Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

május
28

A NÖVÉNYEK, A KERTÉSZ
ÉS A HAJÓ

2019. május 28. (kedd)

Leendő elsőseinket idén is vártuk arra a Gólya-túrára, ahová mostani első osztályosaink közül is többen elkísérték őket. A leendő tanító nénik, Boda Bernadett - Detti néni – és Vámosi Attiláné – Anikó néni – irányításával igazi iskolásként sorakoztak a kicsik az indulás reggelén. Ez a nap már valóban nem „óvodás” volt, hiszen a délutáni alvásidőben is izgalmas kalandokban vettek részt a nagycsoportosok.

Azok az elsősök, akik a tanév során tanúsított példamutató magaviseletükkel és szorgalmukkal kiérdemelték, hogy a „gólyákkal” tarthatnak, szintén nagy izgalommal szálltak fel a buszra.

A kirándulók első úti célja Martonvásár volt. Itt a nemrégiben megnyílt Agroverzumba látogattak először. A Tudományos Élményközpont a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának látogatóközpontja, ahol a legkisebbek is sokat tanulhatnak a központ által végzett tevékenységekről. A kiállítótér tele van érdekesnél érdekesebb interaktív elemmel, ahol a mi „gólyáink” is sokat tanulhattak. Mindezt úgy, hogy közben ők csak annyit vettek észre: játszottak egy jót. Kocka elemekből álló és mágneses kirakókon, forgatható tablókon, kihúzható fiókokban, világítótáblákon ismerkedtek a haszonnövényekkel és a rájuk leselkedő veszélyekkel. A homokban tapogatva keresgéltek lárvák és pajorok után, mezítláb próbálgatták a különféle talajfajtákat és megpróbáltak együttes erővel akkora erőt kifejteni, ami a talajmegmunkáláshoz szükségeltetik. Egy „virtuális valóság szemüveggel” beleélhették magukat a kirajzó méhek életébe, és a virágzó vetemények fölött röpködve kutathattak megfelelő növények után.

Az Agroverzumban a várható jövőről is hallhattak a kirándulók, a szomszédos Óvodamúzeumban viszont a múlttal ismerkedtek kicsit. A martonvásári kötődésű Brunszvik Teréz első óvodájától kezdődően sok egyéb, a 19-20. századi kisgyermekneveléssel kapcsolatos tárgyi emléket őriznek itt. A tárlatvezetésből megtudhatták a gyerekek, hogy az első óvó néniket – a német szóhasználathoz hasonlóan – gyermekkertésznek nevezték. Így tehát a túrázók a valódi növények gondozása után az emberpalánták nevelésével, annak történetével ismerkedtek.

Kalandos séta következett ezután. A Pákozdi Arborétum pihenőhelyét csak többszöri próbálkozásra sikerült meglátogatni. A folyton eleredő eső ugyanis több alkalommal visszaűzte a buszba a sétára vágyó csapatot. Végül azért csak sikerült eljutni az arborétumig, így egy kis szabad játékra is volt lehetőség.

Ezt követően az eső éppen arra a rövid időre állt el – még a nap is szépen kisütött –, míg a kirándulók helyet foglaltak az Agárd nevű hajón, ami hamarosan kifutott a Velencei-tó nyílt vizére. Miközben a sétahajó szelte a hullámokat, ismét megindult az égi áldás, ám ezt már (hajó)tetővel a fejük fölött nézték végig a „gólyák” és az elsősök. Ebben a csalafinta időjárásban is volt lehetőség azonban arra, hogy egy rövid ideig tarthassa a hajókormányt az, akinek ehhez volt kedve és bátorsága.

A kirándulók, bár elfáradtak, mosolyogva és élményeket mesélve tértek vissza az őket váró családtagokhoz.

Képtár > 2018-19. tanév > Gólyatúra - 2019