Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
30/146-8990,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

06
nov. 19

HERCEGI VÉDŐSZENTÜNK ÜNNEPÉN

2019. november 6. (szerda)

„A királynak ifjú sarja
az igaz törvényt akarja
s nékünk vígasságot ad:
árbóc ő, magasba szállva,
nincs is erdőn semmi szálfa
délcegebb és magosabb.”

(Kosztolányi Dezső: A KIRÁLYNAK... – részlet)

Iskolánk védőszentje, Szent Imre herceg emléknapjának reggelén Csák Lajos igazgató úr, Ugrits Tamás atya, valamint az iskola közösségének képviseletében megjelent osztályok tanulói az iskolai templomunk melletti Szent Imre-szobornál helyezték el az emlékezés és a tisztelet koszorúját. A királyi sarjat méltató Kosztolányi-verset Jankovics Belián Kenéz 5.a osztályos tanuló szavalta el.

A koszorúzást követőn Tamás atya mutatott be szentmisét azon a helyen, ahol egykor a királyi palota, a herceg szülőhelye állhatott. Tamás atya szentbeszédében felidézte Imre herceg – tanulástól, küzdelemtől sem mentes – életét, például állítva őt a jelenlévők elé. Utalva az intézményben zajló, nehézségektől sem mentes építkezésre elmondta, hogy a belső, lelki építkezés, a személyiségformálás sem egyszerű feladat, s egyedül nem is sikerülhet. Szükséges ehhez a család és a barátok figyelme, törődése, valamint a jó tanító és iskola. Szükséges a – rövid távon gyakran kellemetlen – követelmény, s a célhoz vezető erőfeszítés. Bátorságra, kitartásra, szorgalomra, lelki erősségre buzdította növendékeinket, akik e tulajdonságokkal felvértezve érhetik el, hogy környezetük tagjai, szüleik, tanáraik és társaik is büszkén, a ma ifjúságának példaképeiként tekintsenek rájuk.

Ünnepi összejövetelünk az iskola tornatermében folytatódott, ahol 5.a osztályos tanulóink a Farkas Rita osztályfőnök tanárnő által írt jelenettel hozták közelebb a hallgatósághoz István király ma is aktuális Intelmeit, s tanították a jelenlévőket: „Mondj nemet a rosszra!”

Ezt követően került sor első osztályosaink, valamint magasabb évfolyamokra érkezett tanulóink fogadalomtételére. Kis elsőseink a tanító nénik – Boda Bernadett és Vámosi Attiláné Anikó néni – vezetésével hetek óta gyakorolták bemutatkozó műsorukat, mellyel jelenlévő, a teljesítményükön álmélkodó szüleiket, nagyszüleiket is meglepték. A verses-énekes összeállítást követően aztán letették fogadalmukat, melyben megígérték, hogy méltó tagjai lesznek közösségünknek. Örömmel vették át ezt követően az eskü szövegét tartalmazó, névre szóló emléklapokat a tanító néniktől, s büszkén léptek Igazgató bácsi elé, aki kézfogásával, valamint az iskolai gallérok és nyakkendők átadásával fogadta őket a közösség tagjaivá.

Tamás atya végül kis kereszttel ajándékozta meg valamennyi új növendékünket, emlékeztetve őket arra az odaadó, másokért élő, igaz szeretetre, mely nem csak családjaikat, hanem iskolai közösségünket is összetartja.

Az egyházmegyei tudósítás itt olvasható, a Városportál beszámolóját itt tekinthetik meg, a Fehérvár Televízió tudósítását pedig itt tekinthetik meg.

Egyházmegyei Stúdió: Védőszentjüket...(YouTube)

 

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Szent Imre