Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

jan.
31

VELÜNK A FÉNY ÉS AZ ÁLDÁS

2020. január 31. (péntek)

„Égiháborúban, zivatar éjén
Te tündökölj mindig a szívünk mélyén!
A szentelt gyertyákat híven égetjük,
És az üdvözítőt áldva követjük.”

 

(Radvánszky Gyula: Gyertyaszentelőre – részlet)

Szűz Mária, az akkori szokások szerint, negyven nappal születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Az ott jelen lévő Simeon felismerte Jézusban azt, aki a Világ Világossága lesz. Innen ered, hogy e naphoz – február 2-ához – köthető Gyertya-szentelő Boldogasszony ünnepe, amiről iskolánkban is minden évben megemlékezünk.

Tanulóink gyertyákat díszítenek, amelyet ezúttal a vasárnapra eső ünnepnap előtti pénteken áldott meg Tamás atya. Valamennyi osztályunkból egy-egy képviselő állt gyertyáját a kezében tartva Tamás atya mellett, aki szenteltvízzel hintette meg minden iskolásunk gyertyáját, amelyet az áldáshoz a magasba tartottak. A gyertya, mint Jézus jelképe az elkövetkező időszakban közelebb hozhatja hozzánk azt, aki világosságul született értünk e világra. Ahogy Tamás atya mondta: ezek a gyertyák nem világításra valók, hanem arra, hogy Jézus Krisztus fényét közvetítsék.

Másik, február eleji – február 3-ára eső – egyházi ünnep Szent Balázs püspök emléknapja. E napon torokbaj és egyéb betegségek ellen kaphatnak áldást a hívek. Tamás atya ezen a pénteken erről a napról is megemlékezett diákjaink körében.

A 4. században élt püspök a börtönben raboskodva mentett meg egy kisfiút, akinek halszálka akadt a torkán. Innen ered, hogy a vértanú emléknapján Y alakban összekötött gyertyát a kezében tartva mondja el az atya a Balázs-áldás szövegét:

„Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen.”

A két ünnepnapról történő megemlékezés után az Egyházat megvilágító Krisztus fényével, valamint a betegségek távoltartására kapott áldással mehettek vissza osztálytermeikbe diákjaink ezen a pénteken.