Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

dec.
20

KARÁCSONYVÁRÁS
A TEMPLOMBAN ÉS AZ ISKOLÁBAN

2019. december 20. (péntek)

„Ha pásztor lennél vagy bölcs,
kétezer évvel ezelőtt élnél,
vajon mit tennél,
mondd csak mit tennél,
a jászolhoz ugye eljönnél?
Vajon mit tennél,
mondd csak mit tennél,
a jászolhoz ugye eljönnél?”

(Pintér Béla: Gyere el a jászolhoz – részlet a dalszövegből)

A téli szünet előtti utolsó tanítási napunkat ez alkalommal is szentmisével kezdtük. A Szent Imre-templomban Tamás atya megszívlelendő gondolatait hallgatták meg a gyerekek és pedagógusok. Szavaival az előttünk álló, otthon töltendő napokra látta el tanácsokkal, útmutatással az iskolai közösséget.

A szentmisét követő két tanóra után hagyományos, tornatermi karácsonyi ünnepségünk várta tanulóinkat. Az „ajándékdoboz” kinyitása után – első ajándékként – a 4.a osztályosok flashmobja került elő: csörgődobos kísérettel, csengő énekhangon adták elő Pintér Béla Gyere el a jászolhoz című dalát.

Ezt követően idei adventváró teadélutánunk, azaz versmondó versenyünk három alsó tagozatos, díjnyertes tanulója – Méhész Alma (2.b), Stivi Marcell Zoltán (1.a), valamint Borbély Réka Magdolna (3.b) – örvendeztette meg kedves karácsonyi versével a közönséget.

Két 5.b osztályos tanulónk, Kiss Míra Szonja és Alonso-Ibarra Emilio gitárjátékával járult hozzá az ünnephez: Molnár Tamás-, Carulli-, Sor-, valamint Caracassi-darabokat mutattak be mélyen átélten, érzékeny lélekrezdülésekkel.

Hagyományainkhoz híven harmadikosaink segítségével folytatódott közös karácsonyi ünneplésünk. A 3.a osztályosok által bemutatott, a mai korban játszódó színdarab üzenete minden időben érvényes tanulságot közvetített: a szeretet ereje képes jó útra téríteni a rossz szándékú embereket is. A történetbe ágyazva karácsonyi versekből álló összeállítást is szavaltak a harmadikosok, ahogy énekszóval és szíveket melengető angyaltáncokkal is színesítették műsorukat.

Az elfelejtett gyermekek karácsonya című színdarab összeállítását és betanítását a 3.a osztályosok osztályfőnökének, Poór Nikolett tanító néninek köszönhetjük. A szeretetről szóló történetek, a szép, karácsonyi dallamok, a nagy átéléssel mondott szövegek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az ünnep üzenete eljusson a lelkek legmélyére. Az előadást hosszas tapsolással hálálta meg a hallgatóság.

Ünnepségünk zárásaként ismét előkerült a minden évben új köntösben megjelenő, az osztályok által elkészített karácsonyfa-díszeket is tartalmazó Karácsonyi Énekeskönyv, amelyből hagyományos ünnepi dalainkat énekeltük – örömmel és lélekből –, miközben Tamás atya meggyújtotta az adventi koszorú negyedik gyertyáját is.

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Advent 4.