Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

júl.
01

TANÉVKEZDÉS ELŐTT

Ügyeleti időpontok (szerda, 8.00-12.00):

2019. július 03. - Kovácsné Szolovi Anita iskolatitkár;
2019. július 17. - Nagy Anikó  gazdasági vezető;
2019. július 31. - Csák Lajos igazgató;
2019. aug. 14. - Csák Lajos igazgató;
2019. aug. 28. - Dunai Rita igazgatóhelyettes
.

Tankönyvárusítás:
aug. 28. (szerda)  12.00 – 17.00          1 - 3. évfolyam
aug. 29. (csüt.)       9.00 – 17.00          4 - 8. évfolyam
Helyszín: a földszinti könyvtár (a porta mellett) 
Az iskolaudvarban nem lehet parkolni!

Tanévnyitó szentmise:
2019. aug. 30. (péntek), 17.00 óra, Prohászka-templom
Gyülekezés a templomnál 16.30-tól.

Első tanítási nap:
2019. szeptember 2. (hétfő), megérkezés 7.45-ig
A felszerelésről a szentmise után adunk tájékoztatást.

Elsős szülői értekezlet:
2019. szeptember 2. (hétfő), 17.00 óra
Az értekezletre hozni kell az összes tankönyvet, füzetet.

jún.
28

ALFÖLDI KALANDOK
A NYÁRI TÁBORBAN

2019. június 24-28. (hétfőtől péntekig)

Nyári ottalvós táborunk idén Cegléden került megrendezésre, ahová ezúttal is vonattal utaztak a résztvevők.

Az első nap szó szerint kalandosan folytatódott a vonatozás után. A Ceglédfürdő Kalandpark széles kínálatában mindenki megtalálta a neki legjobban tetsző szórakozást. Volt, aki többféle csúszópályán siklott végig, mások a lövészetet vagy az íjászkodást próbálták ki, ám csónakázni is lehetett a szomszédos tónál. Ez utóbbi tevékenységgel a tábor során más alkalommal is foglalatoskodtak a gyerekek.

A kézműves tevékenységet valamennyi nebuló kedveli. Ebben a táborban a szokásos karkötőfonáson túl egyéb technikákkal is megismerkedtek. Nagyon szép tulipánokat nemezeltek többszínű gyapjúból, gipszet és kavicsot festettek. Olyan népi hangszert készítettek növényi részekből, amit aztán meg is tudtak szólaltatni. Az egyik leglátványosabb foglalkozás a batikolás volt. Az így készült egyedi pólókat büszkén viselték a tábori napokon. Néhányan még ajándékként is alkottak ilyet családtagjaiknak. A terményképek összeállításával hosszasan bíbelődtek, ebből a végén egészen művészi alkotások születtek.

Az iskolai napokon – de sokan otthon is – leginkább városi környezetben tartózkodnak tanítványaink, így különleges élményt jelentett számukra a Füle tanya meglátogatása. Már az odajutás is rendhagyó volt, hiszen lovaskocsi szállította a táborozókat a sokféle állatnak otthont adó, város széli helyszínre. Lovakat, kecskéket, nyulakat, házi szárnyasokat láthattak itt a gyerekek. Az őshonos állatfajoknak is otthont adó tanyán kipróbálhatták a lovaglást is, ám az egyik legnagyobb tetszést mégis a kukoricamorzsoló szerkezet működtetése aratta. Később szájtátva figyelték a nagyon ügyes csikóslegény bemutatóját, aki mesterien bánt mind a karikás ostorral, mind a lovával. Az állatok közül többet kedves névvel is illettek a diákok, de a két- és négylábúak ellátása körüli teendőkről szóló elbeszélést is érdeklődve hallgatták.

Az igazi nyári időjárásnak köszönhetően a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont kellemes hűsölést kínáló medencéit több alkalommal meglátogathatták a táborozók. Olyan különleges, vízi élményelemek kipróbálására volt itt lehetőségük, mint a hullámkeltő labdával működő hullámfürdő, buzgárokkal masszírozó vízi barlang és sodrófolyosó.

Hagyományos tábori játék a rókavadászat, amit most újszerű formában próbáltak ki a diákok. Csapatokban keresgélték a papírból készült rókafejeket, s a végén az összes „ravaszdi” megtalálására fordított idő döntötte el, melyik csapat volt a legeredményesebb. Nagyon élvezetesnek találták a csapatok azt is, hogy ők maguk rejthették el a következő keresgélők számára a rókákat.

Némi játszótéri játékra is adódott alkalom a szállás melletti tónál, de az esti focimeccseket, társas- és kártyapartikat, tollasozást és röplabdázást is mindig izgatottan várták.

Több évben elhangzott már az a mondat a résztvevők szájából, amit most is sokan és örömmel osztottak meg egymással, valamint a kísérő pedagógusokkal: „Ez volt az eddigi legjobb tábor!” Ebben bizonyára szerepet játszott a barátságos időjárás is, ami lehetővé tette, hogy valamennyi program – beleértve a teraszon elköltött étkezéseket is – a szabad levegőn kerüljön lebonyolításra.

Képtár > 2018-19. tanév > Ceglédfürdő

jún.
19

HÁLÁT ADTUNK
ELMÚLT TANÉVÜNKÉRT

2019. június 19. (szerda)

Iskolánk hálaadó szentmiséjére e tanév végén is a Prohászka-templomban került sor. Ugrits Tamás atya, iskolánk püspöki biztosa arról beszélt az egybegyűlteknek a Te Deum kezdetén, hogy gondoljuk át, mit kaptunk e tanévben, miben gazdagodtunk, mit tanulhattunk. Ám ne csupán a magunk eredményeire gondoljunk, hanem azokéra is, akik velünk voltak e tanévben. Gondoljunk rájuk is, akik mellettünk álltak, akik a barátaink, társaink voltak.

Tamás atya szólt arról is, hogy e tanév utolsó időszaka türelmet és áldozatot is kívánt diákoktól, szülőktől, pedagógusoktól, ám a mi iskolánk tanulóinak, szüleiknek és az itt dolgozóknak a lelkülete magában hordozza azt az erőt, amire az épület átépítése során szükség van és szükség lesz.

Csák Lajos igazgató úr, intézményünk vezetője is azzal kezdte tanévzáró beszédét, hogy az oly régóta várt iskolabővítés és korszerűsítés bizony néha próbára tette türelmünket, alkalmazkodóképességünket. Igazgató úr köszönettel említette, hogy a diákok is jókedvűen fogadták a fizikai és jelképes akadályokat, de a szülők is megértéssel fogadták az eseményeket.

Ezt követően több örömteli eredményről is beszámolt iskolánk igazgatója. Büszkén sorolta, hogy frissen elballagott nyolcadikosaink közül az osztálynak több mint a fele gimnáziumban, a többiek szakgimnáziumban folytathatják tanulmányaikat.

A tavalyi tanévben megírt kompetenciamérés mind a tavalyi hatodikosok, mind a nyolcadikosok körében kiváló eredményt hozott. Hatodikosaink – az idei hetedikesek – a város általános iskolái közül a harmadik, legidősebb diákjaink pedig a hatodik helyen végeztek teljesítményükkel. Néhány igen kiváló egyéni eredményről is beszámolhatott Igazgató úr.

Számos kiemelkedő országos és megyei versenyeredményt is hallhattak a jelenlévők, ám mindezek csak szemezgetést jelentettek a tanév sikereiből. Idén is bővelkedtünk kiváló helyezésekben és díjakban, s valamennyit felsorolni egy tanévzáró keretei között nem lehetséges.

Igazgató úr megköszönte Tamás atyának egész éves, áldozatos munkáját, mellyel hozzájárult a tanév nevelési sikereihez.

Ezt követően került sor a nevelőtestületi dicsérettel bíró tanulók jutalomkönyveinek és okleveleinek kiosztására. 28, nevelőtestületi dicséretre méltó tanulónk Igazgató úrtól a templomban, 42, kitűnő, jeles, illetve jó tanulmányi eredményt elért, közösségi életben, művészeti és sporttevékenységben jeleskedő tanulónk pedig osztályfőnökétől, a bizonyítványosztás alkalmával vehette át jutalmát. 78 tanulónk – az iskolai élet különböző területein elért sikereiért, példamutató munkájáért – dicsérő oklevélben részesült. Ez azt jelenti, hogy tanulóink 47 %-a példaértékűen teljesített e tanév folyamán.

Ugyancsak a Prohászka-templomban összegyűlt közösség előtt vehették át jutalomkönyvüket a szentmisei szolgálatban egész évben élenjáró, hitüket példaadó módon gyakorló tanulóink.

Nevelőtestületi dicséretre méltó és példaértékű tevékenységükért jutalmazott tanulóink névsorát itt olvashatják.

Nem csak a kiemelkedő eredményt elérő diákok vették át örömmel az osztályzataikat tartalmazó okiratot. Valamennyi nebuló vidáman távozott a templomból, hiszen néhány hét felhőtlen kikapcsolódás, pihenés, feltöltődés vár most mindenkire, hogy újult erővel, felvértezve kitartással és türelemmel kezdhessenek bele az új tanévbe ősszel.

A tanévzáró szentmiséről készült iskolai képek innen letölthetőek.

 

Képtár > 2018-19. tanév > Te Deum

 

Egyházmegyei Stúdió: Te Deum...(YouTube)

 

 

jún.
16

A FŐDÍJ EGY BICIKLI VOLT
2019. június 16. (vasárnap)

A Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körverseny idei befutója Székesfehérváron volt, és ehhez kapcsolódóan az esemény szervezője rajzpályázatot hirdetett általános iskolás korú gyermekek számára. Olyan települések iskolásai küldhették be alkotásaikat, ahol a bicikliverseny áthaladt, így városunk, iskolánk diákjai is pályázhattak.

A rajzpályázat témája és egyben mottója ez volt: „Kétkeréken, Biztonsággal, Szabadon!” Azt várták a gyerekektől, hogy e jelmondathoz kapcsolódó gondolataikat jelenítsék meg rajzaikon.

Az I. korcsoportban – az 1-4. évfolyamosok között – három tanulónk alkotása is versengett a díjakért. A zsűri végül mindhárom tanulónk alkotását a dobogóra sorolta.

Lambert Ágota, 4.b osztályos tanulónk 1. helyezést ért el, nyereményként egy nagyon szép Neuzer kerékpárt kapott. Móré Melinda Dóra 2. lett alkotásával, míg Sipics Boglárka Emma – mindketten 4.a osztályosok – 3. helyezettként állhatott arra a dobogóra, ahol nem sokkal korábban a kerékpáros körverseny díjazottjai álltak. Melinda és Bogi CCC vásárlási utalványt nyert, de mindhárom lány egy-egy Tour de Hongrie ajándékcsomagot is hazavihetett. A zsűri értékelésében kiemelte, hogy iskolánk pályázói nagyszerűen közvetítették azt az üzenetet, amelyet a rajzversennyel szerettek volna eljuttatni a közönséghez.

Móré Melinda Dóra és Sipics Boglárka Emma felkészítője Tóthné Csákberényi-Nagy Katalin, Lambert Ágota felkészítője Teker Éva volt.

Mindhárom díjazottnak szeretettel gratulálunk.

jún.
15

NYOLCADIK OSZTÁLYOSAINKTÓL BÚCSÚZTUNK

2019. június 15. (szombat)

Egy iskolabővítés, -átépítés sok mindent megváltoztat. A búcsúzó 8. osztályosok ballagásának helyszínét, helyszíneit is…

E tanévünk végén nem a jól ismert osztályterem, hanem a sokak szorgos munkájával virágdíszbe öltöztetett, nagyon elegáns helyszínt biztosító Szent István terem, valamint a szívünknek oly kedves iskolai templomunk, a Szent Imre-templom várta nyolcadikosainkat.

Ballagóink a hetedik osztályosok István termi gondolatait követően akaszthatták vállukra az útra indulókat illető tarisznyákat, majd egy szál fehér rózsával kezükben, hangos és megható belvárosi énekszó mellett vonultak át a templomba, ahol elsőként Tamás atya búcsúzott tőlük útra indító gondolataival. Az osztály képviseletében Fejér Anna Natália és Fung Noel Norbert adta át a köszönet virágait Tamás atyának, majd ajánlotta valamennyi ballagót a Szűzanya oltalmába.

A Himnusz vendégeinkkel közös eléneklése után a hetedik osztályosok képviselői búcsúztak „elődeiktől” verssel, fuvolajátékkal, az együtt töltött éveket felidéző gondolatokkal.

A ballagók nyolcadikosok ugyancsak idézetekkel, versekkel, köszöntő beszéddel és szép fuvola-, illetve orgonajátékkal köszöntek el az intézménytől, az itt maradó diáktársaktól és tanároktól.

Az ünnepélyes zászlóátadást követően Csák Lajos igazgató úr mondta el búcsúzó gondolatait, melyekkel felidézte az osztály, s benne búcsúzó tanulóink iskolai életrajzának sok kedves momentumát.

A Szent Imre Általános Iskola és Óvodáért végzett példamutató tevékenységéért Igazgató úr öt végzős tanulónak adott át Pro Sancto Emerico-oklevelet:

  • Berta Noéminek elkötelezett hitéletéért, az iskolai énekkarban való helytállásáért és áldozatos közösségi munkájáért;
  • Fung Noel Norbertnek példamutató magatartásáért, szorgalmáért és hitéletéért, jó tanulmányi eredményéért, valamint elkötelezett közösségi munkájáért;
  • Harkányi Donátnak példamutató magatartásáért, szorgalmáért és hitéletéért, kimagasló tanulmányi eredményéért, kiemelkedő versenyeredményeiért, valamint az iskolai énekkarban való helytállásáért;
  • Lőrincz Lucának példamutató magatartásáért, szorgalmáért és hitéletéért, jó tanulmányi eredményéért, kiemelkedő versenyeredményeiért, valamint az iskolai énekkarban való helytállásáért;
  • Németh Eszter Rozáliának példamutató magatartásáért, szorgalmáért és hitéletéért, kimagasló tanulmányi eredményéért, kiemelkedő versenyeredményeiért, valamint az iskolai énekkarban való helytállásáért;

Igazgató úr Horváth Zita Nikolett, valamint Németh Gertrúd Szülői Szervezetben végzett áldozatos munkáját is elismerte, megköszönte a díj odaítélésével.

Harkányi Donátot és Németh Eszter Rozáliát a nevelőtestület egyúttal az egész iskola tanulóközössége elé állította példaként tanulmányi, művészeti és hitéleti tevékenységük alapján, ezért az oklevél mellé a 2018/19-es tanév tanulói Szent Imre-díját is nekik ítélte oda, az ezzel járó emlékplakettel és értékes könyvjutalommal együtt. Méltatásukat az iskola honlapján, A MI ISKOLÁNK menüpontban, a Szent Imre-díj fülre kattintva olvashatják.

Ballagási ünnepségünk a Boldogasszony Anyánk kezdetű, régi magyar himnuszunk közös eléneklésével zárult.

A virágokat vendégeink nagyon szép környezetben, a Városház tér patinás, történelmi „díszletei” között adták át búcsúzó növendékeinknek, akik a Szent István teremben – a szülők áldozatos munkájának eredményeként még egyszer feleleveníthették – osztályfőnöküktől is búcsúzva az együtt töltött évek színes emlékképeit.

Katolikus iskolánk 21. ballagási ünnepségén a 8. osztály 30 tanulója búcsúzott intézményünktől. Farkas Eszter osztályfőnök tanárnő bocsátotta útjukra őket.

A ballagásról készült iskolai képek innen letölthetőek.

 

Képtár > 2018-19. tanév > Ballagás

 

 

jún.
13

TÁJÉKOZTATÓ A TE DEUMRÓL
ÉS A BIZONYÍTVÁNYOSZTÁSRÓL

2019. június 19. (szerda)

A tanévzáró hálaadó szentmise időpontja: 2019. június 19. (szerda), 17 óra, helyszíne a Prohászka-templom.

Tanulóinkat (szüleikkel) a helyszínen, a templomban várjuk, 16.40-től. Az alkalomnak megfelelően kérjük az iskolai ünneplő öltözet viselését gallérral / nyakkendővel. A gyermekek a templomban keressék meg osztályfőnöküket és a számukra kijelölt padsorban foglaljanak helyet!

A bizonyítványosztásra a szentmise után, a templom különböző pontjain, illetve (az időjárás függvényében) a templom előtt, az udvarban, valamint a templom melletti téren kerül majd sor. A gyermekek az osztályfőnöküket követik majd a kijelölt helyszínre. Ez idő alatt kérjük a szülők türelmét. - Csák Lajos igazgató

jún.
13

PÜSPÖK ATYA
NÉVNAPI KÖSZÖNTÉSE

2019. június 13. (csütörtök)

„Azt kívánjuk szívesen, az Úr Isten éltessen,
sok számos esztendőkkel még szerencséltessen!”

Minden évben, a tanév végéhez közeledve, örömteli feladat vár ránk. Június 13-án, Páduai Szent Antal ünnepén, az egyházmegye oktatási intézményei nevében a mi óvodánk és iskolánk képviselői köszöntik Spányi Antalpüspök atyát névnapja alkalmából.

 A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban összegyűlt ünneplő közösség előtt először óvodásainkÁcs Zsófi, Bihari Tamás, Juhász Barnabás és Szalai Patrícia – mutatták meg, hogy milyen szépen tudnak énekelni és szavalni, majd Gyenese Ágnes tanárnő vezette kamarakórusunk a Mária, Mária, kinyílt rózsa kezdetű népénekkel kérte Szűz Mária áldását az ünneplő Püspök atyára. Ezt követően Fejér Anna Natália és Németh Eszter Rozália 8. osztályos tanuló fuvolajátékát, illetve Krausz Zsófia Éva, szintén 8. osztályos tanuló szavalatát hallgathatták a jelenlévők. Végül egy vidám névnapi dallal zárta a kamarakórus az ünnepi köszöntőt.

A kamarakórusban énekelt: Bakter BorbálaHorváth Eszter RékaKincses Anna, Mátrai Tábita (7.), Berta Noémi, Fejér Anna Natália, Jankovics Zoé RékaKrausz Zsófia Éva, Nánási Tímea Anna és Németh Eszter Rozália (8.).

 

 

 

 

jún.
10

TÁJÉKOZTATÓ A BALLAGÁSRÓL

2019. június 15. (szombat)

8. osztályosaink ballagásának időpontja: 2019. június 15. (szombat), 10.00, helyszíne a Szent Imre-templom. Kijelölt 5., 6. és 7. osztályos tanulóink 9.30 órára, a Szent Imre-templomba érkeznek, ahol – az osztályfőnök Kollégák felügyelete mellett – elfoglalják helyüket.

Búcsúzó 8. osztályosaink 9.30 órára (szülői és rokoni kíséret nélkül) a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent István termébe érkeznek. Kérjük, hogy a hozzátartozók, vendégek a Szent Imre-templomba érkezzenek, ahol 9.40-től tudnak majd helyet foglalni. - Csák Lajos igazgató

jún.
10

TÁJÉKOZTATÓ A TÁBORRÓL

2019. május 27. (hétfő)

Iskolánk e tanévi nyári táborát 2019. június 24-től (hétfőtől) június 28-ig (péntekig) szervezzük Cegléden. A tábori programokról, egyéb tudnivalókról és a szükséges nyilatkozatokról az ÜZENETEK menüpont 136. üzenetében tájékoztatjuk az érintett szülőket.

jún.
09

FIGYELEMMEL
A SZENTLÉLEK VEZETÉSÉRE

2019. június 9. (vasárnap)

A Szentlélek eljövetelét, az egyház születését ünnepeljük a feltámadás utáni ötvenedik napon.

Iskolánk huszonnyolc 8. osztályos tanulója és Székesfehérvár hívő közösségének felkészült fiataljai, s néhányan felnőttek is – összesen száztízen – részesültek pünkösdvasárnap a bérmálás szentségében, mely által egyházunk nagykorú tagjaivá váltak.

ASzentlélek ajándékait – bölcsesség, értelem, jótanács, lelki erősség, tudomány, jámborság, istenfélelem – a Prohászka-templomban kapták meg a megbérmáltak.

Spányi Antal püspök atya arra kérte szentbeszédében a bérmálkozókat, hogy növekedjenek hitükben, figyeljenek a Szentlélek vezetésére, járjanak az Isten terve szerinti úton. Buzdította a jelenlévőket keresztény küldetésük szeretetteljes elfogadására és gyakorlására a Jóisten és embertársaik felé. Kérte valamennyiüket, hogy az apostolok nyomdokain haladva, a Lélek szemével nézve ismerjék fel küldetésüket jelen világunkban.

A bérmálandók ezt követően megújították keresztségi fogadalmukat, majd jobb vállukon az értük felelősséget vállaló bérmaszülő kezével járultak Püspök atya elé, aki bérmanevükön szólítva őket megkente homlokukat a Szentlélek ajándékának jelével, a krizmával.

Püspök atya elbocsátó gondolatában, áldásában arra kérte a szentségben részesülteket, hogy törekedjenek életüket olyanná formálni, melyben környezetük felismerheti a Krisztust követő embert.

Megtiszteltetés intézményünk számára, hogy bérmálkozó tanulóink közül többen – komolyan, felelősségteljesen, mély lelki felkészültséggel, örömmel arcukon – végeztek szentmisei szolgálatot.

Köszönettel tartozunk Ugrits Tamás hitoktató atyának azért, hogy nyolcadik osztályosainkat szeretettel, bizalommal teli türelemmel, biztos hitbéli tudást adva vezette négy esztendőn át lelki útjukon, a keresztény nagykorúság eléréséig.

A bérmálkozásról készült képek innen letölthetőek.

A Székesfehérvári Egyházmegye tudósítását itt olvashatják, a Székesfehérvár városportál pedig ily módon adott hírt az eseményről.

Képtár > 2018-19. tanév > Bérmálkozás