Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

jan.
06

KIS KERESZTEKKEL
HAZAVITT ÁLDÁS

2020. január 6. (hétfő)

„Jövének távol, boldog Napkeletről
Három királyok, híres mágusok,
Mert hírt hallottak a csodás Gyerekről,
Kiről legenda és jóslat susog.”

(Juhász Gyula: Vízkeresztre – részlet)

Január 6-a, vízkereszt napja, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. Háromkirályok napjának is nevezik, hiszen a Szentírás szerint e napon látogatta meg a három bölcs a kis Jézust, s ekkor adták át ajándékaikat: az aranyat – ami a királynak szólt, a tömjént – az értünk önmagát feláldozó Istennek, mirhát – a halottnak, aki legyőzi a halált.

Iskolánkban hagyományosan e naphoz kapcsolódóan tartjuk a házszentelés szertartását. Ehhez már előzőleg valamennyi osztályunkban kis papírkereszteket készítenek tanulóink, s ezeket kezükben tartva gyűlnek össze az aulában. Idén is itt várta őket Ugrits Tamás atya, aki mögött felsorakoztak azok a diákok, akik osztályaikat képviselték az iskola közössége előtt ezen az eseményen. Bakter Borbála, iskolánk nyolcadik osztályos tanulója olvasta fel a Szentírás ezen alkalomra vonatkozó részletét, majd Tamás atya vezetésével közösen imádkoztak diákjaink. Végül mindenki felemelte a kis keresztet, amit készített, és Tamás atya szenteltvíz hintése mellett megáldotta ezeket a kereszteket. A kis kereszteken szereplő három betű – C + M + B –, valamint az idei évszám két-két számjegye jelképezi az üzenetet, hogy erre az esztendőre is áldja meg Krisztus e hajlékot, latinul „Christus Mansionem Benedicat”.

Iskolánk püspöki biztosa elmondta a gyerekeknek, hogy az áldás nem csak nekik, hanem családjaiknak is szól, és a kereszttel, amit hazavisznek, az áldás is hazakerül valamennyi tanítványunk otthonába.