Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

május
20

NAGY, KÖZÖS
„BÓBITA-ZÁRÓRA”

2015. május 20. (szerda)

„Bóbitázóink”, azaz óvodánk nagycsoportosai utolsó alkalommal sorakoztak fel iskola-előkészítő foglalkozásra. A felsorakozás ez alkalommal szó szerint megtörtént, hiszen egy játékos-mozgásos vetélkedésre hívták az óvó nénik – Fehér Györgyné Mariann néni, Lőrincz Ági néni és Nagyné Racskó Ildi néni – a gyerekeket az óvodaudvarra. Négy csoportra osztva küzdöttek egymással a kicsik, de ez a küzdelem valójában inkább jó hangulatú játék volt. Labdát terelgettek és adogattak, karikákat hoztak-vittek, sőt, rollerrel manővereztek a fejre fordított homokozóvödröket kerülgetve, miközben vidáman és lelkesen buzdították egymást. Ez a buzdítás már tényleg iskolás viselkedést idézett, mint ahogy az a megjegyzés is a versenyzés közben, amelyet az egyik kislány mondott biztatásul társainak: „Nem a győzelem számít, hanem az, hogy játsszunk egy jót!”

Bár a versenyszámokat pontokkal jutalmazták az óvó nénik, és a végén győztest is hirdettek, egyik csapat tagjai sem szomorkodtak az eredmény miatt. A foglalkozáson ez alkalommal is vendégségben lévő leendő tanító nénik, Farkas Rita és Teker Éva néni nagy örömére, az iskolai életre való felkészültségükről tettek ismét tanúbizonyságot a gyerekek: fegyelmezetten, a szabályokat betartva versenyeztek, sportszerűen fogadták mások győzelmét és türelmesen várták sorra kerülésüket a játék alatt.

A tanév során azonban nem csak sportoltak a nagycsoportosok, hanem komoly és kevésbé komoly, de mindenképpen fejlesztő hatású feladatokat is végeztek a Bóbita-foglalkozások alkalmával. Minden egyes iskolai alkalommal egy-egy matricát kaptak „órarendjükbe”, ezzel is igazolva az elvégzett munkát. Ezek az órarendek mostanra beteltek, így már csak arra várnak, hogy egy újabb látogatás alkalmával a leendő tanító nénik átvigyék őket az óvodába a gyerekeknek, hogy a továbbiakban is emlékeztessék a kicsiket erre a közös élményekkel teli, mozgalmas és színes, iskolával barátkoztató tanévre.

 

Képtár > 2014-15. nevelési év > Bóbita 12.

május
07

AJÁNDÉK ÉS JÁTÉK VÉDŐSZENTÜNK ÜNNEPÉN

2015. május 7. (csütörtök)

Óvodánkban szép hagyomány, hogy intézményünk védőszentjének édesanyjáról, Boldog Gizelláról, szentmise keretében emlékezünk meg. Így történt az idén is, amikor május 7-én, Boldog Gizella emlékünnepén, óvodánk apraja-nagyja összegyűlt kápolnánkban.

A szentmisét Ugrits Tamás atya mutatta be, akinek kedves, gyermekekhez szóló gondolatai teremtettek – a csilingelő, gyermeki énekszó mellett – bensőséges hangulatot.

A szentmise után az udvaron gyűltünk össze, ahol Csák Lajos igazgató úr átadta a gyermekeknek az újonnan vásárolt játékokat: labdákat, homokozó játékokat, rollereket, teniszütőket, futóbicikliket. Óvodásaink nagy örömmel vették azonnal birtokba valamennyit.

A kellemes, tavaszi időjárásnak köszönhetően az udvaron került megrendezésre a Krainhoffer Tamásné Zsuzsa néni és Lőrincz Ági néni vezette, meglehetősen vidámra sikeredett táncház.

Óvodásaink jóleső fáradtsággal és sok-sok élménnyel telve ültek aztán asztalhoz, s fogyasztották el az ünnepi ebédet. A nagyobbak azt mondták: „Bárcsak minél később jönnének délután a szülők! Annál többet tudnánk játszani az új játékokkal!”

 

Képtár > 2014-15. tanév > Boldog Gizella

ápr.
22

MEGLÁTOGATTUK A BUDAÖRSI ÓVODÁT

2015. április 22. (szerda)

Óvodánkban már többéves hagyomány, hogy tavasszal, nagycsoportosainkkal felkeressük egyházmegyénk egyik katolikus óvodáját. Az idén a Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola intézményegység-vezetője meghívásának tettünk eleget.

Óvodásaink nagy izgalommal készültek az útra, reggel mindannyian hátizsákkal a hátukon, felkészülten érkeztek. Az autópályán – autóbuszunk ablakából kitekintve – a sárguló repceföldekben, a zöld bokrokban, fákban gyönyörködtünk.

Mikor az óvoda elé érkeztünk, azonnal tudtuk, jó helyen vagyunk, hiszen már messziről integettek az ott dolgozók.

Az igényesen feldíszített, szép csoportszobákban örömmel játszottak nagycsoportosaink, együtt a budaörsi gyermekekkel. Miután kipróbálták a sok, érdekes játékot, birtokba vették a nemrég igényesen felújított udvart is.

Ebéd előtt a gyönyörű Kőhegyre kirándultunk, ahol megtekintettük a Mária-kápolnát és a hozzá tartozó barlangot. A tavaszi napsütésben örömmel mentünk fel a hegycsúcsra, ahonnan lenyűgöző volt a kilátás. A kirándulás után finom ebéddel vártak bennünket az ebédlőben.

A nap folyamán természetesen ismerkedésre, tapasztalatcserére, jóízű szakmai beszélgetésekre is sor került.

Hálásan köszönjük a budaörsi óvoda dolgozóinak vendégszeretetét, jövőre mindannyiukat várjuk óvodánkban, Székesfehérváron.

 

Képtár > 2014-15. tanév > Budaörs

ápr.
21

SZAKMAI LÁTOGATÓK A SZEDRES BÖLCSŐDÉBŐL

2015. április 21. (kedd)

Óvodánk fontosnak tartja a nyitottságot városunk szociális, nevelési és kulturális intézményei felé. Ennek jegyében hívtuk meg – e nevelési évben először – a Szeder úton található 7. számú Bölcsőde dolgozóit szakmai napra, hogy bemutassuk óvodánk életét.

Ugrits Tamás atya köszöntötte vendégeinket, majd intézményünk keresztény szellemiségéről beszélt. Ezt követően Dunai Rita igazgatóhelyettes szólt többcélú intézményünk működési sajátosságairól, majd Dombi Mátyásné intézményegység-vezető mondta el gondolatait óvodánk nevelésfilozófiájáról, pedagógiai alapvetésünkről és annak gyakorlati megvalósulásáról.

A bölcsőde dolgozói betekintést nyertek csoportjaink életébe, megfigyelték az ott folyó nevelőmunkát. Nagy öröm volt számukra, amikor egy-egy ismerős kisgyermekkel találkoztak.

A délelőtt folyamán értékes szakmai beszélgetésekre is sor került, melyek – reményeink szerint – a további együttműködés alapját jelentik majd.

 

Képtár > 2014-15. tanév > Szedres Bölcsőde

ápr.
15

MERRE IS VAN AZ A FARKAS? – BÓBITA AZ ÓVODÁBAN

2015. április 15. (szerda)

Piroska és a farkas történetét szőtték tovább nagycsoportosainkkal az óvó nénik az immár 10. Bóbita-foglalkozáson.

Krainhoffer Tamásné Zsuzsa néni a Csillag csoportban, Szalai Csabáné Ági néni a Liliom csoportban és Kulifainé Aschenbrenner Zsuzsa néni a Bárány csoportban tanította játékos formában a hamarosan iskolapadba kerülő óvodásokat. Iskolánk leendő első osztályainak tanítói – Farkas Rita néni és Teker Éva néni – már valóban tanulásra érett és arra vágyó kislányokat és kisfiúkat láthatott.

Az iskolaérettség egyik jele és egyben feltétele a térirányok pontos ismerete. Sok-sok érdekes – mozgásos, éneklős és gondolkodtató – játékkal gyakorolták ezeket az óvó nénik irányítása mellett a gyerekek, miután egyéni módon átalakították az iskolai foglalkozáson hallott Grimm-mesét. Piroska és a farkas is segítette a játékokban, majd Oszkár tigris feladataiban is az iránygyakorlást, illetve a relációszavak használatát.

A jó szem-kéz koordináció az írás elsajátításához nélkülözhetetlen részképesség. Ennek fejlesztését is szolgálta a gyerekek által nagyon kedvelt, és meglepő gyorsasággal megoldott labirintus-, illetveútkereső játék. Nem csak a feladatmegoldásban, hanem egyéb szociális készségekben is sokat fejlődtek e tanév során óvodásaink. A feladatok végrehajtása közben készségesen segítséget nyújtanak egymásnak, tanácsokkal látják el társaikat, és a nyírás-ragasztás közben keletkező hulladék eltakarításában is kérés nélkül közreműködnek.

Minden Bóbita-foglalkozás valamilyen kézműves termék elkészítésével zárul, hogy ezáltal is ügyesedjenek óvodásaink, az elkészült produktum pedig később kedves emlékké vagy kis játékká válik. Most – a tavasz jegyében – színes pillangókat nyírtak papírból, majd díszítettek a gyerekek, s ezek a lepkék némi ragasztó használata nyomán ujjbábokká alakultak, hogy a segítségükkel ismét lehetőség nyíljon egy kis iránygyakorlásra.

A következő Bóbita-foglalkozásra – e tanévben utolsó iskolai alkalomként – májusban várják a tanító nénik az óvodásokat.

 

Képtár > 2014-15. nevelési év > Bóbita 10.

márc.
26

NYÍLT NAPOK LEENDŐ ÓVODÁSOKNAK ÉS SZÜLEIKNEK

2015. március 26-27. (csütörtök-péntek)

Óvodánkban nyílt napokat tartottunk azoknak az érdeklődő családoknak, melyek gyermeküket a következő nevelés évtől intézményünkbe szeretnék íratni.

Csütörtökön délelőtt a szülők kaptak tájékoztatást az óvodában folyó pedagógiai munkáról, majd betekintést nyerhettek a csoportok különböző tevékenységi formáiba. Délután már a gyermekeket is vártuk közös játékra, ahol az óvónők vezetése mellett höcögtető, ölbeli, valamint dalos játékokkal ismerkedhettek leendő óvodásaink.

Pénteken délelőtt a családok a csoportok életével ismerkedhettek kötetlen formában, leendő és jelenlegi óvodásaink együtt játszhattak. A szülőknek közben lehetőséget biztosítottunk az óvodapedagógusokkal történő személyes beszélgetésre.

 

Képtár > 2014-15. nevelési év > óvodaVÁRó

márc.
23

 

MOZGÁSKOTTA BEMUTATÓ A LILIOM CSOPORTBAN IS

2015. március 23. (hétfő)

Idei tanévben zajló mozgáskotta bemutató-sorozatunk negyedik, egyben utolsó foglalkozására került sor a Liliom csoport nagycsoportos óvodásainak részvételével.

A bemutató, a „Fussanak a pirosak” nevű játékos bemelegítővel kezdődött, amikor is a megadott jelre azok futottak egy kört, akik marokzsákjának színe elhangzott.

A foglalkozás során a jelmodul lábjeleinek kottalapjain haladás közben ugráltak, tapsoltak, a lábjeleken lévő pöttyöknek megfelelően, miközben növekvő, majd csökkenő sorrendben számláltak, angol nyelven is. Az előző, láb-feladatsort követően, a jelmodul kar és béka szimbólumos kottalapjaiból síkban rögzített, véletlenszerű kar-láb feladatsorral zárták bemutatójuk nagycsoportosaink.

A foglalkozást követően most is lehetőség nyílt a szülők számára az eszközök kipróbálására.

A bemutató foglalkozás vidám hangulatban, rendkívül fegyelmezett munkavégzés mellett zajlott, valamennyi kisgyermek és családtagjaik örömére.

 

 

Képtár > 2014-15. nevelési év > Pirosak

márc.
16

 

BÁRÁNY CSOPORTOSAINK RAKÉTÁZTAK IS
A MOZGÁSKOTTA BEMUTATÓN

2015. március 16. (hétfő)

Bárány csoportos óvodásaink nagy várakozással készültek a szüleiknek szóló bemutató foglalkozásra, ahol életkori sajátosságaiknak megfelelő, játékos, kottaszerűen megjelenített mozgásprogramon keresztül mutatták meg eddig megszerzett ismereteiket.
A bemutató foglalkozás bemelegítő játéka ezúttal az „Erdei fogócska”volt, melyben minden gyermek maga választotta marokzsák használatával igyekezett minél több állatot „megfogni”.

A játékot követően két pályán dolgoztak legnagyobb óvodásaink. A jelmodul lapjainak megfelelően haladva, a mozgáskotta pálya mellett elhelyezett marokzsákok szimbólumait kellett hangosan sorolni előbb egyik, majd mindkét oldalon. A másik pálya a dobogók segítségével került kialakításra, s rajta páros lábon szökdeléssel kellett haladni. A következő körökben már a szőnyeg szélén elhelyezett bohóc, béka, madár, mackó, nyuszi és mókus szimbólumokat is nyomon kellett követnie nagycsoportosainknak.

A foglalkozás végén most sem maradhatott el a jól megérdemelt játék. Ezúttal a „ Rakéta”,melynek során – a marokzsákok használatával – a foglalkozásvezető által megnevezett színekre kellett a lehető leggyorsabban felállniuk a gyerekeknek.

A bemutató végén a szülőket is hívtuk gyermekeikkel közös játékra, melynek ezúttal is nagy sikere volt, kicsik és nagyok körében egyaránt.

 

Képtár > 2014-15. nevelési év > Mókusok

márc.
13

VIDÁM TOBORZÓ AZ ÓVODÁBAN

2015. március 13. (péntek)

Drégely László: Pereg a dob

Pereg a dob:
Tra-ta-ta,
Most kezdődik
A csata.
Papírcsákó
Fejemen,
Ezt a csatát
Megnyerem.
Lovam seprő:
Nyi-ha-ha,
Vágtat, mint egy
Paripa,
Kardom is van:
Fakanál,
Aki nem fut,
Pórul jár!

Óvodánkban – hagyományainknak megfelelően – apró események előzték meg az ünnepet. Kokárdát, pártát, csákót, zászlót készítettünk a gyermekekkel, közben persze masíroztunk, meneteltünk, mondókáztunk, verseltünk.

Az ünnep napján  valamennyien szép ruhát, kokárdát öltve énekeltük el a Himnuszt, majd a Liliom csoportos gyermekek emlékeztek dallal, tánccal, versikékkel – Nagyné Racskó Ildi néni és Szalai Csabáné Ági néni felkészítésében –, kiscsákós huszárként, kis falovakon boldogan nyargalászva, egy régmúlt korszak történéseire, s az akkor „főszereplő” ifjakra. A Liliom csoport előadását követően valamennyi csoportunk bemutatta verselő és daloló tudományát, persze a jeles ünnep témakörében, együtt ünnepelve igazgató bácsival is.

Az ünnepély után óvodásaink felkeresték a város régi márciusi „jelképét”, az intézményünk előtt álló Petőfi-szobrot, ahol örömmel helyezték el a maguk készítette kis kokárdákat, zászlócskákat.

Az óvodásoknak nincs szükségük mélyebb magyarázatra. Tevékenységeiken keresztül érzik, élik át mit is jelent a szabadság.

„A mi zászlónk gyönyörű,
Piros, fehér, zöld színű.
Egész világ csodálja
A Jóisten megáldja.”

(népköltés)

 

Képtár > 2014-15. nevelési év > Toborzó

márc.
09

MOZGÁSKOTTA BEMUTATÓ A CSILLAG CSOPORTBAN

2015. március 9. (hétfő)

Az idei tanévben zajló mozgáskotta bemutató sorozatunk második nyílt foglalkozására került sor a Csillag csoport nagycsoportos óvodásainak közreműködésével.

A bemutató – a megszokott módon – játékos bemelegítéssel indult, ami ez alkalommal a „Piros a fogó” nevű játékkal és annak egy már komoly figyelmet igénylő verziójával kezdődött.

A bemelegítést páros és egy lábon történő szökdelések, marokzsák test körüli átadás-átvétele, majd a mozgáskotta pályán – a láb és forgás szimbólumoknak megfelelően, haladás közben – számlálás, ugrálás, tapsolás követte. A mozgáskotta pálya mellett egy különböző magasságú dobogókból kialakított sor, valamint a marokzsákok „cipelése” a térdek között is komoly koncentrációt igénylő feladatot adott nagycsoportos óvodásaink számára.

A bemutató végén most sem maradhatott el a játék, ami ezúttal a „Lusta macska, fürge macska” nevet viselte, ami értékes támasz és egyensúlygyakorlat, de kiválóan fejleszti a mozgások időbeli szerkesztését is, a mozgáselemek utánzása által.

A bemutatót követően óvodásaink maguk alakítottak ki azt a mozgáskotta pályát, melyet a szülők is kipróbálhattak.

A bemutató foglalkozás vidám hangulatban, fegyelmezett munkavégzés mellett zajlott, minden jelenlévő örömére.

 

Képtár > 2014-15. nevelési év > Fogós színek