Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

márc.
13

TÁNC ÉS MOZGÁS
AZ UTOLSÓ VÁR-ON

2019. március 13. (szerda)

Utolsó Szent Imre – meseVÁR-unkon SANSZ elnevezésű oktatási programunk negyedik „pillérét”, a néptáncot mutattuk be az iskola iránt érdeklődő gyerekeknek és szüleiknek.

A leendő tanító nénik – Boda Bernadett és Vámosi Attiláné – ezúttal is az óvó nénikkel közös meséléssel kezdték a foglalkozást. Ez alkalommal negyedikeseinkkel is kiegészült az előadás, s diákjaink furulyaszóval, tánccal is színesítették a történetmesélést.

Nem véletlenül a tornateremben vártuk az óvodásokat ezen a délutánon, hiszen a tanítók és tanulók által bemutatott fordulatos cselekmény a mesélés után újra előkerült. A Bóbita-foglalkozásokról jól ismert Mozgáskotta-eszköztár, illetve egyéb, mozgásos fejlesztő játékok, valamint a néptáncórákon alkalmazott népi játékok is szerepeltek a meséhez kapcsolódó akadálypályán. A csoportokra osztott gyereksereg hat állomáson ismerkedhetett meg a mozgásfejlesztés nálunk alkalmazott módszerének elemeivel.

A kézügyességet, a finommozgást és célirányos kézmozdulatokat Vámosi Anikó néni kézműves állomásán, illetve Schreinerné Rodler Kati néni célba dobós helyszínén próbálhatták ki a kicsik. Előbbinél a mesében szereplő báránykákat alkották meg, utóbbinál pedig a mesében hallott almafa segítségével próbálhattak minél pontosabban célozni.

Alaposan megmozgatta a gyerekeket Péti Zsuzsi néni néptáncos állomása, ahol az Így tedd rá! programból megismert tulipánokon táncoltak és népi játékot játszottak. Jól megizzasztotta a trambulin is a nagycsoportosokat. Ezen az akadályon a mesében hallott egérkék között ugráltak Boda Detti néni irányítása alapján úgy, hogy ne lépjenek rá az apró állatkákra.

Egyensúlyérzéküket a padon járással tehették próbára a résztvevők. Itt Lőrinczné Schvarcz Magdi néni és Vladof Niki néni segítette a gyerekeket, elmondva, hogy ez a „híd” az az építmény itt a tornateremben, amelyen a mesebeli pásztorfiúnak is át kellett kelnie, amikor legelészni vitte a birkákat. Szintén szükség volt egyensúlyérzékre, de más mozgáselemek alkalmazására is Teker Éva néni állomásán, akinél a történetben hallott tojásokat kellett szökdelve, lépdelve és futva kikerülni a koordinációs létrán, majd átbújni az alagúton a mesebeli boszorkány elől.

Miután minden kis óvodás kiállta az összes próbát, azaz végigjárta a tornaterem valamennyi akadályát, Péti Zsuzsi néni hívta őket egy közös zárótáncra, ahol bemutatták a néptáncos állomáson tanultakat.

VÁR-ból ez volt az utolsó, de Bóbita-foglalkozáson még több alkalommal várjuk az iskolába készülőket. Ezekről a foglalkozásokról honlapunk Beiratkozás menüpontjában tájékozódhatnak.