Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

ápr.
05

LEGYEN SZABAD A GRUND!

2019. április 5. (péntek)

A Pál utcai fiúk nyomán indult el az 5.a osztályunk Náray-Szabó Lívia néni és Vámosi Anikó néni vezetésével 2019. április 5-én Budapestre. A túra során végiglátogattuk azokat a helyszíneket, amelyeken a regénybeli fiúk is megfordultak.

A hajdani Református Főgimnáziumban (ma Szentgyörgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium) Tóth Viktória könyvtáros vezetett minket végig a Petőfi Irodalmi Múzeumtól megöröklött jubileumi Pál utcai fiús kiállításon. (A regény megjelenésének 100 éves évfordulójára, 2007-ben összeállított anyag 2010-ben lelt otthont az iskolában, amelynek maga az író, Molnár Ferenc is diákja volt.)

Következő állomásunk az „einstand” helyszíne, a Múzeumkert volt. A 2019 márciusában újra megnyitott parkban a gyerekek szabadon játszhattak kicsit, majd a márciusi ifjakat is megidéztük a Nemzeti dal közös elszavalásával. A Múzeumtól indulva a józsefvárosi utcákon kezdtünk barangolni. Elmentünk Bokáék, majd Nemecsekék hajdani háza előtt, amelynek helyén ma egy unitárius templom található. Megnézhettünk egy pesti bérházat belülről, rácsodálkozhattunk, hogy a városi gyerekek közösségi terei milyen szűkre szabottak voltak akkor, és most is. Megértették a gyerekek, hogy miért volt olyan nagy kincs a grund, melynek védelméért „a kis szőke” életét is adta.

A hajdani grund helyszínére épült bérházhoz is elmentünk, majd ahhoz az József körúti épülethez, ahol Molnár Ferenc a gyermekkorát töltötte. A Corvin közön áthaladva szót ejtettünk az 1956-os forradalom pesti srácairól, és a hősies harcokról.  A Pál utcai fiúkról készült szoborcsoporthoz a Práter utcába zarándokoltunk el, ahol nagy meglepetésünkre két török turistalánnyal találkoztunk, akik szintén azért jöttek el a szoborcsoporthoz, mert gyermekkoruk kedvenc olvasmánya A Pál utcai fiúk volt. Molnár Ferenc „fiainak” nemzetközi sikerét mi sem bizonyította ezt jobban 5.a-saink számára.

Hogy a „grundélmény” is meglegyen, a Ferencváros Grund játszóterén egy nagyot játszottunk farakásokat imitáló mászókák és kötélhinták között. A játék után a Füvészkert virágzó fái között csatangolhattunk kicsit, illetve megtapasztalhattuk a Pálmaház meleg, párás levegőjét, ahol annak idején Boka, Nemecsek és Csónakos meghúzta magát a vörösingesek elől.

A túránkat a Természettudományi Múzeumban zártul, ahol egy múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt, és megnéztük az állandó kiállítást. A napunk gazdagsága abban is rejlett, hogy a sok séta és ismeretgyűjtés mellett a játékos alkalmak tovább erősítették az összetartozás érzését az osztályon belül.

Képtár > 2018-19. tanév > Pál utcai fiúk