Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

jan.
29

MIÉRT HAVAZIK, S MIÉRT NEM?

2020. január 15., 22., 29. (szerdánként)

Oszkár és Piri, a Bóbita-foglalkozások emblematikus bábfigurái, harmadik ízben keltek életre január 15-én Bihariné Németh Zsuzsanna, Cserbán Zsanett, Lőrinczné Schvarcz Magdolna és Vladof Nikolett tanító nénik kezében. Az egérke és a tigris együtt vitatták meg, hogy melyik mesével ismerkedjenek meg ezúttal a kicsik.

Holle anyó története köré szövődött minden feladat. A gyerekek újra megerősítést kaptak abban, hogy a Mesék Birodalma azért csodás hely, mert itt a jó mindig elnyeri a jutalmát.

A mesével kapcsolatos beszélgetés után számláltak és a több-kevesebb fogalmával ismerkedtek ovisaink. Az írás-előkészítő feladatok során Holle anyó párnáit díszítették álló egyenesekkel, körökkel és csészevonalakkal. A lazító ujjtorna közben tréfás, pergő ritmusú mondókát memorizáltak hallás után.

Az apró kezek egyre inkább ügyesednek a rendszeres színezéstől, ragasztástól, az olló használatától. Egy sötétkék kartonra téli tájat varázsoltak a tanító nénik segítségével, melyből végül könyvjelző lett.

Munka közben dalt is tanultak a kicsik, és együtt énekelték a felnőttekkel: „Betemetett a nagy hó erdőt, mezőt, rétet …”; „Hóembernek se keze se lába, hóembernek pici szeme szén…”

Immár harmadik alkalommal látogattak az informatikaterembe is az óvodások. Teker Éva néni most is Peti játékaival várta őket. Elsőként az egérhasználatot gyakorolták egy kergetőzős feladattal, s ez egyben a kis kezek irányításának a képességét is fejlesztette. Utána iránygyakorlatok következtek, és az iskolához egyre közelebb kerülő kicsik szinte hiba nélkül emelték a jobb vagy bal kezüket Éva néni kérésére. Az irányok ismeretét igénylő játékban a formákat és a színeket is ügyesen fel kellett ismerni. A foglalkozás végén sok kisgyermek már egyedül ki tudott lépni a programból, ami azt mutatja, hogy digitális kompetenciájuk is fejlődik az iskolás időszak közeledtével.

Ismét elérkeztek óvodásaink „Angolországba” is, ahol Szalay-Fecske Orsi néni és Cookie cica régi ismerősként üdvözölte a kisgyermekeket. Lelkes és bátor nagycsoportosaink kivétel nélkül angol nyelven köszöntek vissza. Ezután következett a már jól ismert „Good morning song”. Vidám kis ovisaink ezt követően a számok és a testrészek skandálása után a „Rainbow colours song” segítségével tanulták meg a szivárvány színeit. Miután önállóan is elmondták ezeket, a „Touch the colour” mókás játék volt terítéken, mely során meg kellett érinteni az elhangzott színeket.

A farsangi időszak a Sakkpalota lakói számára is fontos. A mulatság idejére ők is jelmezbe bújtak. Miután a kicsik Bihari Zsuzsi néni segítségével kitalálták, melyik maskara mögött melyik báb bújik, Farkas Rita néni táncra hívta a lelkes csapatot. Bóbitásaink sorversenyen bizonyíthatták ügyességüket és rátermettségüket. Mivel mindannyian kiállták a próbát, segíthettek a Sakkpalota szakácsainak a fánkkészítésben. Szaporán ragasztgatták a cukorkákra emlékeztető matricákat, s készítettek szebbnél szebb kartonsütiket. Ezt követően a nagycsoportosok lufikat gyűjtöttek egy szivárvány-kendő alól, s azokat a rajtuk lévő számok szerint csoportosították. A foglalkozás közös tánccal és énekléssel zárult.

 

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Bóbita - 3.