Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

jún.
13

TÁJÉKOZTATÓ A TE DEUMRÓL
ÉS A BIZONYÍTVÁNYOSZTÁSRÓL

2019. június 19. (szerda)

A tanévzáró hálaadó szentmise időpontja: 2019. június 19. (szerda), 17 óra, helyszíne a Prohászka-templom.

Tanulóinkat (szüleikkel) a helyszínen, a templomban várjuk, 16.40-től. Az alkalomnak megfelelően kérjük az iskolai ünneplő öltözet viselését gallérral / nyakkendővel. A gyermekek a templomban keressék meg osztályfőnöküket és a számukra kijelölt padsorban foglaljanak helyet!

A bizonyítványosztásra a szentmise után, a templom különböző pontjain, illetve (az időjárás függvényében) a templom előtt, az udvarban, valamint a templom melletti téren kerül majd sor. A gyermekek az osztályfőnöküket követik majd a kijelölt helyszínre. Ez idő alatt kérjük a szülők türelmét. - Csák Lajos igazgató

jún.
10

TÁJÉKOZTATÓ A BALLAGÁSRÓL

2019. június 15. (szombat)

8. osztályosaink ballagásának időpontja: 2019. június 15. (szombat), 10.00, helyszíne a Szent Imre-templom. Kijelölt 5., 6. és 7. osztályos tanulóink 9.30 órára, a Szent Imre-templomba érkeznek, ahol – az osztályfőnök Kollégák felügyelete mellett – elfoglalják helyüket.

Búcsúzó 8. osztályosaink 9.30 órára (szülői és rokoni kíséret nélkül) a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent István termébe érkeznek. Kérjük, hogy a hozzátartozók, vendégek a Szent Imre-templomba érkezzenek, ahol 9.40-től tudnak majd helyet foglalni. - Csák Lajos igazgató

jún.
10

TÁJÉKOZTATÓ A TÁBORRÓL

2019. május 27. (hétfő)

Iskolánk e tanévi nyári táborát 2019. június 24-től (hétfőtől) június 28-ig (péntekig) szervezzük Cegléden. A tábori programokról, egyéb tudnivalókról és a szükséges nyilatkozatokról az ÜZENETEK menüpont 136. üzenetében tájékoztatjuk az érintett szülőket.

jún.
09

FIGYELEMMEL
A SZENTLÉLEK VEZETÉSÉRE

2019. június 9. (vasárnap)

A Szentlélek eljövetelét, az egyház születését ünnepeljük a feltámadás utáni ötvenedik napon.

Iskolánk huszonnyolc 8. osztályos tanulója és Székesfehérvár hívő közösségének felkészült fiataljai, s néhányan felnőttek is – összesen száztízen – részesültek pünkösdvasárnap a bérmálás szentségében, mely által egyházunk nagykorú tagjaivá váltak.

ASzentlélek ajándékait – bölcsesség, értelem, jótanács, lelki erősség, tudomány, jámborság, istenfélelem – a Prohászka-templomban kapták meg a megbérmáltak.

Spányi Antal püspök atya arra kérte szentbeszédében a bérmálkozókat, hogy növekedjenek hitükben, figyeljenek a Szentlélek vezetésére, járjanak az Isten terve szerinti úton. Buzdította a jelenlévőket keresztény küldetésük szeretetteljes elfogadására és gyakorlására a Jóisten és embertársaik felé. Kérte valamennyiüket, hogy az apostolok nyomdokain haladva, a Lélek szemével nézve ismerjék fel küldetésüket jelen világunkban.

A bérmálandók ezt követően megújították keresztségi fogadalmukat, majd jobb vállukon az értük felelősséget vállaló bérmaszülő kezével járultak Püspök atya elé, aki bérmanevükön szólítva őket megkente homlokukat a Szentlélek ajándékának jelével, a krizmával.

Püspök atya elbocsátó gondolatában, áldásában arra kérte a szentségben részesülteket, hogy törekedjenek életüket olyanná formálni, melyben környezetük felismerheti a Krisztust követő embert.

Megtiszteltetés intézményünk számára, hogy bérmálkozó tanulóink közül többen – komolyan, felelősségteljesen, mély lelki felkészültséggel, örömmel arcukon – végeztek szentmisei szolgálatot.

Köszönettel tartozunk Ugrits Tamás hitoktató atyának azért, hogy nyolcadik osztályosainkat szeretettel, bizalommal teli türelemmel, biztos hitbéli tudást adva vezette négy esztendőn át lelki útjukon, a keresztény nagykorúság eléréséig.

A bérmálkozásról készült képek innen letölthetőek.

A Székesfehérvári Egyházmegye tudósítását itt olvashatják, a Székesfehérvár városportál pedig ily módon adott hírt az eseményről.

Képtár > 2018-19. tanév > Bérmálkozás

jún.
04

SÜVEGEMEN NEMZETISZÍN RÓZSA

2019. június 4. (kedd)

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely és a nagyváradi Tanoda Egyesület immár hetedik éve hirdet rajzversenyt a Kárpát-medencei magyar gyermekek számára.

1635 alkotás érkezett a kiírásra, melynek idei mottója Arany János „Nemzetőrdal” című költeményének első sora volt: „Süvegemen nemzetiszín rózsa”.

A pályázat minden esztendőben a magyar kultúra napján indul, az eredményhirdetés pedig a nemzeti összetartozás napján zajlik.

A rendezvénysorozat kétpólusú, két fő helyszínhez kötődik, Nagyváradhoz és Székesfehérvárhoz, Szent László és Szent István városához. Fő gondolata, hogy a nemzeti hadtörténelmünkkel való foglalkozás, mindannyiunk történelmi örökségének rajzban történő felidézése által erősítsék a gyerekekben a nemzeti együvé tartozás, a haza iránti hűség, szeretet érzését.

Az esemény fővédnökeinek sorában megtaláljuk Spányi Antal megyés püspök atyát és Dr. Cser-Palkovics András polgármester urat is.

A legszebb alkotásokat „Arany-, Ezüst- és Bronzceruza-díjakkal” jutalmazták.

Iskolánk diákjai, ebben a tanévben sokadszorra, nagy-nagy lelkesedéssel vetették bele magukat az alkotásba, hiszen a téma a gyerekeknél mindig nagy népszerűségnek örvend.

Három tanulónkat is meghívták az ünnepélyes eredményhirdetésre. Sipics Boglárka Emma 4.a és Szabó Anna 6.b osztályos tanuló a rangos „Ezüstceruza-”, Szentmártoni Petra 7. osztályos tanuló pedig „Aranyceruza-díjban” részesült. Gratulálunk nekik és felkészítő tanáraiknak, Tóthné Csákberényi-Nagy Katalinnak és Lőrinczné Schvarcz Magdolnának is!

május
31

LEGIDŐSEBB TANULÓINK BÚCSÚZTAK – PEDAGÓGUSNAPON

2019. május 31. (péntek)

Május 31-én került sor a pedagógusnapi köszöntésre, melynek keretei között a búcsúzó 8. osztályosok fejezték ki hálájukat iskolánk valamennyi munkatársa iránt.

Köszöntő műsoruk első részében Janikovszky Éva felejthetetlen soraival jelenítették meg, miért is nem olyan könnyű mindig jónak lenni. Ezt követően a valóságban is átélt utolsó nap jelenete következett, melyben sorra vették, mi minden fog hiányozni nekik a megszokott iskolai életükből.

A sok megnevezett esemény és a hétköznapi szokások számba vétele után arra jutottak, hogy minden meg fog változni, és az emlékké szépült dolgok bizony hiányozni fognak. Végül az őket tanító pedagógusoknak és a velük nap mint nap foglalkozó kollégáknak egy-egy személyes gondolattal is megköszönték azt a sok munkát, amelyet az évek során értük végeztek. A sok meghatódott gyermekarc láttán biztosak lehetünk benne, hogy közösségünk, iskolánk valóban a „grundot” jelenti számukra, amelyet magukkal visznek a szívükben.

Műsoruk után Horváth Zita Nikolett, a nyolcadik osztályosok szülői közösségének képviselője mondott köszönetet a pedagógusoknak. Beszédében kiemelte, hogy gyermekeik intézményünkben a tantárgyi ismeretek mellett a legnagyobb kincset kapták: emberséget.

Az ünneplés következő részében intézményünk vezetője, Csák Lajos igazgató úr köszöntötte az egybegyűlteket. Említést tett az idei tanév eredményeiről, s a nagy, valamennyiünk komoly összefogását megkívánó épületbővítési projektünkről, mely elindult, illetve előttünk áll.

Hidegtálakat és finom desszertet tartalmazó vendéglátás, majd kötetlen, jó hangulatú beszélgetés zárta idei pedagógusnapi ünneplésünket.

május
28

A NÖVÉNYEK, A KERTÉSZ
ÉS A HAJÓ

2019. május 28. (kedd)

Leendő elsőseinket idén is vártuk arra a Gólya-túrára, ahová mostani első osztályosaink közül is többen elkísérték őket. A leendő tanító nénik, Boda Bernadett - Detti néni – és Vámosi Attiláné – Anikó néni – irányításával igazi iskolásként sorakoztak a kicsik az indulás reggelén. Ez a nap már valóban nem „óvodás” volt, hiszen a délutáni alvásidőben is izgalmas kalandokban vettek részt a nagycsoportosok.

Azok az elsősök, akik a tanév során tanúsított példamutató magaviseletükkel és szorgalmukkal kiérdemelték, hogy a „gólyákkal” tarthatnak, szintén nagy izgalommal szálltak fel a buszra.

A kirándulók első úti célja Martonvásár volt. Itt a nemrégiben megnyílt Agroverzumba látogattak először. A Tudományos Élményközpont a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának látogatóközpontja, ahol a legkisebbek is sokat tanulhatnak a központ által végzett tevékenységekről. A kiállítótér tele van érdekesnél érdekesebb interaktív elemmel, ahol a mi „gólyáink” is sokat tanulhattak. Mindezt úgy, hogy közben ők csak annyit vettek észre: játszottak egy jót. Kocka elemekből álló és mágneses kirakókon, forgatható tablókon, kihúzható fiókokban, világítótáblákon ismerkedtek a haszonnövényekkel és a rájuk leselkedő veszélyekkel. A homokban tapogatva keresgéltek lárvák és pajorok után, mezítláb próbálgatták a különféle talajfajtákat és megpróbáltak együttes erővel akkora erőt kifejteni, ami a talajmegmunkáláshoz szükségeltetik. Egy „virtuális valóság szemüveggel” beleélhették magukat a kirajzó méhek életébe, és a virágzó vetemények fölött röpködve kutathattak megfelelő növények után.

Az Agroverzumban a várható jövőről is hallhattak a kirándulók, a szomszédos Óvodamúzeumban viszont a múlttal ismerkedtek kicsit. A martonvásári kötődésű Brunszvik Teréz első óvodájától kezdődően sok egyéb, a 19-20. századi kisgyermekneveléssel kapcsolatos tárgyi emléket őriznek itt. A tárlatvezetésből megtudhatták a gyerekek, hogy az első óvó néniket – a német szóhasználathoz hasonlóan – gyermekkertésznek nevezték. Így tehát a túrázók a valódi növények gondozása után az emberpalánták nevelésével, annak történetével ismerkedtek.

Kalandos séta következett ezután. A Pákozdi Arborétum pihenőhelyét csak többszöri próbálkozásra sikerült meglátogatni. A folyton eleredő eső ugyanis több alkalommal visszaűzte a buszba a sétára vágyó csapatot. Végül azért csak sikerült eljutni az arborétumig, így egy kis szabad játékra is volt lehetőség.

Ezt követően az eső éppen arra a rövid időre állt el – még a nap is szépen kisütött –, míg a kirándulók helyet foglaltak az Agárd nevű hajón, ami hamarosan kifutott a Velencei-tó nyílt vizére. Miközben a sétahajó szelte a hullámokat, ismét megindult az égi áldás, ám ezt már (hajó)tetővel a fejük fölött nézték végig a „gólyák” és az elsősök. Ebben a csalafinta időjárásban is volt lehetőség azonban arra, hogy egy rövid ideig tarthassa a hajókormányt az, akinek ehhez volt kedve és bátorsága.

A kirándulók, bár elfáradtak, mosolyogva és élményeket mesélve tértek vissza az őket váró családtagokhoz.

Képtár > 2018-19. tanév > Gólyatúra - 2019

május
28

LÉLEKBEN MINDIG EGYÜTT

2019. május 28. (kedd)

„Most eredj és élj, mert a világ a tied!” (Hamvas Béla)

E tanév végén is bensőséges hangulatban, meghitt légkörben töltötték az intézménytől búcsúzó 8. osztályosaink utolsó szentmiséjüket az iskolai kápolnában. Tették ezt azon a helyen, ahol oly sokszor találkoztak az őket lelki fejlődésük útján négy éven át elkísérő Tamás atyával, aki ez alkalommal is türelemre, önzetlenségre, s – új közösségeikben is – helytállásra kérte valamennyiüket.

A nyolcadikosaink eddig megtett belső útját jól ismerő Tamás atya kifejezte arra irányuló reményét, hogy a „szentimrés” évek alatt megtalált helyes, Jóistennek tetsző utat – a felnőtté válás időszakában – a középiskolában, a felsőoktatásban, a munkahelyen és a családban is követni tudják majd az intézménytől búcsúzó növendékeink. Jelezte számukra, hogy nem tudni, mikor találkoznak egymással újra, s személyesen találkoznak-e egyáltalán valaha…

De mély, élettapasztalatból eredő meggyőződéssel mondta: a lelki kötelék, mely e közösség tagjai között oly komoly mértékben kialakult, mindig megmarad; hiszen a lelkek összekapcsolódása tértől és időtől független.

Akik szeretik, tisztelik egymást, a Jóistenben való hitben, az imában mindig együvé tartoznak, s mindig számíthatnak egymásra.

 

május
24

KINCSKERESÉS
A BALATON PARTJÁN

2019. május 24. (péntek)

Május 24-én a felső tagozatosok egészen Balaton-keneséig vonatoztak, hogy részt vegyenek a gyereknapi programokon, melynek a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ adott otthont. A gyönyörű környezetben eltöltött nap sok-sok meglepetést tartogatott a gyerekeknek.

Az üdülő területére belépve hamarosan kezdetét is vette a kincskeresős csapatjáték, melyben a csapatoknak 8 állomást végigjárva kellett megszerezniük az aláírásokat a menetleveleikbe, hogy végül számukra is feltáruljon a kincsesláda. A logikát, ügyességet, kreativitást és leleményességet igénylő feladatok közben sok-sok nevetés hallatszódott, ugyanakkor komoly együttműködés is megvalósult a tagok között. Kellett is az összedolgozás, ugyanis az állomások között időről időre feltűnt a parti tündér is, aki különböző játékos feladatokkal tette próbára a gyermekek kitartását. A jó hangulatról a csapatok maguk is gondoskodtak, hiszen minden állomáson az általuk írt indulóval és beállással kezdték a feladatot.

A megfáradt kincskeresők természetesen nem maradhattak elemózsia nélkül, így délben egy kis pihenőt tartottak és jóízű beszélgetés mellett megették az ebédre kapott spagettit. Aztán folytatódott is a játék, hogy minél több pontot szerezve elsőként járulhassanak a kincsesládához. Végül úgy tűnt, a parti tündér elégedett volt a csapatok teljesítményével, ugyanis nem fukarkodott a jutalommal. A gyerekek játékok, finomságok és írószerek sokaságából választhatták ki a számukra legkedvesebb ajándékot.

Az eredményhirdetés után szabad játékra, trambulinozásra, focira is jutott idő. Voltak olyanok is, akik csak a parton üldögélve élvezték az ajándékba kapott jó időt.

A hazafelé tartó vonatra már kicsit fáradt, de annál több élménnyel feltöltődött ifjú kalandorok szálltak fel.

Képtár > 2018-19. tanév > Felsős gyermeknap

május
24

KATONÁSAT JÁTSZOTTUNK

2019. május 24. (péntek)

Alsó tagozatosaink a Palotavárosi tavak mellé sétáltak, hogy gyermeknapi programjukon részt vegyenek. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete Oláh László úr vezetésével és irányításával sokszínű tevékenységgel várta diákjainkat. A „Hazafiság iskolája” elnevezésű interaktív foglalkozásuk kihelyezett változatával készültek, hogy tanítványainkat játékos módon ismertessék meg múltunk azon szeleteivel, amikből a honvédelemről kaphatnak ismereteket, s ezáltal erősödhet bennük a hazaszeretet érzése.

A tópartra megérkező osztályokat elsőként egy különleges feladatra hívták a Baráti Kör munkatársai. A „Vakonjáró” nevű játékban az évfolyamok bátor képviselőit kellett hanggal a megfelelő tárgyakhoz irányítani a többieknek. Ám ezt a feladatot – az elnevezésnek megfelelően – kissé megnehezítette, hogy a tárgyakat keresgélők látását akadályozta egy különleges gázálarc. Ez a feladat máris ráirányította a figyelmet arra, hogy csak egységben és összefogással lehet a feladatot sikeresen végrehajtani. A hangos kiabálás viszont, amivel irányítani próbálták a gyerekek a „vakon járó” társakat, a fölösleges energiák levezetésében volt hasznos, így minden csapat fegyelmezetten és figyelemmel kezdte a forgószínpad-szerűen összeállított akadálypályát.

Minden állomáson kicsit tanultak is a gyerekek – a harcokban kitűnő elődeink egy-egy sikeres módszeréről, eszközéről –, de leginkább játszottak. Mindezt úgy, hogy fejlődött a kreativitásuk, mozgáskoordinációjuk.

Az egyik állomáson háromféle, elsősorban kézügyességet igénylő feladatot hajtottak végre: a „Szeméthegy” játékban mindenféle háztartási eszközből építettek minél magasabb tornyot, a „Vonós négyes” résztvevői együttes irányítással próbáltak célba találni, a „Berepülők” pedig papír repülők hajtogatásával foglalatoskodtak.

Egy másik helyszínen más mozgásokra volt szükség: nagyobb karikákon kellett szökdelni, kisebb karikákkal célozni, valamint egy hatalmas, kör alakú kendővel egy korongot célba juttatni.

A ’48-as állomáson a huszárokról tudhattak meg érdekességeket a gyerekek, majd szivacs- és fakardokkal tanulták meg a több mozdulatból álló, valódi huszárvágást.

Egy másik helyen az első világháború hős katonáiról hallhattak a diákok, majd versenyt futottak gumikarabélyokat hordozva, és gumiból készült kézigránátokat próbáltak minél messzebbre hajítani.

Szintén az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot idézték meg azon az állomáshelyen a résztvevők, ahol némi – ’48-as formában elhangzott – „alaki kiképzésen” vettek részt, majd a szivacs szuronyokkal felszerelt fapuskákkal is végeztek egy-két „rendgyakorlatot”.

A legnagyobb sikere a raptor lézerharcnak volt, amihez kiváló terepet szolgáltatott a tópart fákkal szegélyezett része. A „harc” persze inkább játék volt, és ehhez illően rózsaszín és kék úszósapkák jelölték a két csapatot. E csatáknak nem volt vesztese, győztes viszont mindenkiből válhatott, hiszen ügyesen és gyorsan mozogtak, együttműködést tanultak.

A Gördülő Gombócokat, a gyermeknapi rendezvényeinken évek óta fagylaltot kínáló házaspárt, már ismerősként köszöntötték a gyerekek. Jól is esett mindenkinek a hűvös finomság a sok mozgás, játék és játszva tanulás után.

Képtár > 2018-19. tanév > Alsós gyermeknap