Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
30/146-8990,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

11
máj. 16

KIS BÓBITÁZÓINK EGYMÁSNAK SZURKOLTAK

2015. május 11. (szerda)

2016. május 11-én óvodánkban egy egész éves, közös munka fejeződött be. A nagycsoportosok vidám, csillogó szemekkel várták az iskolából érkező tanító nénit és a más ovikból érkező leendő elsősöket az utolsó Bóbita-foglalkozásra.

A gyermekek mozgással tölthették ezt az órát.

Az óvó nénik vezényletével mondókák ritmusos, pattogó üteme mellet zajlottak a bemelegítő gyakorlatok.

Ez után egy „meseerdőben” találták magukat a nagycsoportosok. A leküzdésre váró akadályok természetesen csak színes tornaeszközökből épültek, de így bátran lehetett kúszni, mászni, húzódzkodni, hemperegni, egyensúlyozni.

Az utolsó mozzanat egy „mindent eldöntő” sorverseny volt. Ildi, Mariann, Judit és Bernadette néni bóják, egy kötél, néhány karika és labda segítségével igazi küzdőtérré alakították a termet. Kezdődhetett a hangos szurkolás.

A foglakozás végén mosolyogva köszöntek el egymástól felnőttek és gyerekek a közeli viszontlátás reményében.

 

Képtár > 2015-16. tanév > Bóbita 12.

13
ápr. 16

GYÖNGY- ÉS TERMÉNYHALMAZOK AZ ÓVODAI BÓBITÁN

2015. április 13. (szerda)

A 10. Bóbita-foglalkozás az óvodában zajlott Aschenbrenner Zsuzsa néni, Ruppert Ildi néni és Szalai Ági néni „vezényletével”.
Először a gyerekek a szőnyegre telepedtek egy kis tábla mellé, melyen a Hamupipőke című mese illusztrációi voltak elhelyezve, csakhogy ezek a képek összekeveredtek. A kicsik egy rövid beszélgetéssel felelevenítették a történetet, és orvosolták a sorrendbéli hibákat.

Ezt egy kiszámoló követte:
„Madarak voltunk, földre szálltunk,
Búzaszemet szedegettünk.
Mondd meg nekem te, hányat mondasz te!”

Az ovisok, hipp-hopp, kört alkottak, az óvó néni elhaladt előttük, akihez a mondóka végére ért, annak egy számot kellett mondania tízes számkörben, majd ennyiszer kellett hangszereket megszólaltatni vagy mozdulatokat végrehajtani. Végül a többiek is követték a kiválasztott példáját, ily módon is megtapasztalva a számosságot.

Még mindig volt játék a felnőttek tarsolyában. Amíg az apróságok csukott szemmel, izgalommal telten várakoztak, addig a terem minden lehetséges pontján színes papírból kivágott papucsokat rejtettek el. Gyors keresgélés után, vidáman gyülekeztek a nagycsoportosok talált „kincseikkel”, majd az azonos mintájú és színű lábbelikkel gyorsan párokat alkottak.

Apró tálkák kerültek elő, hogy a bennük rejlő magocskákat megismerhessék ovisaink. Bizony a kenyérgabonánkat nem tudta mindenki elsőre megnevezni, az óvó nénik leleményességét dicséri ez a feladat is.

A gyerekek kooperativitását segítette elő az asztalok közepén elhelyezett gyöngyhalmaz, amit „időre” kellett csapatonként szétválogatni. Természetesen, az oszkáros munkafüzet számlálós, színezős és írás-előkészítő feladatai sem maradhattak ki a tennivalók sorából.

Végül, a mindig nagy népszerűségnek örvendő, ugyanakkor a kézmozgásokra igen fejlesztő hatású alkotás következett.  Színes papír virágocskákat lehetett egy kitalált sorminta szerint felragasztani.

A jól végzett „munka” után finom gyümölcsökkel púpozott tálak jártak kézről-kézre, hogy ovisaink ne csak szellemben és lélekben válhassanak egészséges iskolásokká, hanem testben is.

Képtár > 2015-16. tanév > Bóbita 10.

24
febr. 16

BÓBITÁZÓ NAGYCSOPORTOSAINK LEGÚJABB ÉLMÉNYEI

2016. február 24. (szerda)

Február 24-én, szerdán, Bóbita-foglalkozás volt óvodánkban.

Ildi néni, Judit néni és Zsuzsa néni bábozással, illetve szerepjátékkal kezdték a munkát. A róka és a szegény ember történetét elevenítették fel oly módon, hogy kicsik és nagyok „belebújtak” a vörös bundás ravaszdi és a többi szereplő bőrébe. A gyerekek tágra nyílt, ámuló szemekkel hallgatták az iskolából már jól ismert mesét, egy új szemszögből.

Előkerült több illusztráció is, melyek természetesen rossz sorrendben szerepeltek a táblán. Azonnal izgatott diskurzus alakult ki, hogyan lehetne orvosolni a problémát.

Tízen pillanatok alatt a mező hajladozó fűszálaivá váltak, és a többiek segítségével cserélgették vagy határozták meg a sorban elfoglalt helyüket. Ily módon lehetőségük nyílt a saját testsémájukkal és az irányokkal kapcsolatos ismereteik elmélyítésére.

Ezek után körjáték következett, amihez egy mondókát is meg kellett tanulniuk az ovisoknak: „Jön a róka, ne nézz hátra! Tüzet visz a markába’. Meg ne fordulj, szépen állj, mert a róka közel jár!”

A munkaasztaloknál lévő ülőhelyeiket is dal kíséretében keresgélték a nagycsoportosok. „Szegény legény vagyok én, …” - hangzott jól hallhatóan. Érződött, hogy legidősebb óvodásaink már napok óta készültek erre az alkalomra.

A munkafüzetben összetett feladata volt az ovisoknak. Számláltak, soronként és oszloponként keresgéltek kis rajzok között, matricáztak, színeztek, irányok szerint haladtak egy sakktáblaszerű ábrán.

A kézműves foglalkozáson ragasztással és rajzolással egy pohártartó dísz készült, ami szintén rókát ábrázolt.

Búcsúzóul ismét a tanult dal hangzott el. Tartalmas és vidám órát zártak így óvodásaink.


Képtár > 2015-16. tanév > Bóbita 8.

20
jan. 16

A TÜNDÉRMESE AZ ÓVODÁBAN FOLYTATÓDOTT
– BÓBITA 6.

2015. január 20. (szerda)

A leendő első osztályosainkat váró tanító nénik – Bankó Eszter és Lőrinczné Schvarcz Magdi néni – ismét az óvodába látogattak, Bóbita-foglalkozásra.

Az óvó nénik egy kedves kis énekes körjátékkal kezdték a munkát. „Mély kútba tekintek…” – énekelték az ismerős dalt a kicsik. Hamarosan az is kiderült, miért pont erre az énekre esett a választás. Előző alkalommal az iskolában Holle anyó történetét mesélték el a tanító nénik, és bizony ebben kulcsszerepe volt a kútnak. Jó volt újra feleleveníteni a varázslatos tündérmesét.

Következhetett a számlálás. Cipócskákat és almákat csoportosítottak a gyerekek tálcákon, így összevetve a különböző mennyiségeket.

Előkerültek a munkafüzetek is, melyben számolós és színezős feladatokat kellett az utasításoknak megfelelően végrehajtani.

A kézműves foglalkozáson síkbábok készültek. A szorgos lány arcvonásait megrajzolták, majd a ruháját aranyszínű szívecskékkel díszítették az ovisok.

A foglakozás zárásaként ismét énekes körjátékot játszottak a gyerekek, de most már az elkészült síkbábokkal.

Képtár > 2015-16. tanév > Bóbita 6.

02
dec. 15

A KECSKEMAMA KÖTÉNYKÉJÉRE DÍSZÍTÉS KERÜLT AZ ÓVODAI BÓBITÁN

2015. december 2. (szerda)

2015. december 2-án az óvodában került megrendezésre, immár negyedik alkalommal, a Bóbita-foglalkozás.

Az óvó nénik az iskolában megismert meséhez, a farkas és a hét kiskecske történetéhez állítottak össze érdekes és változatos feladatokat.  Három helyszínen folyt a munka. A tanító nénik, Bankó Eszter és Lőrinczné Schvarcz Magdolna is segítették az óvodapedagógusok munkáját, illetve sok kis vendég ovist is magukkal vittek, akik intézményünk iskola-előkészítő foglalkozásainak részesei szerettek volna lenni.

A gyerekek ámulva figyelték az óvó nénik bábjátékát, ahol Pirié és Oszkáré volt a főszerep, hiszen ők segítettek felidézni az ismert Grimm-mesét.

Ezután mozgásos feladatok következtek, „bújócska” és tükörkép-játék. Mindkettő a foglalkoztató füzet feladatait készítette elő.

Mikor a kicsik elfáradtak, mozgással kísért mondókatanulás következett.

Végül előkerültek az ollók és a színes ceruzák. Az egyik csoportban kecskemama köténykéjét díszítették, a másik két teremben kecskés, illetve farkasos síkbábot készítettek.

A legközelebbi találkozás, már az új esztendőben, január 13-án lesz az iskolában. Gyerekek és felnőttek izgatottan várják.

Képtár > 2015-16. tanév > Bóbita 4.

15
okt. 15

TÖKBŐL ALKOTTUNK
TÖKÖT SÜTÖTTÜNK

2015. október 15. (csütörtök)

Óvodánkban már többéves hagyomány, hogy ősszel a szülők és gyermekek számára tökfaragó és díszítő versenyt hirdetünk meg. Ez azt jelenti, hogy tökből, illetve bármilyen őszi termésből készítenek az évről évre egyre kreatívabb családok alkotásokat, valamennyien saját elképzelésük szerint.

A rendkívül változatos alkotások között volt az idén Hamupipőke-hintó, denevér, fekete cica, makk-lak és még számtalan nagyszerű ötlet, melyet nehéz volna felsorolni. A mulatságos tökfaragványok fantázianevét a családok maguk választották meg. Az elkészült munkák egyre inkább sokasodtak a folyóson, ami igencsak hangulatossá varázsolta óvodánkat. A felnőttek és a gyermekek is kíváncsian nézegették az elkészült remekműveket, melyek motiváló hatásúak voltak azok számára, akik még nem készítettek tök-alkotást.

Az eredményhirdetést aztán közösen izgultuk végig. A zsűrinek bizony nem volt könnyű dolga, mire kiválasztotta a legesztétikusabb, legkreatívabb alkotásokat.

A díjazottakon kívül természetesen minden kis pályázó oklevél- és édességjutalomban részesült.

Az eredményhirdetést követően a sült tök illatát és ízének zamatát is megismerték a gyermekek. Hamar gazdára talált minden sárgán aranyló tökszelet. Jóízűen majszolták valamennyien a vitaminokban gazdag, egészséges, mézédes finomságot.

Úgy érezzük, hogy az idei tökfaragó verseny folytán is sokat gazdagodtak óvodásaink és családjaik. Esztétikai, közösségi élményt élhettek át, s a gyermekek alkotókészsége fejlődött.

Röviden: TÖK JÓ VOLT!

 

Képtár > 2015-16. nevelési év > Tökfaragó

 

14
okt. 15

A BÉKAKIRÁLY TÖRTÉNETE AZ ÓVODÁBAN FOLYTATÓDOTT
-
BÓBITA 2.

2015. október 14. (szerda)

A 2. Bóbita foglalkozás alkalmával az iskolában megkezdett munka folytatódott az óvodában is.

Az óvó nénik kis tárgyakat helyeztek a nagycsoportos óvodások által alkotott kör közepére. A gumiból készült óriás kirakó tavacskává, az építőkészlet kis fakútja a plüss béka lakhelyévé változott. A gyerekek az eszközök segítségével, közösen idézték fel a varázslatos békakirály történetét.

Stílusosan, vidám békaugrással mentek aztán munkaasztalaikhoz a kicsik. Ez a mozgássor egyúttal szemléltette az Oszkár munkafüzetek első feladatában szereplő vonalak ívét is. Fordított, láncszerűen összekapcsolódó csészevonalakat „írtak” le a leendő nebulók. Először csak ujjaikkal, majd ceruzájukkal is követték a vonalakat. Megszámlálták az íveket, majd rajzos dominókon a megfelelő számú pöttyöt ki is színezték.

A második feladatban hercegnőket és hercegeket állítottak párba, sajnos, mint kiderült, a füzet lapjain nem mindenkinek jutott táncpartner…

Nem úgy az ovis mulatság során, ahol senkinek nem kellett „petrezselymet árulnia”. A királylány és az elvarázsolt királyfi lakodalmán Weöres Sándor megzenésített verse szólt a hangszórókból, s a kicsik a velük együtt munkálkodó tanító nénikkel, Eszter és Magdi nénivel énekelték: „Bóbita, Bóbita táncol”. Az „öltözet” is illő volt, a bálban ugyanis minden ovis a saját maga ragasztotta, békakirályos álarcot viselte.

Képtár > 2015-16. tanév > Bóbita 2.

08
okt. 15

MADÁRKAVALKÁD DINNYÉSEN

2015. október 8. (csütörtök)

Az Állatok világnapja alkalmából, Assisi Szent Ferenc emlékére, óvodánk apraja-nagyja a madarakat és az őszi természetet figyelte meg. Dinnyésre kirándultunk autóbusszal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Madárdal tanösvényre.

Fenyves László ornitológus fogadott bennünket. Nagy szakértelemmel, a gyermekek nyelvén beszélt az őszi madárvonulásokról, az egyes madárfajok sajátosságairól, szépségeiről. A gyermekek szinte itták szavait, érdeklődve figyelték, ahogyan meggyűrűzött, majd szabadon engedett néhány madarat. A terepi tapasztalatszerzés során ismerkedtünk a madarak évszakos aktivitásával, a környék különleges madárvilágával és a madárbarát kerti teendőkkel. Közelről figyelhettük meg a mezei pacsirtát, feketerigót, énekes rigót, balkáni gerlét…

Az őszi színekben pompázó fákat, bokrokat csodáltuk, s közben nem akart véget érni a levélszőnyeg, amin sétáltunk. Vidám hangulatunkat az sem árnyékolta be, hogy eleredt az eső és az első kövér cseppek bársonyosan gördültek végig rajtunk.

Reméljük, hogy maradandó élményt szereztünk minden gyermek számára és sikerült felkelteni érdeklődésüket a madarak szeretetére, védelmére.

 

Képtár > 2015-16. nevelési év > Madárdal

23
szept. 15

NAGYCSOPORTOSAINK ISMERKEDŐ BÓBITA FOGLALKOZÁSA

2015. szeptember 23. (szerda)

Szeptember 23-án, szerdán, először találkoztak a tanító nénik, az immár hagyományosnak mondható Bóbita foglalkozás keretében, nagycsoportos óvodásainkkal.

Dunai Rita, a programsorozat állandó házigazdája Bankó Eszterrel és Lőrinczné Schvarcz Magdolnával a mozgáskotta teremben várta legidősebb óvodásainkat.

A felnőttek, miután bemutatkoztak, egy szituációs játékkal teremtettek vidám hangulatot, ily módon szemléltetve a gyermekeknek, hogy az ismerkedéshez a „nagyok világában” milyen szokások, illemszabályok köthetőek.

Ezután az ovisok bemutatkozása következett. Mikor a gyermekek a nevüket hallották, ügyesen felálltak, és megmondták óvodai jelüket is. Nagy-nagy dicséretet kapott, aki kerek mondattal válaszolt a feltett kérdésekre, így egyre több ovist ért ez a megtiszteltetés.

A gyerekek megismerkedtek a Bóbita foglalkozások két emblematikus plüssbábjával, Pirivel, a kisegérrel, valamint Oszkárral, a tigrissel. A két kis figura fogja a gyermekek kalandozásait végigkísérni a „Mesék Birodalmában”.

A tanító nénik megmutatták a kicsiknek az iskola-előkészítő foglalkozások legfontosabb kellékeit, az „Oszkár, a kistigris iskolába megy” című munkafüzetet és a névre szóló órarendeket.

A vidám esemény egy humoros, ugyanakkor, tanulságos mesével zárult. Fésüs Éva írását, a Kíváncsi királykisasszonyt Eszter néni és Magdi néni közösen olvasta fel.

A következő találkozásra – szeptember 30-án, szerdán – már az iskolában kerül sor. Kicsik és nagyok máris izgatottan várják.

07
szept. 15

IMA A KÁPOLNÁBAN

2015. szeptember 7. (hétfő)

Óvodánk apraja-nagyja tanévkezdő közös imádságra gyűlt össze intézményünk kápolnájában, ahol – az új nevelési év kezdetén – a Jóisten áldását kértük óvodánk neveltjeire, családjaikra, egész évi munkánkra.

A kápolnában a gyermekeket Ugrits Tamás atya várta, aki velük együtt énekelte, védőszentünk égi pártfogását kérve: „Szent Imre herceg Magyarország éke…”

Még a legkisebbek is nagyra nyílt szemmel, érdeklődve figyelték Tamás atya szavait, amikor Jézusról, édesanyjáról, Máriáról, a gyertyáról, s a kápolnában is mindig világító örökmécsről, Jézusnak – az ő életükben is – állandó, mindig segítő jelenlétéről beszélt. Felhívta a gyermekek figyelmét a Jézus, a jó pásztor című képre, melyen Jézus a nyakában hordozza az elveszett, de megtalált bárányt.

A kis óvodások – talán először életükben – együtt, közösségben imádkoztak, énekeltek. Hangosan, szépen. Istennel beszélgettek. Közben valamennyien mosolyogtak… Biztosan érezhették, nincsenek egyedül. Hiszen kicsiny társaik, az óvó és dajka nénik, s a Jóisten szeretetében vannak.

Tamás atyától – egész évre szóló útravalóul – kis érmet kaptak, mellyel az első ovis napok egyikének sok-sok élménye után, boldogan indultak aztán haza.

 

Képtár > 2015-16. nevelési év > Ima

További cikkeink...

  1. Óvodába megyek...