Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

ápr.
02

EGÉSZ NAPOS KÖRNYEZETÓRA

2019. április 2. (kedd)

A 3.b osztályosok Budapesten jártak. Tömegközlekedéssel utaztak. Az egész napos környezetóra már a székesfehérvári vasútállomáson elkezdődött. Amíg a tanító néni a jegypénztárnál ügyeket intézett, a gyerekeknek az információs táblákról kellett leolvasni az indulási időt, vágányszámot.

A vonatozás minden arcra mosolyt csalt. A kis csapat kényelmesen elhelyezkedett, majd indulhatott a terefere és az elemózsiázás.

Budapesthez közeledve egyre több keresztkérdés záporozott Niki néni és Magdi néni felé. „Átmegyünk Budáról Pestre? Hányas metróval utazunk? A Hősök tere hányadik kerületben van? …” A tanítók csak sokat sejtetően mosolyogtak, majd a Déli pályaudvaron kis metróvonalak által behálózott térképeket adtak a gyerekek kezébe, amik körül fürtökben csoportosultak a harmadikosok. Minden „útelágazásnál”, metróátszállásnál a kicsiknek kellett megkeresni az információs táblákról a helyes útirányt. Az ellenőr nénik nem jegyeket kértek, hanem dicséreteket osztottak, hogy milyen talpraesett, tájékozott tanulócsoport érkezett az ellenőrzőpontokhoz.

A 2-es metrón az volt a feladat, hogy figyeljék, mikor haladnak át a Duna alatt, hányadik megálló a Deák Ferenc tér. A Millenniumi Földalattin csoda volt utazni, mert tudták, hogy az Andrássy út alatt robognak a százévesnél is öregebb járatokban.

Ennyi izgalom után jöhetett a Hősök tere és a millenniumi emlékmű! Az irodalomórák sem teltek hiába az év során, sok történelmi személyiség neve ismerősen csengett.

A Vajdahunyad vára és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum már csak ráadás volt. Az erdő állat- és növényvilágával mesén, kalandon, érzékszerveken keresztül ismerkedtek tanulóink. Sok ismeret csak megerősítésre várt, mások újként csengtek. 

Az épület maga is egy színes káprázat volt. Az impozáns műemléki terek, az ólomüveg ablakok padlóra vetülő tarka fényjátéka csak fokozták a hangulatot.

Hazafelé már úgy dobálóztak a gyerekek a metróvonalak számával és a budapesti helyek neveivel, mintha mindig is ezeket az utcákat, tereket, lépcsőket rótták volna.

Az elemózsia mind elfogyott, fáradtság, élmény, öröm volt már csak a hátizsákokban, mikor az iskola aulájában a büszke kirándulók a szüleiket hangos vidámság közepette üdvözölték.

Képtár > 2018-19. tanév > Budapest - 3.B