Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

szept.
20

MAMUTCSONTVÁZ ÉS CSUHÉSZITAKÖTŐ ZIRCEN

2019. szeptember 20. (péntek)

Az alsósok őszi kirándulásának helyszíne Zirc volt, Magyarország legmagasabban fekvő városa. A negyedikesek és a 2.b osztály vonattal érkeztek a Bakony fővárosába, míg a többiek busszal utaztak. A festői szépségű tájon kívül rengeteg látnivaló akadt: útjukba esett az Inotai hőerőmű, a Péti Nitrogénművek, látták Magyarország első szélerőművét,az ösküi, Árpád-kori kerektemplomot, valamint az utak melletti bakonyi erdőket.

Zircen, az apátságban, egy igazi pedagógus vénával megáldott, jó humorú atya kalauzolta a gyerekeket, akik még a szószékről is gyönyörködhettek az egyik legszebb barokk templomunkban.

A Bakony Múzeum igazi természettudományos kuriózumokkal várta a kicsiket. A legérdekesebb a mamutcsontváz volt, amiből kettőt is rejteget a hely. Egy bébi és egy kifejlett nőstény 16.000 éves csontjai csalogatják ide az érdeklődőket. A negyedikesek egy többkilós mamutfogat is megfoghattak, hiszen egy kis promóciós film forgatásán vehettek részt. Ízelítőt kaptak egy titokzatos világból, megtapasztalhatták, hogy amit a filmeken láthatunk pár percben, az mennyi munkát és próbálkozást rejt. A Magyar Természettudományi Múzeum honlapján hamarosan látható lesz a zirci kiállítást népszerűsítő film.

Az arborétumban, ahol öt kontinensről származó növények élnek, jó volt sétálni a fárasztó nap után. Az elsősök olyan szerencsések voltak, hogy két őzikét is láttak séta közben.

A játszótéri játék sem maradhatott el. Amíg a csoportok egyik fele a Reguly Antal Múzeumban nemezből és bőrből karkötőt készített, méhviasz gyertyát mártott, csuhéból szitakötőt font, addig a többiek egy ligetben regenerálódtak.

A tartalmas nap nem csak kaland volt, és szórakozás, hanem igazi tanulás volt az iskolapadon kívül.

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Zirc