Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

jan.
07

KERESZTERDŐ AZ AULÁBAN

2019. január 7. (hétfő)

S lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, vezette őket, míg végre meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt. A csillagot megpillantva nagyon megörültek. Bementek a házba, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával. Leborultak és hódoltak neki, majd elővették kincseiket s ajándékot adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.” Mt 2,9-11

Egyházunk január 6-án tartja vízkereszt ünnepét, mely a karácsonyi időszak végét, egyben a húsvét előtti 40. napig, azaz hamvazószerdáig tartó farsangi időszak kezdetét jelzi. Ezen a napon a napkeleti bölcsek látogatására emlékezünk.

Iskolánk közössége az ünnep másnapján gyűlt össze az aulában, hogy meghallgassa Tamás atya gondolatait, aki példaként állította a jelenlévők elé a napkeleti bölcseket, akiket a betlehemi csillag vezetett, s akik felismerték a csillagban az isteni gondviselést. Tamás atya elmondta, hogy a bölcsek betlehemi Kisdedet – arannyal, tömjénnel és mirhával – megajándékozni vágyó szándéka a nyitott, már nem csupán kapni kívánó szív jelképe is, mely kész az áldozatos szeretetre, melyet családtagjaink és környezetünk tagjai is jó, ha megéreznek, hiszen az ajándékozó szeretet ránk tükröződik vissza.

Egyházunk hagyománya szerint vízkeresztkor kerül sor a házszentelésre, a ház megáldására, így Tamás atya is kérte a Jóisten oltalmát intézményünkre, majd szenteltvízzel hintette meg az épület belsejét, a jelenlévőket, valamint azokat a kis kereszteket, melyeket osztályaink készítettek el az ünnepet megelőző időszakban, s melyeket magukkal hoztak megszenteltetni. A közösen magasba tartott, megáldott keresztek aztán természetesen hazakerültek, hogy tanulóink otthonaiban emlékeztessék családjainkat Isten állandóan jelenlévő, biztonságot adó oltalmára, áldására.

Az osztályok keresztjeiből egy-egy példány az első emeleti faliújságra is felkerült, ahol a háromkirályok látogatásáról és vízkereszt ünnepéről is olvashatnak a gyerekek.