Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

febr.
06

FEGYVEREK ÉS EGYENRUHÁK TESTKÖZELBEN

2020. február 6. (csütörtök)

Az 5.b osztályosok ismét Budapestre látogattak vonattal. Ez alkalommal a Hadtörténeti Múzeumban vettek részt múzeumpedagógiai foglalkozáson.

A helyszín, és az igen sok lépcsőfok leküzdését igénylő odavezető séta ismerős volt az ötödikeseknek, hiszen nem egészen egy évvel ezelőtt már jártak itt. Akkor Mátyás király korába utaztak az időben, most az 1848-as forradalom idejének katonai vonatkozásaival ismerkedtek meg közelebbről.

Hidvégi András múzeumpedagógus üdvözölte a gyerekeket, miután a diákok már ráhangolódtak a témára a múzeum földszinti kiállítótermeiben, ahol Gábor Áron rézágyújának történetéről olvashattak, nézhettek tablókat, tárgyakat. A székely ágyúöntő mester, eredeti foglalkozása szerint asztalos élettörténete nagy hatással volt a gyerekekre. Csodálattal nézték az ágyúöntés menetéről készült animációt, valamint a tehetséges mester első próbálkozásairól, sikereiről szóló írásokat.

András ezt követően gyorsan magára vonta az ötödikesek figyelmét, akik a közel kétórásra sikeredett, végig interaktív és mozgalmas foglalkozás alatt észre sem vették az idő múlását. Először meghallgatta spontán megnyilatkozásaikat, eddigi ismereteiket a forradalomról, majd belekezdett a kor történelméről egy meglehetősen a diákok nyelvén megfogalmazott előadásba. Persze közben többször visszakérdezett, illetve próbálta az előzetes feltevéseket, kikövetkeztetett véleményeket megismerni. A vitrinekben kiállított öltözékeket, fegyvereket olyan szempontok szerint is bemutatta, hogy azoknak mi volt a funkciója, milyen okok miatt voltak olyan színűek, méretűek, mi miatt készültek ebből vagy abból az anyagból.

A foglalkozás során párban végzett kutatómunkára is sor került, ahol a termekben kiállított tablókból lehetett helyes válaszokat gyűjteni. A legizgalmasabb rész azonban az utolsó volt a tartalmasan eltöltött két órában. Ekkor ugyanis kézbe vehették a gyerekek a karabélyokat, szablyákat, pisztolyokat, valamint felpróbálhatták a huszárok és a gyalogság ruházatát. Még a lányok is élvezettel bújtak a katonai öltözékekbe, és kíváncsian vették kézbe a nem is olyan könnyű fegyvereket.

Bár a hosszúra nyúlt foglalkozást követően már a vonathoz kellett indulni, így a korábban eltervezett várbeli sétát más alkalomra kellett halasztani, minden résztvevő úgy érezte, hogy hasznos és tartalmas volt a múzeumban eltöltött idő. Mozgalmasan telt, és rengeteg új ismerettel gazdagította a diákokat a látogatás.

 

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Hadtörténet-5.b