Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

dec.
10

MÁSODIK GYERTYAGYÚJTÁS -
VENDÉGEKKEL

2018. december 10. (hétfő)

Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

Juhász Gyula: Karácsony felé – részlet

Az adventi koszorú második gyertyájának meggyújtását 7. osztályos tanulóink zenés, imádságos műsora előzte meg. Bakter Borbála Csajkovszkij: Régi francia dalocska című zongoraművét adta elő, majd Petri Kata és Molnár Dorka a népszerű Deck the Hall c. karácsonyi ének dallamait játszották el fuvolán. A fiúk versei és imái után Horváth Eszter Réka és Mátrai Tábita a Jöjj el, jöjj el Emmanuel ... c. adventi énekkel zárták a 7. osztály műsorát, átadva  Tamás atyának a helyet, aki meggyújtotta koszorúnkon a második gyertyát.

Nem mindennapi vendégek látogatták meg iskolánkat, és vettek részt a gyertyagyújtáson, hogy kedves - ugyanakkor praktikus és hasznos - ajándékaikat átadják tanulóinknak. A Magyar Diáksport Szövetség  regionális irodavezetője Németh Noémi és munkatársa Horváth Tamás nagy meglepetésünkre és örömünkre beszámolt arról, hogy az MDSZ ebben az évben - az Európai Diáksport Napján - indította el az "Egy cipőben járunk" névre keresztelt társadalmi felelősségvállalási programját. A program keretében közéleti személyiségek, valamint élsportolók ajánlottak fel sportcipőket, összesen 576 darabot, amelyeket 21 iskola között oszt szét a Diáksport Szövetség. Fejér megyében a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda lett a kiválasztott iskola, aminek szívből örülünk és azon tanulóink örömét is a sajátunkénak érezzük, akik személyesen megkapták a márkás sportcipőket, a dobozban egy-egy, az ajándékozottnak szóló üzenettel.

A Szövetség munkatársai elhívták Gachovetz Tibor urat a Fejér Megyei Diáksport Egyesület Elnökét, valamint Demeter József urat Demeter Bence  világbajnoki aranyérmes öttusázónk édesapját, edzőjét, aki maga is Európa-bajnok öttusázó.  Vendégeink, a sportcipők átadása után, a 4.b osztályt látogatták meg, és állták a kérdések ostromát, szívesen és örömmel megosztva tudásukat, tapasztalatukat.

Az MDSZ honlapja itt érhető el.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Advent 2.
dec.
07

KERESZTVÍZ A JORDÁN VIZÉBŐL

2018. december 7. (péntek)

Jézus szintén odajárult, hogy bemerítkezzék,
Példát hagyva, hogy övéi ebben is kövessék.
Ezt tesszük mi bátran, hófehér ruhában,
Őt szolgáljuk hűséggel, míg eljön országában!

Gerzsenyi Sándor: Bemerítő János – részlet

A várakozással és imádsággal, szülői felkészítőkkel töltött időszak után pénteken elérkezett a keresztelő időpontja, melyen intézményünk 1 óvodása és 11 tanulója vált a mennyei Atya gyermekévé és ezáltal az Egyház közösségének tagjává.

Óvodásaink közül Tápai Petra Eszter, valamint 3.a osztályos testvére, Tápai Bence István, 1.a osztályosaink közül Holl Kira, Kovács Péter Álmos, Müller Miklós Márk és Müller Viktória, 2.a osztályosaink közül Tóth Borka, a 2.b osztályból Kolompár Karina Mercédesz és Miskei István Hunor, a 4.a osztályos Kanalas Dávid, az 5.a osztályból Csordás Ádám, az 5.b osztályból pedig Istenes Dávid részesült a keresztség szentségében. A gyermekeket szüleik, keresztszüleik, nagyszüleik, rokonaik, valamint nevelőik és osztálytársaik kísérték el az ünnepi eseményre.

A gyermekek először válaszoltak a Tamás atya által feltett kérdésekre, aki ezt követően megkente homlokukat a keresztelendők olajával. Ezután Tamás atya megszentelte a Jordán folyóból, vagyis Jézus keresztelésének helyéről származó vizet, mellyel a hit megvallása után megtörtént a keresztelés, majd következett a krizmával történő megkenés szertartása.

A keresztelés után Tamás atya felhívta a szülők és keresztszülők figyelmét vállalt feladatuk, a gyermekek vallásos, keresztény nevelésének teljesítésére, felelősségük súlyára. A gyermekek – lelkük tisztaságának jelképeként – egy fehér ruhácskát kaptak, valamint a keresztség gyertyáját, mely Krisztus fényességét, a hit és a kegyelem fényét jelképezi.

A keresztelésen készült képek innen letölthetőek.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Keresztelés
dec.
07

MÉRTÉKEGYSÉGEK, MÉRTÉKHITELESÍTÉS

2018. december 7. (péntek)

7. osztályos tanulóink Csák Lajos igazgató úr és Horváth Katalin osztályfőnök tanárnő vezetésével december 7-én meglátogatták a Mérésügyi Hivatal „Mérő eszközök a múlt századaiból” című kiállítását.

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárának kiállítótermében helyet kapott tárlaton a gyerekek megismerkedhettek a boltokban, piacokon használt mérlegekkel, űrmérték mérését szolgáló tárgyakkal, de láthatták a régebbi korokban használt hosszúság-mérőket, régi taxamérőket és vízórákat is.

A tárlat első felében Csák Lajos igazgató úr, a második felében pedig a Mérésügyi Hivatal munkatársa vezette körbe tanulóinkat a kiállításon. A résztvevőknek nagy élményt jelentett, hogy az eszközöket nemcsak szemlélhették, de kézbe is vehették, ki is próbálhatták azokat.

A kiállítás megálmodói ezzel a tárlattal vesznek méltó búcsút a kilogramm ezidáig érvényben lévő etalonjától, melynek hitelesített másolatát szintén megtekinthettünk ezen a kiállításon. A tárlat az ismereteken kívül „kézzelfogható” élményt nyújt a gyerekeknek, hiszen a kiállított eszközök - melyekkel eddig főként csak a tankönyvek lapjain találkozhattak - „megelevenedtek” számukra.

A kiállítást más korosztályoknak is jó szívvel ajánljuk.

 

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Mérőeszközök

 

dec.
06

MIT REJT
A MIKULÁS BÁCSI CSIZMÁJA

2018. december 6. (csütörtök)

Miklós püspök egykor régen,
segített a szegény népen.
Őt dicsérje koldus, árva,
emlékezzünk jóságára!

December 6-án a gyerekek fürkésző tekintetüket az ablakba kihelyezett lábbelijükre szegezték, hiszen nagyon várták, hogy mit tesz bele a Mikulás.

Így voltak ezzel iskolánk tanulói is, akiket délelőtt meglátogatott Szent Miklós püspök.

Az ünnepi fogadtatásról a Bakter Lászlóné Éva néni által felkészített 2.b osztályosok gondoskodtak. Az angyalok táncával kezdődő jelenet mindannyiunk számára tanulságul szolgált.

A közös énekléssel tarkított műsor után Miklós püspök kedves szavai következtek, majd átadta a várva várt csomagokat.

Nemcsak a gyerekek, hanem Szent Miklós is kapott ajándékot, ugyanis több kisgyermek rajzolt neki, amit ő boldog mosolygással vett át.

Az ajándékosztás után tanulóink örömmel és izgatottan mentek termeikbe, hogy megnézzék, mit is rejt számukra a Mikulás bácsi csizmája.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Szent Miklós
dec.
05

ISMÉT CSONGORT TÁMOGATTUK

2018. december 5. (szombat)

A Szent Erzsébet-gyűjtés alkalmával összegyűlt készpénzt, amit tanítványaink saját zsebpénzükből ajánlanak fel, évek óta a Velencén élő Szomor Csongornak és családjának adjuk át. Idén is nekik ajánlottuk fel a pénzt, ami valóban úgy gyűlik össze, hogy a kisebbek száz, a nagyobbak kétszáz forintról mondanak le, majd behozzák osztályfőnöküknek. Persze vannak olyan diákok, akik ennél többet is adnak, ha van rá lehetőségük, átérezvén, hogy másnak nagyobb szüksége lehet erre a pénzre.

Az idén néhány szülő önkéntes felajánlásával is kiegészült a gyűjtés, így egy nagyon szép összeget, százezer forintot adhattak át diákönkormányzatunk képviselői Csongor szüleinek. Harkányi Donát 8. osztályos tanulónk, a diákönkormányzat elnöke, aki a pénzzel és jókívánságokkal teli borítékot átnyújtotta Csongor édesanyjának, elmondta, hogy valamennyi diákunk számára fontos a mások számára történő segítségnyújtás.

Csongorszülei hálásan köszönték az összeget, mellyel továbbra is a kisfiú gyógykezelésének költségeit tudják részben fedezni. Az édesanya nemrégiben olyan betegségen esett át, ami miatt néhány hétig nem tudott dolgozni, így anyagi forrásaik egy része kiesett a családi költségvetésből. Bizony néhány gyógykezelési költséggel már késésben vannak, vagyis éppen jókor érkezett diákjaink – szülői kiegészítéssel bővített – felajánlása.

Az idén nem csak a diákönkormányzat képviselői találkozhattak Csongorral. A 4.b osztályosokhoz is felvitték szülei a kisfiút, akik már régóta szerettek volna vele megismerkedni. A hozzájuk hasonló korú gyermek születéséről, betegségéről, a család és Csongor mindennapjairól kérdezték a szülőket, akik türelmesen válaszoltak minden érdeklődésre.

Több éve ismerjük már Csongort, és öröm volt látni az apró változásokat, a fejlődést, ami azt mutatja, érdemes tovább küzdeni a gyógyulásáért.

A szülők többször elmondták, mennyire szívesen jönnek mindig iskolánkba, valamint azt is, hogy mennyire nagy segítség volt eddig minden esztendőben a gyerekek felajánlásából összegyűlt pénz. Nagyon hálásak ezért a segítségért. Mivel nagyobbik gyermekük is mozgáskorlátozott, minden anyagi támogatás jól jön a család mindennapjaihoz, a két gyermek szállításához, kezeléséhez.

Ha bárki segítséget szeretne nekik nyújtani ebben a küzdelemben, az iskolán keresztül eljuttatható hozzájuk minden támogatás.

Köszönjük Csongor családjának, hogy évről évre elfogadják felajánlásunkat. Ezzel tanítványaink lelki fejlődéséhez is hozzájárulnak, hiszen így a gyerekeknek alkalmuk nyílik a bennük lévő szeretetet megmutatni. Átélhetik azt a jó érzést, hogy mit jelent önzetlenül, mások javára lemondani valamiről, mit jelent mások keresztjének hordozásában segítséget nyújtani.

dec.
05

IRÁNY BETŰFALÓNIÁBA!

2018. december 5. (szerda)

Elsőként a 3.a, majd a 3.b, végül 2.b osztályosaink léphették át az Aranybulla Könyvtár küszöbét.

A gyermekek elámultak, amikor beléptek a Mesebirodalmat idéző gyermekrészlegre. Meglepődöttségüket fokozta, hogy a belépés előtt le kellett venniük a cipőjüket. Miután tanulóink kényelmesen elhelyezkedtek a meseszőnyegen, rövid beszélgetés következett a könyvolvasási szokásokra vonatkozóan. A foglalkozás fő részében tanulóinkat két gyermekkönyvvel ismertették meg a kedves könyvtáros nénik.

A Baár Tünde és Vig Balázs kortárs írók által megformált karakterek mindennapjai ismerősen csengtek a hallgatóság számára. A felolvasott részek egyszerre voltak humorosak és tanulságosak. Sok gyermek kapott kedvet a bemutatott könyvek elolvasásához.

A találkozó meglepetéssel zárult: minden gyermek és pedagógus szaloncukorral a kezében lépett ki a könyvtár kapuin.

 

 

 

dec.
03

MÁR ÉG AZ ELSŐ
ADVENTI GYERTYA

2018. december 3. (hétfő)

„Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet
valódi „meglepetés”, lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk.”

(Pilinszky János: Hitünk titkairól)

December 3-án iskolánk adventi koszorúján is meggyújtottuk az első gyertyát. A hagyományokhoz híven először 8. osztályosaink készültek egy rövid műsorral az alkalomra. Összeállításuk egy fuvolajátékkal kezdődött, majd Pilinszky János gondolatait felidézve az ádventbeli őszinte és tiszta várakozás fontosságára hívták fel a figyelmet.

A betlehemi vendégfogadós és az istállószolga történetét hallgatva talán érdemes nekünk is átgondolni, vajon hogyan éljük meg ádvent időszakát, hogyan használjuk fel az időt, hogy felkészítsük a szívünket a Megváltó eljövetelére.

Ha az istállószolgához hasonlóan nyitott szívvel fordulunk embertársaink felé, talán már jó úton járunk. Éppen ezért a 3.a osztályosokkal kiegészült 8. évfolyamos tanulóink apró, de annál fontosabb ígéretekkel kezdték meg az ádvent időszakát, az új egyházi évet.

Műsoruk közös énekléssel zárult, mely alatt Tamás atya meggyújtotta az első gyertyát.

 

 

dec.
01

A „BETLEHEMI SZÉP CSILLAG” KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

2018. december 1. (szombat)

December 1-jén, szombaton, tizenhatodik alkalommal nyílt meg a „Betlehemi szép csillag” kiállítás. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Szent Donát Alapítvány és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház által meghirdetett pályázatra negyvennyolc betlehemi jelenetet ábrázoló, természetes anyagokból készült alkotás érkezett.

Szinte már hagyomány, hogy az advent kezdete előtti hetekben iskolánk tanulói – szüleik és nevelőik segítségével – lázasan készülnek erre az eseményre. Ebben az esztendőben tizenkét alkotással és tizennégy alkotóval büszkélkedhetett intézményünk a bensőséges hangulatú rendezvényen, ahol négy tanulónk munkája díjazásban is részesült. Borbély Réka Magdolna, Borbély Bálint István, Lukács Eszter Sára és Lukács Éva Melinda ötletességükkel és munkájuk igényes kivitelezésével méltán nyerték el a zsűri tetszését.

Az egybegyűlteket Spányi Antal püspök atya köszöntötte, aki szavaival arra utalt, milyen jó, hogy az alkotó kedvű emberek szívéhez eljutott a legszebb történet üzenete, miszerint „úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta oda érte”.

A kiállítást Radetzky Jenő úr, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy az alkotó ember maradandót akar létrehozni, aki pedig hisz is, az Jézusnak is szépet akar alkotni. Külön gratulált a gyerekeknek, akiket a jövő kézműves felnőttjeiként üdvözölt.

Karácsonyig sok múzeumlátogató fog gyönyörködni tanulóink betlehemeiben. Minden alkotónk munkáját köszönjük, iskolánk osztályközösségeinek, akik megnézik társaik alkotásait, szép és tartalmas perceket kívánunk!

A Székesfehérvár Városportál híradása az eseményről itt olvasható.

Képtár > 2018-19. tanév > Betlehemi szép csillag
dec.
01

VÁROSNÉZŐ SÉTA GYŐRBEN – GESZTENYÉVEL ÉS VÁSÁRFIÁVAL

2018. december 1. (szombat)

Hűvöskés, téli időben, de annál nagyobb várakozással indult útnak az iskolánkban dolgozók közössége idei kirándulása célpontja, Győr irányába.

A délelőtt folyamán a Szent Orsolya Rend templomában vettek részt a kirándulók szentmisén, melyen a társaság Keresztfalvi Péter bencés szerzetes atya gyermekekkel, neveléssel kapcsolatos gondolataiból töltekezett.

Ezt követően a patinás, sokszínű város Europa Nostra-díjas belvárosában került sor idegenvezető által kalauzolt sétára, melynek során a kirándulók történelmi korokat idéző templomokkal, palotákkal, múzeumokkal, no meg jellegzetes sarokerkélyekkel ismerkedtek.

A Káptalandombon álló Bazilika mellett megálltak a Püspökvár kertjében, s hallottak a vérző könnyeket ejtő Szűzanya kegyképéről éppúgy, mint Boldog Apor Vilmos püspök atya mártírhaláláról. Távolról bár, de láthatták a szent király, László koponyacsontjait rejtő hermát is.

A lesiklópályára emlékeztető színház nem túl impozáns épületét feledtette a gyönyörű Széchenyi tér épületegyüttese, a Jedlik- és Czuczor-szobrok, a Mária-oszlop, valamint a Vastuskós ház, de elnyerte tetszésüket a régi Városháza épülete éppúgy, mint az új.

Télvíz idején is megnyerő az 1854-es árvízre emlékeztető Csónakos szobor, de nem könnyen feledhető a jellegzetes Frigyláda- és Szódásszifon-szobor sem.

Délidőben a kirándulók a Komédiás Étteremben, finom falatokkal enyhítettek éhségükön, majd e szép, adventelőesti napon a már Európa-hírű győri karácsonyi vásár forgatagában találták magukat, mely a város legszebb utcáin és terein tekereg. Volt ott számtalan ínycsiklandozó falat, s forralt bor és gyümölcsös puncs illata szállt.

Este sült gesztenye, kürtőskalács, kézzel készített csokoládé ízével a szájukban, s igényes vásárfiákkal a táskájukban szálltak fel az immár hazafelé induló buszra a kissé megfáradt, de a közösen eltöltött, igencsak tartalmas napnak örvendező, s az autóbuszon is jókedvű társaság tagjai.

 

nov.
30

SAKK VÁROSI SZUPERDÖNTŐ
AZ ŐSZI ÉVADBAN

2018. november 30. (péntek)

November elején került sor az általános iskolás diákok városi, őszi versenysorozatának sakkversenyére, mely két („A” és „B”) kategóriában került lebonyolításra. Ennek folytatásaként került megrendezésre a szuperdöntő azokban a csoportokban, ahol az őszi versenysorozatban az indulók száma tíz főnél nagyobb volt.

A szuperdöntőbe az őszi egyéni verseny alapján az „A” kategóriásoknál két csoportban (alsós fiúk, illetve lányok) az első négy tanuló került. Itt körmérkőzés formában dupla fordulóval, hat mérkőzést játszottak a kisdiákok. A„B” kategóriásoknál három csoportban(3-4. osztályos fiúk, illetve lányok és 5–8.osztályos fiúk) az első hat tanuló került.Körmérkőzéses formában, öt mérkőzést játszottak a versenyzők.

Az őszi szuperdöntőben négy iskola – István Király, Szent Imre, Vasvári Pál és Vörösmarty Mihály – tanulói vettek részt, összesen 26-an. Iskolánkból 13 tanuló jutott a szuperdöntőbe, betegség miatt azonban csak 12 diákunk tudott részt venni.

A gyerekek igen szoros és színvonalas partikat vívtak egymással, volt olyan csoport is, ahol holtverseny alakult ki egyes helyeken. Eredményeink:

„A” kategórában:

alsós lányok 

3. hely: Móré Melinda Dóra (4.a)

alsós fiúk

1. hely: Alonso-Ibarra Emilio (4.b)
3. hely: Szalai Patrik (4.b)

„B” kategórában:

3-4. osztályos lányok

1. hely: Koncz-Kiss Júlia (3.b)
3. hely: Lukács Eszter Sára (4.b)
4. hely: Lévai Laura Luca(3.a), ill. B odzsár Vanda(4.b)

3-4. osztályos fiúk

1. hely: Hoffman Bálint (4.b), 100 %-os teljesítménnyel
6. hely: Vizi Áron Benedek(3.a)

5-8. osztályos fiúk

2. hely: Szentimrey-Vén Dániel (7.)
3. hely: Gergely Péter, illetve Kovács Mátyás (5.b)

Dicséret és gratuláció illeti mind a 12 tanulónkat, amiért bekerültek a városi sakk szuperdöntőbe, ahol közülük 9-en éremmel zárták a versenyt. Köszönet illeti felkészítő tanárukat, Dr. Peresztegi Nagy Róbertné Klári nénit is.

A Fejér megyei hírportál tudósítása itt olvasható.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Szuperdöntő