Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

febr.
26

MUNKÁLKODJUNK
AZ ÚJ EMBERÉRT!

2020. február 26. (szerda)

Egyházunk legnagyobb ünnepét, a húsvétot megelőzi a nagyböjt időszaka, az a negyven nap, mely hamvazószerdával veszi kezdetét. Ebben az esztendőben is a Szent Imre-templomba indult iskolai közösségünk ezen a reggelen.

Ugrits Tamás atya arról beszélt a gyerekeknek a szentmise kezdetén, hogy miről is szól ez a nap. Felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy Jézus szeretetéről soha ne feledkezzünk meg, hiszen ő a mindennapokban is velünk van. Mindannyian érezhetjük az Ő jelenlétét életünkben, amikor például valamit sikeresen elvégzünk, vagy elkerülünk egy kellemetlenséget.

Nem szabad azonban arról sem elfeledkeznünk, amire hamvazószerda üzenete emlékeztet bennünket. Meg kell szabadulnunk gyengeségeinktől, hibáinktól, el kell hagynunk mulasztásainkat, mértéktelenségeinket. Erre alkalmat ad számunkra minden évben a húsvétot megelőző negyven nap időszaka. Keressük meg életünkben azokat a tetteket, amelyekben javulhatunk, hogy Jézus segítségével gyógyulhasson a lelkünk, és jobb emberekké váljunk. Munkálkodjunk azon, hogy mindannyiunkban megszülethessen ez az új ember!

A szentmise alatt sor került a hamvazás szertartására. Tamás atya és segítői ekkor az előző évi virágvasárnap elégetett barkáiból származó hamuba mártották ujjukat, majd keresztet rajzoltak a hívek homlokára e szavak kíséretében: „Emlékezz ember, porból lettél és visszatérsz a porba.” Ahogy Tamás atya mondta a szentbeszédben, ez a „láthatatlant” jelképezi számunkra. A láthatatlant, ami nem mulandó, mint minden látható dolog a világban.

A szentmise végén iskolánk püspöki biztosa megköszönte a gyerekeknek a fegyelmezett részvételt, valamint azt, hogy tiszta szívvel vettek részt a szertartáson. Kiemelte, hogy tanulóink az építkezés idején is a legjobbat nyújtják, és valamennyi iskolai eseményen méltó módon vesznek részt.