Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

jan.
25

„INDULJ EL EGY ÚTON!”

2020. január 25. (szombat)

Iskolánkból hét csapat, összesen 28 gyermek nevezett a Magyar Természetjáró Szövetség és a Baptista Szeretetszolgálat által meghirdetett „Indulj el egy úton!” elnevezésű természetismereti és turisztikai vetélkedőre. Tanulóink az elmúlt hetekben, az online fordulók alatt sok-sok érdekességet megtudtak az Országos Kéktúra útvonaláról, nevezetességeiről, valamint az egykori és jelenlegi csodálatos élővilágról, mely a szemünk elé tárulhat az út megtétele során.

Január 25-én pedig eljött az idő, hogy a gyakorlatban is bakancsot húzzanak és a Kiss Péter próba keretén belül elinduljanak az úton. Szerencsére nem kellett sokat utazniuk, hogy a Kéktúra egy gyönyörű szakaszát, a Gaja-völgyet elérjék. Az izgatott túrázókat ködbe burkolózott táj fogadta, ugyanakkor ez nem vette el a jókedvüket, örömmel, beszélgetve, a szebbnél szebb fényképtémákat keresve indultak el a patakparton. Útjuk során a szurdok különleges képződményei mellett megnézték a híres Ádám-Éva fát, az Erdei szentélynél imádkoztak, majd a Pisztrángos-tó partján fogyasztották el jól megérdemelt szendvicseiket.

Továbbhaladva felkeresték az Alba Regia-forrást, majd meg sem álltak a Károlyi-kilátóig. Innen ugyan a nagy köd miatt nem lehetett messze ellátni, de a zúzmarától borított fák látványa igazán különleges élmény volt. A téli arcát mutató táj után az út további részén a fehérség sajnos eltűnt, de a látnivalók még nem fogytak el. A patak völgye fölötti domboldalban megnézték a Halomsírokat, majd Fehérvárcsurgó felé vették az irányt. Túrájuk a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély parkjában ért véget.

A megtett 12,5 km után jóleső fáradtsággal várták a hazafelé tartó buszt, de közben már az elkészítendő túranaplóhoz felmerült ötleteket is lehetett hallani. Reméljük, hogy a verseny során megszerzett ismeretek és az átélt tapasztalatok a későbbiekben majd arra ösztönzik ifjú túrázóinkat, hogy nekivágjanak hazánk legszebb útvonalának, az Országos Kéktúrának.

 

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Kiss Péter próba