Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
30/146-8990,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

22
okt. 19

1956 ÜZENETE –
A 63. ÉVFORDULÓN

2019. október 22. (kedd)

„Legyen végre egy ország, hol a szavakat kimondhatják.
Legyen végre egy NÉP, mely elmondhatja kínját.
Legyen végre sok ember, kik tudják, hol a mennyország,
Az lesz az a hely, mit úgy hívnak Magyarország.”

(Kormorán: Isten ujja megérintett…)

Október 22-én, a 7.a és a 7.b osztály közös műsorral emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc 63.évfordulójára.

A magyar történelem ezúttal a Cserbán Zsanett tanárnő által írt szövegkönyv alapján elevenedett meg, két osztály összefogásával, Tóth Béláné Éva néni segítségével.

A padláson, nagyszüleik holmija között keresgélő ifjak mesélték el – őseik naplóbejegyzéseiből – az akkori napok történéseit.

A visszaemlékezésben megelevenedtek a pesti események, hiszen fiataljaink korhű ruhákba bújtak.  A sokszínű, zenékben, versekben, dalokban, jelenetekben gazdag színdarab visszarepített minden megjelentet a múltba. Igazi forradalmi hangulatot teremtettek a szereplők, amikor a pesti ifjúság követeléseit kiabálták, amikor a Rákosi-címert kitépték a zászlóból, ahogy fellázadva buzdították a népet az elnyomás elleni fellépésre. A jelenlévők átélhették azt a drámai pillanatot is, amikor a Rádiónál az AVH martalócai belelőttek a tömegbe.

A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságáért, mint bármelyik nép a világon. Csak úgy maradhatunk mi is hűek nemzetünkhöz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták.

A történelem kereke végül úgy fordult, hogy a hősök áldozata nem volt hiábavaló.

Az előadás legvégén a tanulók piros, fehér, zöld pólóba bújva, a magyar zászlót jelképezve énekelték el, miért jó magyarnak lenni.

Élő történelem... (videó):

 

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > '56 üzenete