Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

ápr.
12

A HÁROM FA LEGENDÁJA

2019. április 12. (péntek)

A virágvasárnapot megelőző pénteken 5. évfolyamosaink adták elő a norvég mese alapján íródott oratóriumjátékot. Ez a zenébe, kifejező mozdulatokba és kevés, de annál mélyebb mondanivalót hordozó szavakba öltöztetett imádság volt iskolai közösségünk húsvéti készületének egyik meghatározó darabja.

Az oratórium spirituális műfajának lényege, hogy az elbeszélt történettel mindig a hitre, a jóra, az igaz erényekre buzdít. Előadásmódjában kevés hangsúlyt kap a színészi játék és a díszlet – ezeknél sokkal fontosabb a tanítás és a hitbéli meggyőződés, amely egy-egy ilyen darabon keresztül eljut a nézőkhöz, hallgatókhoz.

A három fa legendájában egy ébenfa, egy nyírfa és egy tölgyfa magból való felnövekedését, viharban megedződött létét, és végül Isten akaratának szentelt életét követhettük nyomon.

Mindhárom fának kezdeti vágya teljesül be azzal, ahogyan éltük összefonódik Jézus életének egy-egy kiemelkedő eseményével. Az ébenfa, kinek vágya volt, hogy kincsesláda legyen, a megszületett Istenfiát hordozza „karjai” között a betlehemi istálló jászlaként. Az óceánt átszelő hajó fenségességére áhítozó nyírfa Jézus bárkájá lesz a Genezáreti tavon, s átéli, amint a vihar lecsendesedik a Mester jelenlétére. A tölgyfa pedig, kinek vágya, hogy reá tekintve az emberek Istenre gondoljanak, a Golgota keresztjeként „kapaszkodik össze” Jézus megváltó tettével.

A nem sokkal több mint negyedórás előadás kicsikkel és nagyokkal is egyaránt megsejtette a lényeget: az Istennek szentelt igaz vágyaink célt érnek, s ha szenvedésen is halad keresztül az utunk, de Jézussal összefogódzva átlényegül mindez, és az üdvösségre vezet minket.

A lelkünk csordultig telt és egyben meg is pihent abban a felemelő, átélt játékban és megnyugtató zenében, amellyel 5.-eseink közvetítették ezt az üzenetet. Köszönjük szépen Gyenese Ági néninek, hogy felvetette és teljes odaadással megszervezte ezt az előadást, valamint Náray-Szabó Lívia néninek, aki osztályával együtt társául szegődött, hogy a legenda valósággá váljék.