Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

ápr.
04

MITŐL SZAKADNAK A PAPUCSOK?

2019. április 4. (csütörtök)

Az Aranybulla Könyvtár Alapítvány „Irány Betűfalóniába!” elnevezésű programsorozata ezúttal 4.b osztályosaink számára kínált érdekes elfoglaltságot. A gyakorlott könyvtárlátogató osztály örömmel látogatott el egy olyan új helyszínre, ahol könyvekkel, olvasással kapcsolatos élményekben részesülhetnek.

A könyvtárban Csiszárné Mahler Mónika és Berta Szilvia várta a diákokat, és egyből a változatos könyvállománnyal rendelkező gyermekkönyvtári részlegre vezette őket. Itt elsőként a népmesékről, azok terjedéséről, változásairól, valamint a népmesegyűjtőkről mesélt Szilvi néni, megmutatva régebbi és újabb kiadású mesegyűjteményeket.

Utána a Mikulás Ferenc vezette Pannónia Filmstúdióban – még a múlt évszázadban – készült magyar rajfilmsorozatokról mutatott képeket, tudakolva a negyedikesek ismereteit ezekről a több évtizede született, de ma is minőségi szórakozást nyújtó alkotásokról. Bizony egy-egy mesehőst már nem ismertek fel a mai kiskamaszok, de a Magyar népmesék sorozatról ők is tudtak egyet s mást. Persze ez a tudás alaposan kiegészült Szilvi néninek köszönhetően, így már meglehetős izgalommal vonultak a könyvtári „moziterembe” a látogatók, hogy A papucsszaggató királykisasszonyok című mesét megnézzék, hallgatva közben Szabó Gyula összetéveszthetetlen mesemondó orgánumát, valamint a jól ismert, kedvelt kísérő dallamot.

A mai kor vibráló információáradatához és csúcstechnológiával előállított animációs filmjeihez szokott diákok néma csendben nézték a hagyományos technikával, szinte állóképekből kialakuló rajzfilmet.

A történet megértését mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az utána következő interaktív feladatokat nagy gonddal, szinte valamennyi esetben hibátlanul megoldották. Még az olyan szokatlan feladatot is hamar megértették, ügyesen felvéve a történetszövés fonalát, ahol nekik maguknak kellett a mesei elemeket asszociációk segítségével felsorakoztatni. Még a nehéz, ritka szavak – marcona, fuszulyka stb. – jelentését firtató példákkal is egészen jól elboldogultak.

A foglalkozáson nem csak ismereteket és élményeket kaptak a 4.b-sek, hanem „útravalóval” is gazdagodtak. Meg kell ismerkedniük Gusztávval, Leóval és Freddel, valamint a sokféle, értékes kincseket rejtő népmesegyűjteménnyel.