Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

ápr.
26

GUMICUKOR-KÉSZÍTÉS MARTONVÁSÁRON

2019. április 26. (péntek)

A körülöttünk lévő világ rohamos változásban van, és hatalmas a felelősségünk abban, hogy gyermekeinkben idejében kialakítsuk a megfelelő szemléletmódot az élet alapvető kérdéseivel kapcsolatban. Nem megkerülhető a környezettudatosság, a természettudományos alapműveltség sem azért, hogy megértsék a gyerekek, melyik tettüknek mi a következménye, illetve mit „etetnének” meg velünk korunk élelmiszeriparának vezetői átvitt értelemben, de szó szerint is véve.

Mivel a tudományos kísérletezésre iskolai keretek között szűkebbek a lehetőségeink, így nagyon örültünk annak, amikor Dr. Szépvölgyi Ákos (Szépvölgyi Ádám, 5.a és Szépvölgyi Márton, 7.a osztályos tanulónk édesapja) felajánlotta, hogy a Martonvásáron idén tavasszal megnyíló Agroverzumban és a környező kastélyparkban 5.a osztályosaink eltölthetnek egy teljes napot. A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának egy fontos célkitűzése vált valóra azzal, hogy az Agroverzumba látogatók számára befogadható és érthető módon válnak megismerhetővé a tudományos kutatási eredmények. A program során a gyerekek gumicukrot készítettek, megismerték, hogy milyen enzim (amiláz) képes lebontani a szervezetünkben a keményítőt – ezt kémcsöves kísérlettel is szemléltették számukra.

A kiállítótérben a magyar mezőgazdaságot mutatták be számtalan interaktív elem segítségével, rácsodálkozhattak a gyerekek, hogy a klímaváltozás hogyan hat a világviszonylatban kicsinek tűnő Kárpát-medence ökológiájára is, valamint megismerték a gabona nemesítésének folyamatát is, amelynek Martonvásár az egyik központja.

A délután során a Brunszvik-kastély parkjának különleges fafajtáit ismerték meg tanulóink, majd a park tavának körbesétálása után egy rövid betekintés nyertünk a Beethoven-kiállításba is. A természetben eltöltött órák, és az ezt megelőző tudományos élményszerzés reméljük, hogy sok gyermeket elindít, megtart azon az úton, hogy Földünkért tenni közös ügyünk, s ehhez a tudományos ismeretek szerzése is elengedhetetlen.

A túrára Náray-Szabó Lívia néni és Vámosi Attiláné Anikó néni kísérte el 5.a osztályosainkat.

 

Képtár > 2018-19. tanév > Agroverzum