Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

febr.
17

NEGYEDIKESEINK
TUTANHAMON NYOMÁBAN

2020. február 17. (hétfő)

A 4.b osztályosok hetek óta készülődtek, hogy megnézhessék a gyermek fáraó, Tutanhamon kincseinek élethű másolatát Budapesten.

Negyedik éve a rövidebb kirándulásokra következetesen tömegközlekedéssel utazik az osztály, így tettek most is. A hosszú tanulási folyamatnak meg is lett az eredménye, a vonatmenetrendben mindenki ügyesen tájékozódott. A tanító nénik büszkén hallgatták a gyerekek történeteit, hogy hányszor hasznukra volt a közösen szerzett sok-sok tapasztalat. Egy kislány elmesélte, hogy néhány hónapja a nagyszüleit navigálta a metrómegállók között egy családi kiránduláson. A fiúk előzékenyen átadták a helyüket a lányoknak, és éberen figyelték, hogy mikor halad át a szerelvény a Duna alatt, mikor jutnak Budáról Pestre.

A Király utcai kiállítótérben egy barátságos antropológus kalauzolta végig a kis csapatot.
Vezetőjük már az első percekben dicsérettel halmozta el a gyerekeket, akik a hieroglifák rejtélyét felfedő Rosette-i kőtáblát azonnal felismerték.

A tanulók az első pillanatoktól kezdve lelki közösséget vállaltak Howard Carterrel, akit hajtott a tudásvágy már gyermekkora óta, és fáradhatatlanul kergette álmait. Miután megnéztek egy rövidfilmet az egykori kisfiúról, már szinte az ő szemével csodálkoztak rá a temérdek kincsre. Kocsik, trónusok, az egymást rejtő koporsók, a híres aranymaszk, játékok, szobrok, kanópuszedények és a falfestmények egyik ámulatból a másikba ejtették a gyerekeket. Persze mindennél jobban felcsigázta a negyedikesek kíváncsiságát a mumifikálás folyamata, az állítólagos sikertelen sírrablás esete, és kissé kiábrándultan vették tudomásul, hogy a fáraó átka csak a korabeli bulvársajtó kitalációja volt.

A sok új ismeret szinte kevésnek bizonyult, újabb és újabb impulzusra vágytak a negyedikesek. Ezért a tanító nénik úgy gondolták, hogy egy különleges helyen kellene elfogyasztani a maradék elemózsiát a hátizsákokból. A Deák Ferenc tértől ezúttal csak egy megállót utaztak a metrón a Kossuth Lajos térig.  A Parlament előtt fotózkodtak, a pesti Duna-parton állva a túloldalt kémlelték, és azt memorizálták, merre van a Citadella, a Lánchíd, a Budavári Palota, a Mátyás-templom és a Halászbástya.

Hazafelé, vonatozás közben, előkerültek a frissen szerzett könyvek, jegyzetek, prospektusok, amik a gyermek fáraóról és az őt megszállottan kereső Carterről szóltak. Így elevenedtek meg újra az egykori kisfiú álmai titokról, kincsről és kalandokról a mai tízévesek fantáziájában.