Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

febr.
15

TÚRA AZ IRODALOMKEDVELŐ TELEFONFÜLKÉTŐL A ZARÁNDOKHELYIG

2020. február 15. (szombat)

Az idei tanév második Túrabakancs kirándulására február 15-én került sor. A télire tervezett túra ezúttal igazán tavaszi hangulatot árasztott, ugyanis kellemes hőmérséklet és szikrázó napsütés, mi több, a tavasz első hírnökei, a hóvirágok fogadták a lelkes társaságot a Budai-hegységben.

A rövid, de annál több látnivalót tartogató túra első állomása a máriaremetei Kisboldogasszony-templom volt. A neogótikus stílusban épült zarándokhelyen tanulóink elcsendesedtek néhány percre, hogy egy rövid imádsággal hálát adjanak ezért az újabb, különlegesnek ígérkező napért. A templomot elhagyva az Országos kéktúra és a Mária-út vonalát követve a Remete-szurdok felé vették az irányt. A csekély vizű patak partján haladva a szemfüles túrázók az ébredező természet számos jelét, köztük a rengeteg hóvirágot is észrevették. A patakon történő izgalmas átkelést követően a Remete-barlanghoz értek. A régészeti jelentősége miatt fokozottan védett barlang megmozgatta a gyerekek fantáziáját. Néhányan már a kutatásban való elmerülést is eltervezték.

A túra következő állomása a remeteszőlősi Bodzaliget pihenőpark volt, ahol a túrázók meglátogatták az Örkény István Egyperces novellák ihlette emlékmű-telefonfülkét, melyből a tárcsázás után egyperces novellák hangoznak fel. A pihenőpark másik érdekessége a Könyvmegálló. Ebből a szabadtéri „könyvtárból” bárki elvehet egy számára kedves könyvet, mindössze annyi a szabály, hogy hagyjon helyette ott ő is egy kötetet. Az irodalmi élmények mellett persze egy kis édes meglepetés is várt a kirándulókra ezen a ponton.

Útjuk következő részében a Hosszú-erdő-hegyen található kilátópontig kapaszkodtak fel a túrázók, ahonnan csodás panoráma tárult a szemük elé. A szép kilátás, a délutáni szikrázó napsütés egyaránt hozzájárult a felhőtlen jókedvhez. A természeti kincseket elhagyva a városba ereszkedtek vissza, ahol még érintették a zarándokok megállóhelyén emelt Szentkút műemlékét. A Kisboldogasszony-templomhoz visszaérkezve büszkén vehették át a sikeres teljesítők a jól megérdemelt túrapogácsát és az emléklapokat. Farkas Eszter néninek köszönhetően ismét sok új ismerettel és szép élményekkel feltöltődve indultak haza tanulóink.

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Máriaremete