjük a tartalmas délelőttöt!

Képtár > 2018-19. tanév > Mesekönyv

febr.
02

KÉT TANULÓNK
ORSZÁGOS DÖNTŐS

2019. február 2. (szombat)

A Fejér Megyei Sakkszövetség szervezésében került megrendezésre az általános iskolásdiákok megyei diákolimpia egyéni amatőr („B” kategória), illetve versenyzői („A” kategória) korcsoportos sakkversenye. A korcsoportok győztesei – fiúknál és lányoknál egyaránt – jogot szereztek az országos döntőn való részvételre.

A megmérettetésre tíz településről érkeztek versenyzők: Csabdi, Csókakő, Dunaújváros, Mór, Pusztavám, Rácalmás, Szabadegyháza, Székesfehérvár, Vál és Velence versenyzői mérték össze tudásukat.

A versenynek a móri Radnóti Miklós Általános Iskola adott otthont, ahol 127 versenyző (32 iskola) mérte össze tudását.

A verseny négy korcsoportban – fiú, illetve lány bontásban – került megrendezésre. A versenyzők 7 fordulós svájci rendszerben, 2x20 perces játékidővel, igen színvonalas partikat játszva küzdöttek a helyezésekért.

Iskolánkat – az eddigi eredmények alapján – 21 tanuló képviselte.

Díjazásban – korcsoportonként – az 1-6. helyezett részesült.

Eredményeink:

Amatőr („B” kategória)

I. korcsoport (14 fiú, 9 lány)

1. hely: Lévai Laura Luca (3.a), továbbjutott az országos döntőbe
3. hely:
Fekete Kitti (3.b)
4. hely: Lukács Éva Melinda (3.b)
5. hely: Alonso-Ibarra Dániel (2.b)
6. hely: Kizman Ádám Iván (3.b)

II. korcsoport (21 fiú, 10 lány)

1. hely: Alonso-Ibarra Emilio (4.b), továbbjutott az országos döntőbe
3. hely:
Szalai Patrik (4.b), Móré Melinda Dóra (4.a)
4. hely:Demeter Roland (5.a), Koncz-Kiss Júlia (3.b)
6. hely: Hoffman Bálint, Bodzsár Vanda (4.b)
7. hely: Neulinger Renáta (4.b)
14. hely: Ványi Ádám (3.b)

III. korcsoport (21 fiú, 8 lány)

2. hely: Szentgyörgyi Dávid (7.)
4. hely: Neulinger Levente, Koncz-Kiss Lili (5.b)
5. hely: Hoffman Dorottya (5.b)

IV. korcsoport (7 fiú, 4 lány)

2. hely: Szentimrey-Vén Dániel (7.)
4. hely: Farkas Ibolya Szimonetta (7.)

Versenyzői („A” kategória, ÉLŐ ponttal rendelkezők)

III. korcsoport (6 fiú)

6. hely: Fekete Csaba (5.b)

A megyei egyéni diákolimpián ebben az évben értük el – köszönhetően Dr. Peresztegi Nagy Róbertné Klári néni lelkiismeretes, áldozatos munkájának és tanulóink kitartó szorgalmának – az eddigi legjobb eredményünket. Örömteli, hogy 21-ből 19 versenyzőnk díjazott lett, ebből 7 sakkozónk dobogós helyen végzett oly módon, hogy 2 tanulónk bekerült az országos döntőbe.

 

Képtár > 2018-19. tanév > Megyei egyéni sakk

 

febr.
01

GYERTYASZENTELÉS ÉS
BALÁZS-ÁLDÁS ISKOLÁNKBAN

2019. február 1. (péntek)

Február 2-án, Jézus születésének ünnepe után negyven nappal van Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, amikor Urunk jeruzsálemi templomban való bemutatására emlékezünk. A jelenlévő idős Simeon ekkor nevezte Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak, ezért innen ered a gyertyaszentelés szokása.

Tamás atya ezen az ünnepen ismét az első emeleti aulába várta iskolánk közösségét, melynek valamennyi tagja az osztályonként más-más, szerény díszítéssel megjelölt gyertyával kezében sorakozott fel. Tamás atya elmondta, hogy a megszentelt gyertya, mint Jézus Krisztus jelképe, mindig a kiáradó fényt kell, hogy eszünkbe jutassa. Kérte, hogy tartsuk nagy becsben a megáldott gyertyákat, s családjaink körében gyújtsuk meg azokat minden közös imánál, de különösen akkor, ha szükség idején kérjük égi pártfogóink, a szentek segítségét.

A gyertyák megszentelését követően emlékeztünk meg az örmény származású vértanú püspökről, Szent Balázsról is, aki amellett, hogy állhatatosságra buzdította híveit, a lelki és testi betegségben szenvedőket is gyógyította.

„Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárása által
szabadítson meg és őrizzen meg téged az Úr
a torokbajtól és minden más betegségtől.
Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.”

A Balázs-áldás szavaival és a jellegzetes alakú gyertya két ága közé emelt karjával kért Tamás atya közösségünk valamennyi tagja számára védelmet minden betegségtől.

Képtár > 2018-19. tanév > Gyertyaszentelő

jan.
30

IGAZI ISKOLÁS VOLT MIND,
AKI ÓVODÁS

2019. január 30. (szerda)

Bóbitázó ovisaink ez alkalommal egy rendhagyó foglalkozáson vettek részt. Iskolást játszottak a leendő tanító nénikkel, Boda Detti nénivel és Vámosiné Anikó nénivel. A farsang témakörben különböző játékos feladatokat oldottak meg közösen, akárcsak egy valódi tanórán.

Az oviból igazán fegyelmezetten érkező gyermekeket meglepetés várta: az osztálytermekbe érve megpillantották egykori ovistársaikat, a jelenlegi 1.a és 1.b osztály tanulóit, akik azt kapták feladatul, hogy a tanító nénik „kezeiként és szemeiként”, az ovisok között ülve nyújtsanak segítséget társaiknak, ellenőrizzék megoldott feladataikat és a helyes válaszokért beírják a sok-sok piros pontot.

A csengőszót követően a hetesek elmondták a jelentést, ami után kezdetét vette a tanóra. A Vidám fejtörők címet viselő füzetben a gyerekek számláltak, téri tájékozódási, hangelemző, memóriafejlesztő feladatokat végeztek, kiegészítették a rajzokat. Bemutathatták, milyenek, ha szomorúak, ha boldogok, és mókás arcú bohócok között keresgéltek a sorok és oszlopok hálójában. Színes mértani alakzatokból először a táblánál, majd a füzetükben alkottak ismétlődő sormintákat. Pihenésképpen farsangi dalt énekeltek, játékos mondókát tanultak, tornásztak. Hogy igazi iskolásnak érezzék magukat, házi feladatot is kaptak.

Első osztályos diákjaink is megérdemlik a dicséretet. Nagy segítséget jelentettek a foglalkozáson a tanító néniknek, és valóbankövetendő példát mutattak fiatalabb társaiknak.

Ovisaink nagyon fegyelmezettek és aktívak voltak a tanórán, megtanulták, hogy ott bizony mindig jelentkezni kell és megvárni, míg a tanító nénik felszólítják őket. Megmutatták: ők már készen állnak arra, hogy szeptemberben valóban elkezdjék az iskolát.

Képtár > 2018-19. tanév > Iskolást játszunk

jan.
25

VÁROSI DIÁKOLIMPIA
SAKK CSAPATVERSENY

2019. január 25. (péntek)

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében került megrendezésre az a sakk csapatbajnokság, melynek célja a székesfehérvári városi diákolimpia sakk csapatbajnoki cím eldöntése korcsoportonként, a fiúknál és a lányoknál, alsó és felső tagozaton. A versenyen nem csak amatőr, hanem igazolt versenyzők is indulhattak, akik már rendelkeztek Élő-ponttal.

A versenyt Guber István úr, a Megyei Sakkszövetség Ifjúsági felelőse nyitotta meg, aki sikeres versenyzést kívánt a gyerekeknek.

A megmérettetésen – mindkét korcsoportban – 4 fős fiú-, illetve 3 fős lánycsapatok indulhattak oly módon, hogy fiatalabb versenyző indulhatott az idősebbek között, lányok versenyezhettek a fiúk között, de fordítva a versenyzés nem volt lehetséges. A négy csoportban megrendezett verseny körmérkőzéses formában, 15-15 perces gondolkodási idővel került lebonyolításra.

Mind a négy korcsoportban iskolánk, illetve az István Király Általános Iskola döntötte el – nagy csatában – az aranyérem sorsát.

Eredményeink:

Bővebben...:

jan.
23

ÁLLATKERTBEN OSZKÁRÉKKAL

2019. január 9., 16., 23. (szerda)

Iskolába készülő saját és „vendég” (más óvodákból foglalkozásainkra látogató) óvodásaink már ismerősként jönnek az iskolába. A mindig három foglalkozásból – iskolával ismerkedős, informatika és angol, illetve sakk és mozgáskotta – álló, Bóbita elnevezésű programunknak ezúttal a tanító nénik által tartott szerdájára érkeztek a kicsik.

Oszkárés Piri, a tanítók foglalkozásának állandó báb-szereplői most egy állatkerti kalandokat tartogató játékos tanulással várták az ovisokat. Állatos mese, állatos mondókák, állatos párosító játékok segítségével sok-sok új ismeretet is szereztek a gyerekek amellett, hogy egyre otthonosabban mozognak az osztálytermekben, és egyre figyelmesebben vesznek részt ezeken az izgalmas találkozásokon.

Az Oszkár-füzetben is állatkerti feladatokat kellett megoldani, amelyekhez szükség volt figyelemre, némi kézügyességre, de még egy kicsit számolásra is. Persze ezeket a tevékenységeket mindig szívesen végzik a nagycsoportosok. A legizgalmasabb feladatok egyike minden alkalommal a kézműves tevékenység, ami most sem maradhatott el. A rengeteg megemlített állat közül Oszkárt, a kistigrist készíthették el az óvodások spatulabáb formájában.

A foglalkozást követően boldogan és büszkén emelték magasba az elkészült tigriseket, így valódi „tigriserdőt” láthattak a tanító nénik búcsúzáskor.

A második szerda – mint mindig – az informatika- és angoltanulásról szól. A számítógépek között PC Peti már ismert játékai mellett újakat is megtanultak a kicsik. Egyre ügyesebben kellett kezelni az egeret a feladatokban, és most az irányok gyakorlására is lehetőség volt a különböző formák balra és jobbra forgatásához. A számítógépes rajzolást is kipróbálhatták az ovisok, különböző rajzeszközöket és színeket használva. Kreatívan és változatosan alkalmazták a tanultakat, bizonyítva, hogy minden egyes közös tanulással egyre alkalmasabbá válnak az iskolai kihívásokra.

A harmadik angol nyelvű foglalkozás alkalmával, Cookie cica ismét legjobb barátjával, Luluval a kék

Bővebben...:

jan.
22

KULTÚRANAPI KUPOLA
AZ AULA FELETT

2019. január 22. (kedd)

A magyar kultúra napját zenés-verses összeállítással ünnepelte meg iskolánk közössége január 22-én, az aulában. A Himnusz keletkezési körülményeinek felidézése után közösen énekeltük el nemzeti imádságunkat. A zenei kíséret nélkül, gyermeki ajkakról bátran áradó dallam bezengte az egész teret, s megsejtetett valamit abból, hogy milyen felemelő összetartozni egy közös kultúrában. A műsor folyamán a 8. osztályosok kamarakórusa énekelte el az „Isten áldja meg a magyart…” kezdetű népdalunkat, drámaszakköröseink szavalták el Petőfi Sándor Magyar vagyok című versét, végül Borbély Bálint 5.b osztályos tanuló játszotta el klarinéton az Erdő, erdő, de magas a teteje című népdalunkat. A műsor zárásaként Kányádi Sándor Előhang című versének részlete hangzott el felvételről a Kaláka együttes megzenésítésében. Az aula magasságából nemzeti színű szalagokat terjesztettünk sátorként a közösség fölé, szimbolizálva azt, hogy magyar kultúránk kincsei Istentől való ajándékok, s ezek megőrzése és továbbadása mindannyiunk felelőssége.

Az ünnepi műsor szereplői voltak a 8. osztályból Berta Noémi, Fejér Anna Natália, Jankovics Zoé Réka, Járossy Jázmin, Kovács Alíz Nóra, Krausz Zsófia Éva, Lőrincz Luca, Mák Bence Péter, Nánási Tímea Anna, Németh Eszter Rozália, a 7. osztályból Maráczi Kristóf Bálint, Mátrai Tábita, Schlauszki Fanni, Szépvölgyi Márton, a 6.b osztályból Biró Anna Boglárka, Kádár Cecilia Anna, Szelényi Kata Karolina, az 5.b osztályból pedig Borbély Bálint. A műsort összefogta Náray-Szabó Lívia és Gyenese Ágnes.

Képtár > 2018-19. tanév > A magyar kultúra napja

jan.
11

OTTHONI SZATYORBA
A FEKETE RETKET!

2019. január 16. (szerda)

„Éljen a Szeretet ereje!
Nincsen a világnak teteje.
Aki rossz akar lenni, az ne tegye!
Éljen a Szeretet ereje!”

Különleges esemény résztvevői lehettek alsó tagozatosaink. Az Aranybulla Könyvtár Alapítvány „Irány betűfalónia!” elnevezésű projektjének egyik eleme a Hahó Együttes meghívása a társintézményekbe, így iskolánkba is. A zenekar amellett, hogy fülbemászó dallamokkal, könnyen megtanulható refrénekkel szeretteti meg magát a gyerekekkel, még az ökotudatos szemlélet terjesztésére is nagy hangsúlyt fektet.

Tanítványaink közül többen már kívülről fújták a dalszövegeket, köszönhetően a megelőző napoknak, melyek során az együttes dalaival ismerkedtek. Most azonban azt is elmondta nekik Kardos-Horváth János frontember, hogy például a Rózsi néni rengeteg szatyráról szóló szöveget egyrészt az énekes valóban létező személyként élt dédnagymamája ihlette, másrészt tanulhatnak belőle a diákok. Mégpedig azt, hogy soha ne induljanak el vásárolni otthoni nejlon- vagy textilszatyor nélkül. Mert, ha mindenki így tesz, akkor nem kell a boltokban mindig új és új, a természetben évtizedek alatt lebomló, környezetkárosító tasakokat adni a termékek hazaszállításához.

Az egészségvédelem is szóba került a dalok között. A csúnya, barátságtalan kórokozó – az egyik zenekari tag, Balázs által megszemélyesítve – minden kis nézőt „megfertőzött” az érintésével. De szerencsére ott voltak tanítványaink, akik egy-egy egészéges zöldség és gyümölcs segítségével azonnal meggyógyítottak mindenkit, és a végén még a „gonosz bacit” is legyőzték. Előtte szó esett a gyakori kézmosás szükségességéről is, valamint arról, hogy a környezetet is kíméljük azzal, ha hazai zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk. A magyar fekete retek és a savanyú káposzta vitamintartalma ugyanis a környezetszennyező közlekedési eszközökkel ideszállított déligyümölcsökével vetekszik.

Szó esett a dalok között arról is, hogy mennyire fontos a barátság, egymás elfogadása, szeretete, hiszen mindannyian hasonlók vagyunk – testi adottságainktól, származásunktól függetlenül. A családról is énekeltek a gyerekeknek, akik harsogták is a zenészekkel:

„Apa a legnagyobb hős a világon,
Anya is egy hős, gyereke van, három,
Szeretem jobban, mint a csokikat, Őket,
Örülök, hogy kaptam ilyen szülőket.”

Gyorsan elrepült az egy óra a tornateremben, s eközben nem csak mindenféle fontos dologról tanultak diákjaink, hanem mindenekelőtt énekeltek, táncoltak, jó hangulatú koncertet hallgattak, ahol mindvégig ők maguk is részesei voltak a történéseknek.

A zenekar tagjai meg is jegyezték, hogy régen játszottak már ilyen jó kedélyű és aktív gyerekeknek. A nézőközönség a végén – az élmények mellett – ökotudatos tanácsokat tartalmazó matricákkal és autogramokkal távozhatott.

Képtár > 2018-19. tanév > Hahó együttes