Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

jan.
06

KIS KERESZTEKKEL
HAZAVITT ÁLDÁS

2020. január 6. (hétfő)

„Jövének távol, boldog Napkeletről
Három királyok, híres mágusok,
Mert hírt hallottak a csodás Gyerekről,
Kiről legenda és jóslat susog.”

(Juhász Gyula: Vízkeresztre – részlet)

Január 6-a, vízkereszt napja, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. Háromkirályok napjának is nevezik, hiszen a Szentírás szerint e napon látogatta meg a három bölcs a kis Jézust, s ekkor adták át ajándékaikat: az aranyat – ami a királynak szólt, a tömjént – az értünk önmagát feláldozó Istennek, mirhát – a halottnak, aki legyőzi a halált.

Iskolánkban hagyományosan e naphoz kapcsolódóan tartjuk a házszentelés szertartását. Ehhez már előzőleg valamennyi osztályunkban kis papírkereszteket készítenek tanulóink, s ezeket kezükben tartva gyűlnek össze az aulában. Idén is itt várta őket Ugrits Tamás atya, aki mögött felsorakoztak azok a diákok, akik osztályaikat képviselték az iskola közössége előtt ezen az eseményen. Bakter Borbála, iskolánk nyolcadik osztályos tanulója olvasta fel a Szentírás ezen alkalomra vonatkozó részletét, majd Tamás atya vezetésével közösen imádkoztak diákjaink. Végül mindenki felemelte a kis keresztet, amit készített, és Tamás atya szenteltvíz hintése mellett megáldotta ezeket a kereszteket. A kis kereszteken szereplő három betű – C + M + B –, valamint az idei évszám két-két számjegye jelképezi az üzenetet, hogy erre az esztendőre is áldja meg Krisztus e hajlékot, latinul „Christus Mansionem Benedicat”.

Iskolánk püspöki biztosa elmondta a gyerekeknek, hogy az áldás nem csak nekik, hanem családjaiknak is szól, és a kereszttel, amit hazavisznek, az áldás is hazakerül valamennyi tanítványunk otthonába.

dec.
20

KARÁCSONYVÁRÁS
A TEMPLOMBAN ÉS AZ ISKOLÁBAN

2019. december 20. (péntek)

„Ha pásztor lennél vagy bölcs,
kétezer évvel ezelőtt élnél,
vajon mit tennél,
mondd csak mit tennél,
a jászolhoz ugye eljönnél?
Vajon mit tennél,
mondd csak mit tennél,
a jászolhoz ugye eljönnél?”

(Pintér Béla: Gyere el a jászolhoz – részlet a dalszövegből)

A téli szünet előtti utolsó tanítási napunkat ez alkalommal is szentmisével kezdtük. A Szent Imre-templomban Tamás atya megszívlelendő gondolatait hallgatták meg a gyerekek és pedagógusok. Szavaival az előttünk álló, otthon töltendő napokra látta el tanácsokkal, útmutatással az iskolai közösséget.

A szentmisét követő két tanóra után hagyományos, tornatermi karácsonyi ünnepségünk várta tanulóinkat. Az „ajándékdoboz” kinyitása után – első ajándékként – a 4.a osztályosok flashmobja került elő: csörgődobos kísérettel, csengő énekhangon adták elő Pintér Béla Gyere el a jászolhoz című dalát.

Ezt követően idei adventváró teadélutánunk, azaz versmondó versenyünk három alsó tagozatos, díjnyertes tanulója – Méhész Alma (2.b), Stivi Marcell Zoltán (1.a), valamint Borbély Réka Magdolna (3.b) – örvendeztette meg kedves karácsonyi versével a közönséget.

Két 5.b osztályos tanulónk, Kiss Míra Szonja és Alonso-Ibarra Emilio gitárjátékával járult hozzá az ünnephez: Molnár Tamás-, Carulli-, Sor-, valamint Caracassi-darabokat mutattak be mélyen átélten, érzékeny lélekrezdülésekkel.

Hagyományainkhoz híven harmadikosaink segítségével folytatódott közös karácsonyi ünneplésünk. A 3.a osztályosok által bemutatott, a mai korban játszódó színdarab üzenete minden időben érvényes tanulságot közvetített: a szeretet ereje képes jó útra téríteni a rossz szándékú embereket is. A történetbe ágyazva karácsonyi versekből álló összeállítást is szavaltak a harmadikosok, ahogy énekszóval és szíveket melengető angyaltáncokkal is színesítették műsorukat.

Az elfelejtett gyermekek karácsonya című színdarab összeállítását és betanítását a 3.a osztályosok osztályfőnökének, Poór Nikolett tanító néninek köszönhetjük. A szeretetről szóló történetek, a szép, karácsonyi dallamok, a nagy átéléssel mondott szövegek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az ünnep üzenete eljusson a lelkek legmélyére. Az előadást hosszas tapsolással hálálta meg a hallgatóság.

Ünnepségünk zárásaként ismét előkerült a minden évben új köntösben megjelenő, az osztályok által elkészített karácsonyfa-díszeket is tartalmazó Karácsonyi Énekeskönyv, amelyből hagyományos ünnepi dalainkat énekeltük – örömmel és lélekből –, miközben Tamás atya meggyújtotta az adventi koszorú negyedik gyertyáját is.

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Advent 4.

 

 

 

 

dec.
19

 

Énekkarunk a papi otthonban... (videó):

 

ADVENTI MŰSOR A PAPI OTTHONBAN

2019. december 19. (csütörtök)

Az utolsó adventi héten iskolánk hagyományait követve keltek útra énekkarosaink Gyenese Ági néni, Náray-Szabó Lívia néni és Csák Lajos igazgató úr kíséretében, hogy énekes-zenés-verses műsorukkal örvendeztessék meg a Papi Otthon valamennyi bentlakóját és dolgozóját.

Az adventi műsorban egyházi énekek (Jöjj el, jöjj el, Emmanuel; Ó, jöjj, ó, jöjj, Üdvözítő), népdalok (Hullassatok, egek; Kedves álmot...) és gitáros ifjúsági énekek (A béke napja közel, Gyertyaláng, Advent) szóltak a várakozás izgalmáról, a Megváltó eljövetelének áhítatáról. Az énekelt részeket Audino Elisabetta Lucia (7.b) és Kádár Cecilia Anna (7.b) fuvolajátéka (The first Noel - angol karácsonyi ének), valamint Bakter Borbála (8.) versmondása színesítette. Ő Wass Albert: Karácsonyi versek II. című költeményét szavalta el a közönségnek.

Az előadás során sorra gyújtottuk meg az adventi koszorú lángjait az örömöt jelző harmadik, rózsaszínű gyertyáig. A meghitt közösségi élmény betetőzéseként minden jelenlévővel együtt énekeltük a Mennyből az angyal és a Fel nagy örömre karácsonyi dalainkat. Sokak szemében könnyek csillantak meg, a hangunk is bele-beleremegett az átélt élményekbe.

Adni mentünk, és mégis mi magunk váltunk megajándékozottá. Meghatódottan álltunk az idős emberek tekintetében, figyelmében, akik hálásan fogadták valamennyi megszólalásunkat, a gyermekek csengő hangját, önzetlen jelenlétét. Generációkat egybeölelő alkalom volt ez, amely megmutatta a karácsony igazi üzentét: a legnagyobb ajándék saját lényünk odaajándékozása a másiknak.

Ismételten megerősödtünk abban a tapasztalatban, hogy menni kell, tenni kell, hozzá kell segítenünk minél többször a gyerekeket ilyen élményekhez, hiszen ezek által tapasztalják meg, mi az élet valódi titka és értéke.

dec.
16

LELJÜK ÖRÖMÜNKET
A VÁRAKOZÁSBAN!

2019. december 16. (hétfő)

„S Valaki mindig vár.
Mert Jézus mindig, mindenütt ott van.
Ott a zajban, a mindennapokban,
küzdelmekben, és feladatokban,
ott szenvedésben és kisértésben,
hogy felemeljen, őrizzen, védjen,
hogy tanácsoljon, segítsen, áldjon,
átvigyen tűzön és akadályon,
új erőt adjon új kegyelemben.”

(Túrmezei Erzsébet: Ahol Jézus vár – részlet)

Advent harmadik vasárnapjához kapcsolódva iskolánkban is elérkezett a harmadik gyertyagyújtás ideje. Ez alkalommal 5-6. évfolyamos tanulóink készültek rövid ünnepi összeállítással. A harmadik gyertyát, ahogyan a korábbi években is, Spányi Antal püspök atya gyújtotta meg az iskolai adventi koszorún.

A gyerekek műsorukat e héten már a szépen feldíszített iskolai karácsfa mellett adták elő társaiknak. A fát azok a díszek ékesítik, amelyeket maguk a diákok készítettek, s amelyekbe mindannyian beleírták saját adventi jócselekedetüket, amivel családtagjaikat vagy barátaikat ajándékozzák meg az adventi időszakban.

Az ötödik-hatodikosok arról is beszéltek a versek, dalok között, hogy a harmadik gyertya, amely a három lila mellett rózsaszín, az örömöt jelképezi. Nekünk is örülnünk kell annak, hogy egyre közelebb kerülünk Jézus születésének ünnepéhez. Gondoljunk erre, és ne töprengjünk a múlton, ne rágódjunk a jövőn!

Püspök atya beszélt a diákoknak arról, hogy ez az ünnep nem csak arról szól, hogy megkapjuk-e az áhított ajándékot, hanem valójában azt jelenti számunkra, hogy elérkezik hozzánk a gyermek Jézus. Törekedjünk arra, hogy Vele találkozzunk karácsonykor!

Intézményünk vezetője, Csák Lajos igazgató úr köszönő szavakkal szólt először Püspök atyához, megköszönve neki többek között azt a hatalmas anyagi támogatást, amelynek segítségével lehetővé válik iskolánk bővítése, korszerűsítése, s ennek részeként pedagógiai munkánk is megújulhat. Megköszönte azt is, hogy Ugrits Tamás atyának, iskolánk püspöki biztosának lehetővé teszi, hogy ideje nagy részében közösségünket segítse. Ezután Tamás atyának is megköszönte, hogy időt, energiát nem sajnálva annyi mindent tesz értünk, nem csak lelki vezetőnk, de sok egyéb tekintetben is támaszunk.

A gyertyagyújtás végén Püspök atya vezetésével közösen elmondtuk a Miatyánkot, ezzel is erősítve a közösség összetartozását.

Az egyházmegyei honlap tudósítása itt olvasható.

Egyházmegyei Stúdió: Adventi gyertyagyújtás...(YouTube)

 

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Advent 3.

dec.
13

EGYHÁZUNK KÖZÖSSÉGÉNEK
ÚJ TAGJAI

2019. december 13. (péntek)

Fűben, virágban, dalban, fában,
születésben és elmúlásban,
mosolyban, könnyben, porban, kincsben,
ahol sötét van, ahol fény ég,
nincs oly magasság, nincs oly mélység,
amiben Ő benne nincsen.
Arasznyi életünk alatt
nincs egy csalóka pillanat,
mikor ne lenne látható az Isten.

Wass Albert

A várakozással és imádsággal, szülői felkészítőkkel töltött időszak után pénteken elérkezett a keresztelő időpontja, melyen intézményünk 4 tanulója vált a mennyei Atya gyermekévé és ezáltal az Egyház közösségének tagjává.

1.a osztályosaink közösségéből Pallagi Szilárd László és Vértes Emma Sára, 2.b osztályosaink közül Zsédely Liza, a 6.a osztályból pedig Trifunov Dániel részesült a keresztség szentségében. A gyermekeket szüleik, keresztszüleik, nagyszüleik, rokonaik, valamint nevelőik és osztálytársaik kísérték el az ünnepi eseményre.

A gyermekek először válaszoltak a Tamás atya által feltett kérdésekre, aki ezt követően megkente homlokukat a keresztelendők olajával. Ezután Tamás atyabemutattaa Jordán folyóból, vagyis Jézus keresztelésének helyéről származó vizet, mellyel a hit megvallása után megtörtént a keresztelés, majd következett a krizmával történő megkenés szertartása.

A keresztelés után Tamás atya felhívta a szülők és keresztszülők figyelmét vállalt feladatuk, a gyermekek vallásos, keresztény nevelésének teljesítésére, felelősségük súlyára. A gyermekek – lelkük tisztaságának jelképeként – egy fehér ruhácskát kaptak, valamint a keresztség gyertyáját, mely Krisztus fényességét, a hit és a kegyelem fényét jelképezi.

dec.
13

MANÓHADSEREG, DIÓANGYALKÁK ÉS PÖTTYÖS GOMBÁK

2019. december 12-13. (csütörtök-péntek)

Forgolódtam forgatagban,
forró teát kortyolgattam,
vettem egy kis fa-angyalkát,
aranytoll a szárnya.

Vásárfiám hazaviszem,
otthon az ablakba teszem,
hogy az ünnep éjszakáján
örömünket lássa.

(Szabó T. Anna: Vásárfia – részlet)

Az utolsó adventi, iskolában töltött napokhoz kapcsolódó régi hagyománya intézményünknek a gyermekek által várva várt karácsonyi vásár, melynek helyszíne – az idei tanévben újra – két emeletre terjedt. Az óraközi szünetekben, karácsonyfánk és adventi koszorúnk díszletében került megrendezésre az ez évi vásár, melyre tanulóink – a legkisebbektől a legnagyobbakig – heteken át készülődtek osztályközösségeikben és otthonaikban. Munkájukat a szülői közösségek is nagyban segítették, hisz mindenki tudja: a bevétel teljes összege az osztálypénztárakat gyarapítja, osztályrendezvények, kirándulások, erdei iskolák finanszírozását segíti.

E tanévben törekedtünk arra, hogy az osztályok kínálata elsősorban is különféle kézműves technikákkal előállított termékekből álljon. A karácsonyi lámpásokon, gyertyatartókon, karácsonyfadíszeken és képeslapokon túl rendkívüli ötletességet, kreativitást feltételező manóféleségek, különböző alapanyagokból, így csonthájasokból készült angyalkák hada, de még 3D nyomtatóval készült szarvascsorda is bővítette a kínálatot.Díszruhába, színes posztóba öltöztek a tobozok, de volt itt festett tésztaangyalka, teafilter-karácsonyfa, no meg számtalan féle filcangyal. A kézzel készített mézgyertyák változatos színeikkel és formáikkal vonták magukra a vásárlók figyelmét.

A vásárt „bóbitázó”, iskolába készülő nagycsoportos óvodásaink, valamint középsőseink is felkeresték. Közösségünk legkisebb tagjai örömmel, kíváncsi szemekkel érkeztek az osztályok pultjai közé, ahol iskolásaink vezetgették őket „a portékák birodalmában”. Szeretettel és nagy lelkesedéssel meséltek az ovisoknak arról, hogyan, milyen technikákkal és mely alapanyagokból készítették termékeiket. A látogatás végén persze egyetlen ovis sem távozott üres kézzel: angyalkás mécsestartót, karácsonyi színezőt, valamint apró édességet rejtő vásárfiát kaptak emlékül Magdi nénitől, Niki nénitől, Zsanett nénitől és Zsuzsi nénitől.

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Karácsonyi vásár

dec.
12

SEGÍTŐKÉSZSÉGBŐL JELES

2019. november 18-22. (hétfő-péntek)

Hagyományosan Szent Erzsébet emléknapjának hetében szervezzük meg iskolánkban azt a gyűjtést, melynek során tanítványainkat és szüleiket is adakozásra biztatjuk. Szent Erzsébet a szolgáló szeretet védőszentje, aki a saját életével mutatott példát önzetlenségből, önfeláldozó segítségnyújtásból.

A gyűjtés hetében az iskola első emeleti aulájában felállított polcokra tartós élelmiszereket küldhettek a szülők. Ezeket a felajánlásokat a gyerekek hetedikeseink segítségével helyezhették el a megjelölt helyeken. Szintén a hetedikesek segítettek a felsorakoztatott, lisztet, cukrot, száraz tésztát és egyéb élelmiszereket tartalmazó csomagok dobozokba pakolásában, hogy azok szállítható állapotban legyenek. A héten ily módon áldozatkész munkával is hozzájárultak a gyűjtéshez tanítványaink közül a 7.a osztályból Bányász Gyula, Szabó Normann Zsombor, Tőke József, a 7.b-ből pedig Balogh Leonóra Rita, Barabás Attila, Bihácsi Milán, Budai Nóra Johanna, Gál Kitti Luca, Kádár Cecilia Anna, Prim Károly Boldizsár ésZsombok Zsófi Anikó.

Az összegyűjtött élelmiszer-adományokat idén is a Székesfehérváron működő Kríziskezelő Központba vitték diákjaink Csák Lajos igazgató úr vezetésével. A Zsabka Attila úr által vezetett intézmény minden esztendőben szívesen fogadja az iskolánkból érkező tartós élelmiszereket, hiszen ezzel sok rászorulónak tudnak segíteni.

Idén is kértük tanítványainkat, mondjanak le zsebpénzük egy részéről, hiszen ami nekik csak egy csokoládé ára, az másoknak a mindennapi betevőhöz járulhat hozzá. A gyerekek jól vizsgáztak segítőkészségből, mert némi szülői felajánlással kiegészítve 90.000 Ft gyűlt így össze. Ezzel az összeggel felkerestük Mészárosné Törzsök Zsuzsannát, a székesfehérvári Arany János EGYMI igazgatóját, hogy ajánljon olyan gyermeket az intézményükből, akinek segítséget jelenthet ez az összeg. Iskolánk diákönkormányzatának elnöke, a 8. osztályos Szentimrey-Vén Dániel, valamint alelnöke, Balázs Bálint az 5.b osztályból az iskolai gyűjtés koordinátor-pedagógusával, Teker Évával személyesen vitték el a pénzt az igazgatónőhöz, aki meghatottan vette át a fiúktól a felajánlást. Elmondta, hogy évtizedek óta dolgozik az intézményben, de még nem volt arra példa, hogy gyerekek segítsenek gyerekeken. A kapott összeget három intézményegységük 1-1 tanulójának, illetve családjaiknak adják át, így három család is 30.000 Ft-nyi segítséget kap karácsony előtt. Mindhárom megajándékozott gyermek nehéz körülmények között él, így minden forintnak jó helye lesz a családi kasszában.

Köszönjük diákjaink és családjaik felajánlásait, segítőkészségét. Sokan ismét megérezhették annak felemelő érzését, hogy adni jó.

dec.
11

ANGYALKÁK, HÓEMBEREK
ÉS RÉNSZARVASOK

2019. december 11. (szerda)

Karácsony közeledtével Teker Éva néni kézműves foglalkozásra hívta alsó tagozatosainkat. Valamennyi évfolyam külön-külön látogathatott el a kézműveskedés helyszínére, ahol karácsonyhoz kapcsolódó alkotásokat készíthettek a gyerekek.

Az egészen egyszerű, textil elemekkel díszített képeslapoktól kezdve a térbeli rénszarvassal ékesített üdvözlőlapokon át a havas fenyőket idéző változatig sokféle lapot választhattak elkészítésre a gyerekek, s azokra az ünnep közeledtével valódi, karácsonyi üzeneteket is írhatnak majd. A legügyesebbek karácsonyfát varrhattak papírtányérra, különböző változatban. A kivarrt alkotást tovább díszíthették papír elemekkel.

Angyalok is készülhettek a szorgos kezek munkája nyomán, mégpedig különböző színű papírból. Nagyon sokan választották elkészítésre valamelyik, papírból összeállítható hóembert. Az egyik változatnak különféle fejfedőket tehettek a fejére, a másik változatnak színes fülvédő és színes sál volt az éke. Karácsonyfadíszt is alkothatott textil mintákkal, arany és ezüst tollal ékesítve az, akinek ahhoz volt kedve.

Az alsó tagozatosok munkáját felsős diákjaink segítették, és nekik volt köszönhető a rengeteg csodálatos mintadarab is, amikkel a kicsiknek bemutathatták, mik is készülhetnek. Segítők voltak az 5.b osztályból: Bodzsár Vanda, Kiss Míra Szonja, Lambert Ágota, Lőrincz Lilla, Lukács Eszter Sára, Neulinger Renáta és Sellei Luca Lili, a 6.a osztályból: Fekete Lilla Tímea és Tóth Veronika, valamint az 7.a osztályos Farkas Réka Rebeka. A nagylányok rendkívüli türelemmel foglalkoztak a kicsikkel, és még a rendrakásban is aktívan részt vettek.

Az alsó tagozatos diákok a foglalkozás végére az alkotás élményével, meg persze sok-sok elkészült karácsonyi alkotással lettek gazdagabbak.

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Adventi kézműves

dec.
09

A MÁSODIK GYERTYÁVAL NÖVEKSZIK A FÉNY

2019. december 9. (hétfő)

A második adventi gyertyagyújtásra – Tóth Béláné Éva néni vezetésével – a 7. évfolyam tanulói készültek.

Elsőként Audino Elisabetta Lucia és Kádár Cecilia Anna fuvolajátékát hallhattuk, majd Farkas Réka és Széplaki Zsófia Panna beszélt az adventi idő jelentőségéről. Szabó Anna advent második vasárnapjának üzenetét hozta el közösségünknek, majd Mentes Mihály Várunk valakit című verse következett Zsombok Zsófi Anikó és Kádár Cecilia Anna előadásában. A műsort Szabó Normann Zsombor és Farkas Réka Rebeka szavalata zárta. Hamvas Béla Isten tenyerén ébredtem című versét szavalták el:

Láttam a békét az emberek szívében, 
Láttam az erdőket fürödni a fényben. 
Láttam sok-sok mosolyt és láttam a reményt, 
Láttam az embert, és láttam a zenét, 
Láttam a földet szeretetben élni, 
Láttam a csöndet a széllel zenélni. 
Láttam Istent amerre csak néztem, 
Miközben éppen az Ő tenyerében ültem, 
S az Ő hangján szólt hozzám a szél, 
Mint anya, ki gyermekének mesél, 
Millió apró tükörben láthatod magadat, 
Hisz olyannak látod a világot, amilyen Te vagy!
– hangzott.

Tamás atya az adventi koszorún meggyújtotta a második gyertyát, az Úr imájának közös elmondása után pedig elénekeltük az Ébredj ember mély álmodból című éneket.

dec.
06

MIKLÓS PÜSPÖK LÁTOGATÁSA

2019. december 6. (péntek)

Amikor december elején elérkezett az ünnepe, ismét iskolánkba látogatott Miklós püspök.

Erre az alkalomra a 2.b osztályosok készültek kis színdarabbal osztályfőnökük, Schreinerné Rodler Kati néni vezetésével. Képzeletben a Mikulás házába repítettek bennünket, ahol megnézhettük a manókat nagy munkájuk közepette. Láttuk, milyen gondossággal tanulmányozzák a gyerekek által írt leveleket, s készítik össze az ajándékcsomagokat. Láthattuk „a ruhák készülődését”, s a rénszarvasok ébredését is.

Hozzánk se érkezett a jó püspök üres kézzel: az osztályok csomagjaiban ugyanis hasznos és finom ajándékok lapultak.

Vidám hangulatban, énekekkel tarkítva telt a közös ünneplés. Különleges, szívet melengető része volt a műsornak, amikor a felső tagozatos tanulók ajándékozták meg énekükkel alsóbb évfolyamos társaikat, s természetesen a jelenlévő Miklós püspököt is.

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Szent Miklós