Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

dec.
15

ADY ÉS CSINSZKA NYOMÁBAN…

2018. december 15. (szombat)

December 15-én, szombaton nemcsak az idei tél első igazi hóesése miatt voltak izgatottak nyolcadikosaink, hanem az előttük álló nap budapesti kalandjait is nagy érdeklődéssel várták, ugyanis az osztállyal tanulmányi kirándulásra indultunk.

A nap első felében kettévált az osztály, hogy két csoportban, kényelmesen körbejárhassák mindkét meglátogatandó helyszínt. Az egyik állomás az Ady Endre Emlékmúzeum volt, ahol egy rendhagyó irodalomórán vettek részt a gyerekek. A foglalkozás elején felelevenítették a költő életéhez kapcsolódó legfontosabb településeket, amelyből több helyszínen (például Nagyváradon és Csucsán) tanulóink is megfordultak a tavalyi év erdélyi kirándulása során a Határtalanul! program keretében. Kodolányi Judit, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa kiemelte, hogy a sok helyszín közül a Veres Pálné utcai lakás, a múzeum helyszíne különösen fontos, hiszen a sok-sok lakóhely után ez volt az otthona Adynak, amelyet valóban magáénak tudhatott. A költő életét versek és levelek segítségével elevenítették fel nyolcadikosaink, majd a lakást végigjárva megnézték Ady és Csinszka személyes tárgyait, hétköznapjaik helyszínét.

Az emlékmúzeum mellett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár lenyűgöző épületét, a Wenckheim-palotát látogatták meg a gyerekek. A vezetett séta alkalmával megismerték az építtetés történetét és bejárták a könyvtár és a palota legfontosabb helyiségeit. Megtudták többek között, miért díszíti négy ló a főbejárat kapuboltozatát, megnézték a gyermekkönyvtárat védelmező sárkányokat, elhaladtak a lépcsőház talapzatát tartó törpék mellett. Rövid időre pedig átérezhették azt is, hogy milyen lehet tanulni, vizsgákra készülni az arany szalonban, a kis és a nagy bálteremben vagy éppen a káprázatosan díszített egykori ebédlőteremben.

A foglalkozások után egyesült a két csapat, hogy a szerzett élményeket megosszák egymással és együtt látogassanak el a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba. Az egész napos hóesés eredményeképp igazi téli légkör uralta a teret, a karácsonyfát is vastag hóréteg borította. A gyerekek örömmel jártak körbe a megannyi kézműves termék között. Természetesen a vásári kürtős kalács és a forró csoki sem maradhatott el. A térről elindulva metróra, majd vonatra szálltak tanulóink, hogy sok-sok élménnyel és tudással gazdagodva, kellemesen elfáradva hazaérkezzenek.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Arany szalon