Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

máj.
12

Királyok és fejedelmek útján... (videó):

HATÁRTALANUL! – KIRÁLYOK ÉS FEJEDELMEK ÚTJÁN ERDÉLYBEN

2018. május 9-12. (szerda-szombat)

Iskolánk történetében először valósult meg kirándulás a Határtalanul! pályázat keretében. 7. osztályos tanulóink és kísérőik – Dunai Rita néni, Farkas Eszter néni és Teker Éva néni – 2018. május 9. és 12. között Erdélybe látogattak.

Az utazásra egész évben készültek, ugyanis osztályfőnöki órákon csoportmunkában mutatták be a meglátogatandó települések nevezetességeit, a történelmi és kulturális hátteret, míg rajzórákon a jellegzetes építészeti jegyeket tanulmányozták. Az utazást megelőző felkészítő órákon megismerkedtek azokkal a történelmi eseményekkel, melyek következtében Erdély és a többi elcsatolt terület az államhatáron kívülre került, valamint részletesen feldolgozták a nevezetességek történelmi hátterét.

A sok-sok felkészülés után nagy izgalommal várták az indulás napját. A határt átlépve hamarosan első úti céljukhoz, Nagyváradra értek. Itt először a székesegyházat, továbbá az egyházi múzeumban elhelyezett Szent László-hermát tekintették meg. Ezt követően egy belvárosi séta következett, melynek során áthaladtak a Fekete Sas palota gyönyörű szecessziós csarnokain, betértek a Szent László-templomba, valamint rendhagyó irodalomóra keretében Ady Endre életének meghatározó nagyváradi helyszíneit is megismerték. Szent László királyunk városában azonban nemcsak kulturális, hanem gasztronómiai élményben is részük volt az utazóknak, ugyanis idegenvezetőjük, Kasler Ottó bácsi sós és szezámmagos pereccel lepte meg őket, amely a néphit szerint megvédi a gyerekeket a rontástól.

Következő állomásuk Erdély kapuja, vagyis a Király-hágó volt. A rövid pihenő során sok-sok fénykép készült a páratlan szépségű tájról. A hágót elhagyva áthaladtak a népművészetéről híres Körösfő településen is, majd hamarosan megérkeztek első esti szállásukra, Magyarlónára. A háziak szívélyes fogadtatása után elfoglalták a szobákat, majd bőséges és nagyon finom vacsora következett.

Az utazás második napján, csütörtökön, a korai reggeli után búcsút vettek szállásadóiktól, majd Kolozsvárra indultak. A város nevezetességeivel való ismerkedést

Mátyás király szülőházával kezdték, majd a Szent Mihály-templomba tértek be. Erdély második legnagyobb alapterületű templomának megtekintése után Fadrusz János leghíresebb alkotását, a Mátyás király és vitézei szoborkompozíciót nézték meg – a sok felkészülés után immár élőben. Útjuk következő állomása a Házsongárdi temető volt, ahol Apáczai Csere János, valamint Dsida Jenő síremléke előtt hajtottak fejet.

Kolozsvár után egy újabb várva várt nevezetesség, a Tordai Sóbánya következett. A gyerekek helyi idegenvezető segítségével járták végig a termeket: a Terézia és a Rudolf tárnát, a Névsorolvasás termét és a Gazdagok lépcsőjét, továbbá a Visszhangok termének „működését” is tanulmányozták. A vezetést követően 13 emelet mélységbe ereszkedtek le, hogy a szabadidő alatt mindenki kipróbálhassa a neki leginkább tetsző látványosságot. Sokan tettek egy kört az óriáskerékkel, de a sportpályák és a csónakázó tó is népszerű volt.

A nap második felében Torda városának másik nevezetességét, a Tordai-hasadékot fedezték fel a kirándulók. A Hesdát-patak mentén tett séta során meredek sziklafalak mellett, függőhidakon, olykor pedig keskeny ösvényeken haladt az útjuk, miközben idegenvezetőjük a hegyhez kapcsolódó legendákról mesélt nekik. A csodás környezetben eltöltött túra igazi feltöltődés volt.

A második nap utolsó állomása a mesebeli falu, Erdély legnyugatibb székely végvára, Torockó volt. A néprajzi múzeum megtekintése után rövid szabadidő következett. Torockó jellegzetes utcáin haladva megelevenedtek a felkészítő órákon látott, sokszor elképzelt képek. A Székelykő lábánál fekvő település sok hetedikes diák legkedvesebb emléke lett a kirándulásról. A szép élmények sorát pedig tovább bővítette esti szálláshelyük, a Gyopár Panzió, ahol gyönyörű kerttel körülvett hangulatos faházakban aludtak.

Május 11-én, pénteken ismét korán keltek a kirándulók, hiszen nem kevesebb, mint Torockószentgyörgy várromjának a meghódítása várt rájuk. A hideg éjszaka után mindenkinek jólesett a szikrázó napsütés, mely a várba vezető útjukat kísérte. A romról letekintve lélegzetelállító látvány fogadta az utazókat. A gyerekek és kísérőik által készített szebbnél szebb képek magukért beszélnek.

Torockószentgyörgyről Nagyenyedre indultak hetedikeseink, hogy megtekintsék többek között a Bethlen Gábor fejedelem által alapított református kollégiumot. A kollégium, mely az egyetemes magyarság egyik leghíresebb és legrégebbi oktatási intézménye, 2003-ban legendás nevelőmunkája elismeréseképpen Magyar Örökség díjat kapott. Az épület udvarán elhelyezett emléktáblákat vizsgálva számos jelentős magyar történelmi személy és híres alkotó nevét találták meg a gyerekek. Ezt követően az erődtemplom oldalán lévő emléktáblához vonultak, hogy koszorúzással és főhajtással emlékezzenek meg a várost 1849. január 8-án ért csapásról, mely során román népfelkelők rohanták le a települést. A támadás több mint 800 ember halálát okozta.

A délután folyamán Gyulafehérvárra látogattak a kirándulók. A várnegyedben először az érseki székesegyházat tekintették meg, ahol Hunyadi János gazdagon díszített kőszarkofágján helyeztek el koszorút a Szózat eléneklését követően. A székesegyház után rövid szabadidő következett, hogy mindenki új erőre kaphasson egy hűsítő fagyi vagy egy friss lángos elfogyasztása által. A továbbutazás előtt rövid látogatást tettek az ortodox székesegyházban is, melynek során megismerkedtek annak jellegzetes építészeti és művészeti jegyeivel.

A péntek este záró programja a szászvárosi Szent Erzsébet Gyermekotthon gondozásában nevelkedő gyermekekkel való ismerkedés volt. A közös játékok és a beszélgetések révén sok információt szereztek tanulóink a határon túli magyarság helyzetéről és a nehezebb sorban élő társaik lehetőségeiről. Bár sorsuk elgondolkodtató, érdemes észrevenni – ahogy az egyik hetedikes lány megjegyezte –, hogy ezek a gyermekek a nehézségek ellenére is mindig mosolyognak, a legapróbb kedves szóra is nyílt szívvel felelnek. Jó érzés volt segíteni a gyerekek és szüleik által felajánlott adományok révén, ugyanakkor örömmel láttuk, hogy tanulóink is maradandó emlékeket szereztek ezen az estén.

Kirándulásuk utolsó reggele Kádár Sándor atya jóvoltából szentmisével kezdődött. A reggeli után Sándor atya áldásával és jókívánságaival indultak el Vajdahunyadra, hogy megtekintsék a Mikszáth Kálmán által a „várak királyának” nevezett gótikus várkastélyt. Az épület bejárása után a lovagteremben Hunyadi János szobra előtt helyeztek el koszorút. Hetedikeseink mindhárom koszorúzás alkalmával mély átérzésről és fegyelmezettségről tettek tanúbizonyságot.

A folytatásban elhaladtak Déva vára alatt, majd Marosillyén tartottak egy rövid pihenőt, ahol Bethlen Gábor szülőházát nézték meg. Ezt követően a történelmi Magyarország egyik legfontosabb Mária-kegyhelyére, a máriaradnai kegytemplomba látogattak el. A csodák helyszínéül is számon tartott templomot napjainkban mintegy százezer zarándok keresi fel évente. A hetedikesek erdélyi útjának utolsó állomása Arad városa volt, ahol az 1849. október 6-án kivégzett 13 vértanú emlékére állított obeliszk előtt emlékeztek meg a hősökről.

A négy nap alatt szerzett felejthetetlen élmények megerősítették az osztályközösséget. A gyerekek hálás szívvel gondolnak vissza Ottó bácsi történeteire és a sok szép versre, amelyeket felolvasott. Bár az utazás véget ért, az erdélyi emlékek velük maradnak.

Képtár > 2017-18. tanév > Határtalanul!