Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
30/146-8990,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

01
júl. 18

TANÉVKEZDÉS ELŐTT

Ügyeleti időpontok (szerda, 8.00-12.00):
2018. július 04. - Csák Lajos igazgató (30/628-1590);
2018. július 18. - Nagy Anikó  gazdasági vezető;
2018. aug. 01. - Dunai Rita igazgatóhelyettes;
2018. aug. 15. - Csák Lajos igazgató;
2018. aug. 22. - Dunai Rita igazgatóhelyettes
.

Tankönyvárusítás:
aug. 23. (csüt.)  12.00 – 17.00          1 - 3. évfolyam
aug. 24. (péntek) 9.00 – 17.00          4 - 8. évfolyam
Parkolási lehetőség az iskolaudvaron!

Tanévnyitó szentmise:
2018. aug. 31. (péntek), 17.00 óra, Prohászka-templom
Gyülekezés az iskolában 16.00-tól, indulás 16.30-kor.

Első tanítási nap:
2018. szeptember 3. (hétfő), megérkezés 7.45-ig
A felszerelésről a szentmise után adunk tájékoztatást.

Elsős szülői értekezlet:
2018. szeptember 3. (hétfő), 17.00 óra
Az értekezletre hozni kell az összes tankönyvet, füzetet.

29
jún. 18

KALANDOK KASTÉLYBAN, BARLANGBAN ÉS VÍZEN

2018. június 25-29. (hétfőtől péntekig)

A korábbi évek kánikulai nyári táborai után az idén kissé esősebb hetet sikerült kifogni a közösen eltöltött napokhoz. Szerencsére ez nem volt akadálya a jó hangulatnak és a programok sokszínűségének.

Az idén is vonattal utazott a helyszínre – Balatonfenyvesre – a 95 „szentimrés” diák a kísérő pedagógusok társaságában. Az érkezés napján, a szállás elfoglalását követően a csapat átsétált Fonyódra, ahol a település legfinomabb fagylaltját árusító cukrászdában fogyaszthatott mindenki a jeges édességből. A fagyizás után továbbsétálva, a Várhegyi kilátóhoz érkeztek a diákok. A Balaton-part egyik legszebb körpanorámájú kilátóját, ahonnan négy szintről csodálhatók a környék természeti különlegességei, Széplátónak is hívják a helyiek. Az elnevezés nem lehet véletlen, hiszen a legmagasabb szintre lépcsőzők páratlan látványban gyönyörködhettek. A délután folyamán olyan melegen sütött a nap, hogy ismét a szálláshelyre érkezve a Balaton vizében is megmártózhattak a gyerekek.

A második napon reggel vonatra szállt a csapat, hogy Keszthelyre, a Helikon Kastélymúzeumba látogassanak. Itt minden korosztály a neki megfelelő múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetett részt, illetve a kastély valamennyi kiállítására érvényes belépőnek köszönhetően sok egyéb látnivaló közül választhattak. A nagyobbakat a pálmaház nyűgözte le, a kisebbek a vadászati kiállítást és a vasútmodell-kiállítást nézték lelkesedéssel. A kastélyban játszódó meséket tartalmazó könyvet – amelyhez a kicsik foglalkozása is kapcsolódott – annyira megkedvelték a legfiatalabb táborlakók, hogy a tábori esti meséket is ebből kellett olvasni a tanító néniknek. A keszthelyi fagylaltot is megkóstolhatták a vasútállomás felé sétálva a lurkók ezen a napon.

Szerdán ismét egy vonatos utazás várt a táborozókra, ezúttal Tapolcára. A tavasbarlang látogatóközpontjában ismét a korosztályokhoz igazított tárlatvezetéssel kezdődött a program, amelyben számtalan interaktív elem és több 3D-s vetítés is szerepelt. Zárásként csónakkal is tehettek egy kört a látogatók, hogy az emeleti termekben megismert természeti jelenséget közelebbről is szemügyre vehessék. A barlanglátogatás után a kicsik a tapolcai Malom-tónál sétáltak és játszottak, a nagyobbak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa által vezetett túrán vettek részt, melynek keretében a Szent György-hegyi bazaltorgonákhoz kapaszkodtak fel.

Csütörtök délelőtt Lőrinczné Schvarcz Magdi néni ésTeker Éva néni kézműves foglalkozásra hívta a gyerekeket, ahol karkötőt makramézhattak, illetve kulcstartót vagy medált készíthettek dekupázstechnikával. Ezen a napon ismét lehetőség adódott egy kis balatoni fürdésre is. Délután újabb vonatozás következett, mégpedig Balatonboglárra, ahol a kikötőben került sor egy érdekes programra. A Phoenix vitorlás fedélzetén kihajózva igazán rendkívüli élményeket gyűjthettek a gyerekek: a magyar tenger és az északi part dombjai csodálatos látványt nyújtottak, ahogy a hosszanti irányban elnyúló, végtelennek tűnő vízfelület is. A balatonboglári fagyi is nagyon ízlett mindenkinek, de a balatonfenyvesi palacsinta ellen se emelt kifogást senki. Az édességet azonnal lemozoghatták azok a diákok, akik Farkas Eszter néni invitálására részt vettek azon az „éjszakai” sétán, ahol a Balaton környékének fényeit csodálhatták, a víz esti hullámzását hallgathatták, illetve megtanulhatták sötétben is a tájékozódást, egészen pontosan azt, hogy merre is vannak az elmúlt napokban meglátogatott helyek: Balatonboglár, Keszthely és Tapolca.

Pénteken igencsak csapadékos volt a délelőtt, de arra az időre elállt az égi áldás, amikor az elmúlt napok eseményeit is magában foglaló, ismeretmérő és ismeretbővítő csapatverseny került lebonyolításra. A győztesek – és természetesen valamennyi résztvevő – megjutalmazása után már csak a búcsúebéd elfogyasztása volt hátra, mielőtt a Székesfehérvárra tartó vonatra szálltak a gyerekek.

Ugyan kánikula tényleg nem volt az idén, de valamennyi szabadtéri program esőmentesen került lebonyolításra. Fürödni a Balatonban nem lehetett minden nap, ám a változatos, különböző helyszíneken zajló elfoglaltságok gondoskodtak arról, hogy senki ne menjen haza élmények nélkül. Az ottalvós táborok igazi értéke és hozadéka, a közösségépítés pedig a hűvösebb idő ellenére is maradéktalanul megvalósult.

Képtár > 2017-18 > Balatonfenyves

29
jún. 18

NAPKÖZIS TÁBOR GYÓGYNÖVÉNYEKKEL, KISVONATTAL, VÁRTÚRÁVAL, MOZIVAL

2018. június 25-29. (hétfőtől péntekig)

Idei napközis táborunkban 57 kisdiák vett részt. A hét során állandó kísérőik mellé – Bakter Éva néni, Gyenese Ági néni, Rodler Kati néni – minden nap újabb pedagógusok érkeztek.

A hétfői nap az ismerkedés és a sport jegyében telt. A délelőtt folyamán Bihari Zsuzsi néni és Poór Niki néni vidám játékokkal derítette jókedvre a táborozókat, majd egy kis séta, fagyizás után a Bregyó közi Ifjúsági Szabadidő Központban frissítette egy kis mozgással a gyerekeket Péter bácsi.

A második nap is mozgással kezdődött, hiszen egy remek Zumba órán vehettek részt táborozóink. Ezt követően Vadász Erzsi néni vezetésével készültek gyöngyfűzéssel gyönyörű karkötők. Ezen a napon Csákberényi Kata néni, Szalay Orsi néni és Sümegi Évi nénivoltak kísérőink. Ebéd után egy kis utazásra indultak táborlakóink a városnéző kisvonattal. Az Öreghegyre mentek, s „bevették” a Bory-várat. A csapatok feladatlapok segítségével járták be a várat, s közben számolták a lépcsőket, vizsgálták a szobrokat, keresték a képeket, keresztrejtvényt fejtettek, térképet olvastak. Mindenki hősiesen helytállt, s közben ismereteit is gyarapította.

A szerda, csütörtök újdonságot hozott az eddigi évekhez képest, ezen a két napon ugyanis két csoportban, különböző helyszínre indultak tanulóink. A kirándulásokra Lívia néni, Andi néni, Zsanett néni, Horváth Kata néni, Dorina néni és Vladof Niki néni kísérte el a diáksereget.

A kisebbek szerdán Vértesacsán, a Föngyöskert vendégei voltak, ahol egy mókás szerepjáték segítségével ismerték meg a népi gyógymódokat, majd – a táj szépségében, gazdagságában gyönyörködve – sok mindent tanultak a kert gyógyító növényeiről. Kiválaszthatták melyik növény illata áll hozzájuk a legközelebb, megtudhatták annak gyógyító erejét, végigsétálhattak egy mezítlábas úton, levendulababát készítettek, s a nap befejezéseként egy vetélkedő részesei lehettek, ahol ügyesen mutatták meg mindenkinek, hogy mennyit tanultak a nap során.

Eközben a nagyobbak a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkba kirándultak, ahol megnézték az állatokat, s egy foglalkozáson is részt vettek, melyen a környék élővilágával ismerkedtek.

Csütörtökön cseréltek a csapatok: a nagyobbak Vértesacsára, a kisebbek Pákozdra utaztak. A nagyokat Ildikó néni finom gyógyteákkal várta, s a játék után ők is a természet gyógyítóival ismerkedtek, míg a kisebbek Tamás bácsi vezetésével az új vadasparkot tekintették meg. Láttak ott szarvast, vaddisznót – kicsinyeikkel együtt. Hazafelé indulva még felkeresték a múzeumot, s felmásztak a kilátóba, ahonnan gyönyörű kilátás tárult a Velencei-tóra.

A pénteki napon a megfáradt csapat ismét Fehérváron maradt. Délelőtt a Játékmúzeum szobáinak titkait kutatták a gyermekek, délután pedig mozizással zárták a tábort. A Cinema City Alba moziban a Vigyázz, kész, Morc! című filmet tekintettük meg.

Élményekben bővelkedő, vidám tábort tudhatunk ismét magunk mögött, ahol a gyerekek újra megmutatták, hogy milyen jó, vidám, fegyelmezett közösséget tudnak alkotni kicsik és nagyok együttesen a mi iskolánkban.

Képtár > 2017-18 > Nyári napközi

22
jún. 18

TE DEUM A
PROHÁSZKA-TEMPLOMBAN

2018. június 22. (szerda)

Téged Isten dicsérlek
és hálát adok mindenért.

Hogy tegnap azt mondhattam: úgy legyen!
és ma is kiálthatom: úgy legyen!
és holnap és holnapután és azután is
akarom énekelni: úgy legyen! –
hála legyen, Uram!
hála legyen!

Sík Sándor: Te Deum (részlet)

A 2017/2018-as tanév lezárásaként intézményünk – óvodapedagógusokkal is kibővült közösségehálaadó szentmisén vett részt a Prohászka-templomban.

A szentmisét Ugrits Tamás püspöki biztos atya mutatta be, aki bevezető gondolataiban arra kérte növendékeinket, hogy a tanév lezárásakor adjanak hálát a Jóisten mindazon kegyelméért, mely segítette őket szüleikkel, tanáraikkal, diáktársaikkal való kapcsolataikban, egész éves tevékenységeikben.

A szentmise záró áldását megelőzően Csák Lajos igazgató úr mondta el tanévet bezáró beszédét, melynek elején az intézmény három pedagógusának nyújtotta át a Dr. Kásler Miklós úr, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere által adományozott szakmai elismerést, a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet. Molnár Györgyné, Nagyné Racskó Ildikó és Salamon Katalin kolléganő Miniszter úrnak megküldött méltatásából felidézte a gyermekek nevelése, oktatása során végzett tevékenységük legkiemelkedőbb elemeit, több évtizedes pedagógusi pályafutásuk legjelesebb momentumait. Értékelésében Igazgató úr visszatekintett ezt követően az előző nyolc esztendőben végzett vezetői munkájára is. Szólt az iskolai közösség épüléséről, a tanév számos újdonságáról, az Országos Kompetenciamérés egyre növekvő eredményességéről, majd kiemelte azokat az országos, megyei és városi megmérettetéseken elért versenyeredményeket, melyek alátámasztják intézményünk szakmai hitelességét, oktatási erejét.

Igazgató úr megköszönte Tamás atyának egész éves, áldozatos munkáját, mellyel hozzájárult a tanév nevelési sikereihez.

Ezt követően került sor a nevelőtestületi dicsérettel bíró tanulók jutalomkönyveinek és okleveleinek kiosztására. 27, nevelőtestületi dicséretre méltó tanulónk Igazgató úrtól a templomban, 36, kitűnő, jeles, illetve jó tanulmányi eredményt elért, közösségi életben, művészeti és sporttevékenységben jeleskedő tanulónk pedig osztályfőnökétől, az iskolai bizonyítványosztás alkalmával vehette át jutalmát. 61 tanulónk – az iskolai élet különböző területein elért sikereiért, példamutató munkájáért – dicsérő oklevélben részesült. Ez azt jelenti, hogy tanulóink 40 %-a példaértékűen teljesített e tanév folyamán.

Ugyancsak a Prohászka-templomban összegyűlt közösség előtt vehették át jutalomkönyvüket a szentmisei szolgálatban egész évben élenjáró, hitüket példaadó módon gyakorló tanulóink.

Nevelőtestületi dicséretre méltó és példaértékű tevékenységükért jutalmazott tanulóink névsorát itt olvashatják.

Az egyházmegyei honlap beszámolóját itt olvashatják.

Képtár > 2017-18 > Te Deum

Egyházmegyei Stúdió: A Szent Imre ... (YouTube)
16
jún. 18

NYOLCADIK OSZTÁLYOSAINKTÓL BÚCSÚZTUNK

2018. június 16. (szombat)

A sokak szorgos munkájával virágdíszbe öltöztetett iskola utoljára hívogatta osztálytermükbe nyolcadikosainkat, akik a hetedik osztályosok ott elhangzott gondolatait követően akaszthatták vállukra az útra indulókat illető tarisznyákat.

A ballagók elsőként az iskolai kápolnát keresték fel, ahol Tamás atya búcsúzott tőlük közös énekkel, útra indító gondolataival. Az osztály képviseletében Kovács Kamilla és Boros Olivér helyezte el a köszönet virágait az oltáron, s ajánlotta valamennyi ballagót a Szűzanya oltalmába.

Az utolsó csengő hangját követően, az iskola termeit, folyosóit érintve vonultak nyolcadikosaink az udvarra, ahol a Himnusz eléneklése után a hetedik osztályosok képviselői búcsúztak tőlük verssel, fuvolajátékkal, az együtt töltött éveket felidéző gondolatokkal.

A ballagók nyolcadikosok verssel, köszöntő beszéddel és közös énekléssel köszöntek el az intézménytől, az itt maradó diáktársaktól és tanároktól.

Az ünnepélyes zászlóátadást követően Csák Lajos igazgató úr mondta el búcsúzó gondolatait, melyet a virágátadás követett.

A Szent Imre Általános Iskola és Óvodáért végzett példamutató tevékenységéért Igazgató úr hét végzős tanulónak adott át Pro Sancto Emerico-oklevelet:

  • Horváth Nóra Barbarának példamutató magatartásáért, szorgalmáért és hitéletéért, kimagasló tanulmányi eredményéért, kiemelkedő versenyeredményeiért, valamint az iskolai énekkarban való helytállásáért;
  • Kovács Kamillának példamutató magatartásáért és szorgalmáért, kimagasló tanulmányi eredményéért, kiemelkedő művészeti versenytevékenységéért, valamint az iskolai énekkarban való helytállásáért;
  • Laczkó Liánának elkötelezett közösségi munkájáért, valamint az iskolai énekkarban való helytállásáért;
  • Lóránt Rolandnak példaértékű hitéletéért és elkötelezett közösségi munkájáért;
  • Mátrai Tamásnak kitartó szorgalmáért, jó tanulmányi eredményéért, valamint az iskolai énekkarban való helytállásáért;
  • Somogyi Illés Johanannak példamutató magatartásáért és kitartó szorgalmáért, jó tanulmányi eredményéért, kiemelkedő művészeti tevékenységéért, valamint az iskolai énekkarban való helytállásáért és közösségi munkájáért;
  • Tóth Annamária Biankának elkötelezett hitéletéért, kiemelkedő művészeti tevékenységéért, az iskolai énekkarban való helytállásáért és áldozatos közösségi munkájáért.

Igazgató úr Szabóné Tilinger Rita Szülői Szervezetben végzett áldozatos munkáját is elismerte, megköszönte a díj odaítélésével.

Horváth Nóra Barbarát a nevelőtestület egyúttal az egész iskola tanulóközössége elé állította példaként tanulmányi, művészeti és hitéleti tevékenysége alapján, ezért az oklevél mellé a 2017/18-as tanév tanulói Szent Imre-díját is neki ítélte oda, az ezzel járó emlékplakettel és értékes könyvjutalommal együtt. Méltatását az iskola honlapján, A MI ISKOLÁNK menüpontban, a Szent Imre-díj fülre kattintva olvashatják.

Ballagási ünnepségünk a Boldogasszony Anyánk kezdetű, régi magyar himnuszunk közös eléneklésével zárult.

Katolikus iskolánk 20. ballagási ünnepségén a 8. osztály 23 tanulója búcsúzott intézményünktől. Gyenese Ágnes osztályfőnök tanárnő bocsátotta útjukra őket.

A ballagási ünnepélyen készült fényképeket innen tudják letölteni.

 

Képtár > 2017-18 > Ballagás

 

12
jún. 18

PÜSPÖK ATYA KÖSZÖNTÉSE NÉVNAPJA ALKALMÁBÓL

2018. június 12. (kedd)

Június 12-én a Szent István Művelődési és Hitoktatási Ház Szent István termében intézményünk nevében Csák Lajos igazgató, Dombi Mátyásné intézményegység-vezető, valamint 4 óvodásunk és 10 tanulónk köszöntötte névnapján Spányi Antal megyés püspök urat.

Óvodásaink – Hámori Kata Csenge, Szőke Anasztázia, Szabó-Németh Áron, Szelényi Krisztián – kedves énekes-verses köszöntője után kamarakórusunk (Audino Elisabetta Lucia, Bakter Borbála, Horváth Eszter Réka, Mátrai Tábita, Krausz Zsófia Éva, Nánási Tímea Anna, Horváth Nóra Barbara, Kovács Kamilla) „Az estvéli hajnalcsillag…” középkori sequentia-dallam származékkal és a „Tele szívünk örömmel” című énekkel köszöntötte a megyés főpásztort.

Horváth Nóra Barbara Reményik Sándor: Akarom című versét szavalta, Fejér Anna Natália és Németh Eszter Rozália pedig fuvolán Mozart: Varázsfuvola című művének egy részletét adta elő.

 

Képtár > 2017-18. tanév > Köszöntés

12
jún. 18

AZ UTOLSÓ SZENTMISE
A KÁPOLNÁBAN

2018. június 12. (kedd)

A tanév utolsó kápolnai szentmiséjén hagyományosan a búcsúzó nyolcadik és a búcsúztató hetedik osztály vett részt június 12-én.

Tamás atya ballagóinkért imádkozott és útravalóul arra kérte őket, hogy maradjanak, legyenek értékesek, mint amilyen érték volt Jézus korában a só és a mécses világossága. Ne hagyják kialudni a pünkösdkor fellobbant lángot szívükben, hisz Jézus nemcsak az apostolokhoz intézte a fenti szavakat, hanem minden emberhez.

Tamás atya tanulóink nevében megköszönte a Mennyei Atyának az itt töltött éveket, azok minden eredményét, nehézségét, a tanárok munkáját, a szülői szeretetet és az itt kötött barátságokat. Az utolsó hétre még jó munkát, a nyári szünidőre pedig tartalmas pihenést kívánva köszönt el végzőseinktől és adta rájuk áldását.

 

Képtár > 2017-18. tanév > Utolsó mise

 

 

08
jún. 18

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ AZ ÜNNEPI KÖNYVHÉT ALKALMÁBÓL

2018. június 8. (péntek)

A 2. b és a 3. b osztály tanulói már hetek óta izgatottan készülődtek egy különleges délutánra. A gyerekek hónapról hónapra szorgalmasan látogatták a Vörösmarty Mihály Könyvtárat. Kitartásuk jutalma a sok mesés olvasmányélmény mellett az lett, hogy meghívást kaptak egy író-olvasó találkozóra.

A kicsik, koruknál fogva, még nem találkoztak „igazi” íróval, de ezen a szép napon M. Kácsor Zoltán várta őket a gyermekrészlegen.

Mindkét osztály kölcsönkapott a könyvtárból egy-egy meseregényt, amely a dínók világába repítette el az olvasókat. Amikor a gyerekek elfáradtak egy dolgozatokkal tarkított tikkasztó nap végére, amikor zaklatottak voltak vagy épp ellenkezőleg, majd elaludtak a korán érkezett nyár hőségétől, a gyógyírt a kalandos történet jelentette, az Utazás Dínómdánomba.

A harmadikosok a történettel kapcsolatban szövegértő feladatsorokat kaptak irodalomórákon Éva nénitől, a másodikosok rajzórákon őshüllőket rajzoltak Magdi nénivel.  A gyerekek már egyre türelmetlenebbül számolták a hátralévő napokat a találkozásig. Szájról szájra járt az információ, hol lehet megkapni a sorozat legújabb kötetét Sárkánytörvény címmel.

Pénteken aztán felkerekedtek a kicsik könyvekkel felszerelkezve, hogy kincseiket dedikáltassák.

A várakozások beigazolódtak, nem csak a dínókról tudtak meg sokat a gyerekek, hanem az írás mesterségéről és a készülőfélben lévő új meseregényekről is.

Kiderült, hogy az írás legfontosabb összetevői az izgalom, a titok, a szövevényes cselekmény, a különleges főszereplők. Egy csoportos kirakójáték után alaposan szemügyre vehették a tanulók a puzzle darabkákból összeállt képet, melyen az első kötet borítója volt látható. Erről is sok-sok információt olvastak le a tájékozott nebulók Zoli bácsi segítségével. Megtudták a sorozat címét, a fiatal illusztrátor nevét, sőt az első nagyméretű borítótervben is gyönyörködhettek a gyerekek.

A tanulók rajzokat, saját kezűleg készült dínós füzetkéket adtak ajándékba a remek olvasnivalóért, az érdekfeszítő és személyes hangvételű beszámolóért. Az író színezőt és matricát adott a számára is meglepő tájékozottságért és az őszinte, gyermeki rajongásért cserébe.

A második és harmadik osztályosok türelmetlenül várják az újabb kalandokat a dínók földjén, és már most elhatározták, hogy jövőre is legalább havonta elmennek könyvtárba, hiszen olvasni jó.

Képtár > 2017-18. tanév > Dínómdánom

08
jún. 18

 

PETRA RAJZA
BRONZCERUZA-DÍJAS

2018. június 8. (péntek)

Spányi Antalmegyés püspök atya volt a fővédnöke annak az alkotói pályázatnak, amelyet idén már hatodik alkalommal hirdetett meg három szervezet. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, valamint a nagyváradi Tanoda Egyesület minden esztendőben olyan témát választ pályázatához, amely a magyar honvédelem történetével, a nemzeti összetartozással kapcsolatos. Idén egy népdal ihlette a versenyt, így lett annak jelmondata és címe: „Huszárgyerek, huszárgyerek…”

Öt évvel ezelőtt, az első meghirdetéskor csak néhány száz pályaművet kaptak a bírálók, ám ebben az esztendőben már 2736 alkotás érkezett a felhívásra. Iskolánk tanulói 22 rajzot készítettek, köztük voltak olyanok is, amelyeket többen közösen alkottak.

A pályaművek egy része határon túli magyar diákoktól érkezett, s az alkotások közül több Nagyváradon tekinthető meg. Néhány rajz a pákozdi Katonai Emlékparkban került kiállításra, míg a rajzverseny eredményhirdetésének helyszínén, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban 435 alkotás csodálható meg.

Az eredményhirdetésen, melynek során először a szigetszentmiklósi, majd a gyergyószentmiklósi diákok műsora színesítette a díjátadást, iskolánk két elismerést is kapott. Hatodik osztályos tanítványunk, Szentmártoni Petra Bronzceruza-díjat nyert, míg iskolánk egy olyan emléklappal gazdagodott, amelyen a szervezők köszönetnyilvánítása olvasható a sok-sok szép alkotásért.

Petrának és felkészítőjének, Lőrinczné Schvarcz Magdolnának is szeretettel gratulálunk az eredményhez.

06
jún. 18

LÁBSÓ ÉS ILLATBUGYOR

2018. június 6. (szerda)

A korábbi években is jártak már diákjaink a az Országos Patika Nap rendezvénysorozat valamely eseményén a Fekete Sas Patikamúzeumban, de idén két osztályunk is meghívást kapott a rendezvényre.

2.b és 3.b osztályosaink sétáltak el egy-egy foglalkozásra a Fő utcára, hogy Krizsány Anna múzeumpedagógus meghívásának eleget téve kicsit másként is megismerkedjenek városunk egyik patinás intézményével.

Először a 3.b-sek érkeztek a patikába, és mivel ők már harmadszor jártak a múzeumban, jó ismerősként köszöntötte őket Anna néni. Rögtön a bejáratnál a növénysimogató várta a látogatókat, ahol nem csak tapintással, de szaglással is ismerkedhettek a gyerekek a petrezselyemmel, a bazsalikommal, a citromfűvel és még sok egyéb, finom illatú fűszernövénnyel. Később a harmadikosok hiánytalanul fel is sorolták, milyen lágyszárúakat simogattak, illetve szaglászgattak meg belépés előtt. Az épületben a már jól ismert, szépen faragott patikabútorzaton foglaltak helyet a gyerekek, és megpróbálták előcsalogatni az egy-két évvel korábbi látogatásuk alkalmával megtanult ismereteket. Ha ez nem sikerült tökéletesen, Anna néni szívesen kisegítette őket.

A hátsó alkotóhelyiségben ezúttal illatbugyor készült a szorgos kezek munkálkodása nyomán, természetesen gyógy- és fűszernövényekből.

Miután elkészültek a kis csomagocskák, ismét a patikatérben gyűltek össze a kisdiákok, ahol Lázár Ervin meséjét, A csodapatikát hallgatták meg. Rimapénteki Rimai Péntekh csodapatikus története meglehetősen tanulságos volt, és a gyerekek ügyesen meg is fogalmazták, hogy bizony mennyire nehéz önkritikusan és igazságosan, lelkileg nem resten viselkedni a mindennapokban.

A 2.b-sek egy későbbi foglalkozás résztvevői lehettek. Mivel ők korábban még nem jártak a patikamúzeumban,

Bővebben...