Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

máj.
14

GAJA-VÖLGYI KIRÁNDULÁS

2018. május 14. (hétfő)

Álmomban hol jártam?
Erdőben. S mit láttam?
Két nyulat, két szarkát,
kop-kop-kop, víg harkályt.

(Gazdag Erzsi: Álmomban – részlet)

A madarak és fák napja alkalmából óvodásainkkal a különleges szépségű Gaja-völgyi Tájcentrumba kirándultunk. Csodálatos környezet a Gaja-szurdok a patak fölé tornyosuló szikláival, mély szakadékaival, változatos növény- és állatvilágával.

Itt található a Bársony István Emlékház is, amely a környék erdő- és vadgazdálkodásának múltját és jelenét mutatja be. Egy kedves erdész bácsi elmesélte a gyerekeknek, hogy itt hozta létre a Károlyi család az ország egyik első vadaskertjét. Megtudhattuk tőle, hogy a Tájcentrumban vadon élnek a szarvasok,őzek, muflonok,vaddisznók, apróvadak, de a túrák során a ritka, csak Fehérvárcsurgón élő szikaszarvassal is összetalálkozhatunk. Ha pedig csendben szemlélődünk, akkor különböző madárfajok csicsergését, énekét hallhatjuk.

A gyermekek érdeklődve nézték a kiállított, hatalmas agancsokat, preparátumokat, hallgatták az élővilágról szóló történeteket.

Az Emlékház megtekintése után fákkal, bokrokkal övezett úton sétáltunk el a horgásztóig, ahol hatalmas tisztáson élvezhettük az oxigéndús levegőt, a tavaszi napsütést. Előkerültek a plédek, játékok, a hátizsákokból pedig a ropogtatnivalók. Az óvodások a csipegetés után birtokba vették a zöld területet és boldogan fogócskáztak, labdáztak, csúszdáztak, cigánykerekeztek.

Az óvónénik kíséretében átkeltek a patak felett átívelő fahídon, és rövid sétát tettek a vízparton. Az üde, zöld fák árnyékában, kanyargó vízfolyás mellett gyönyörködtek a természet szépségében.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Madarak és fák napja

máj.
07

ÉDESANYÁK KÖSZÖNTÉSE

2018. május 3-4., 7. (csütörtök, péntek, hétfő)

„Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban
– itt e földön senki sem szerethet jobban! –
Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
Istenem, köszönöm az Édesanyámat.”

(Dsida Jenő: Hálaadás – részlet)

Óvodásaink minden évben nagy szeretettel és izgalommal készülnek édesanyjuk köszöntésére. Idén is lelkesen és figyelmesen gyakoroltak. A folyosón elhaladók minden nap énekszót és versfoszlányokat hallhattak kiszűrődni a csoportokból.

Végre elérkezett a várva várt nap, amikoris az édesanyák, nagymamák, dédmamák a csoportszobákban gyülekeztek, és izgatottan lesték csemetéjük felbukkanását.

Mindegyik csoportban először Égi Édesanyánkat, Máriát köszöntötték a gyermekek imával. Ezt követően tavaszi, anyák napi versekkel, énekekkel, játékfűzéssel csaltak könnycseppet szüleik szemébe, akik büszkén, meghatódottan tapsolták meg szemük fényét. A kis- és középső csoportosok egymás kezét megfogva álltak a közönség elé, hogy előadják kedves köszöntőjüket. A nagycsoportosok már önállóan mondták el verssoraikat, példát mutatva ezzel a kisebbeknek.

A műsor végén apró, saját készítésű ajándékkal és gyönyörű rózsaszállal köszöntötték fel ovisaink hozzátartozóikat, akik boldogan ölelték magukhoz gyermeküket.

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Anyák napja

ápr.
20

A FÖLD NAPJA

2018. április 20. (péntek)

„Ember, Óvd a Földet,
őrizd meg világod,
csodáld a sok zöldet,
kinyíló virágot!
Óvd az élő fákat,
tiszta levegődet!
Mit szemed csodálhat,
s feltölti tüdődet.”

(Aranyosi Ervin: Gondolatok a Föld napján – részlet)

A Föld napja kiváló alkalom arra, hogy foglalkozzunk a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseivel. Minden évben megemlékezünk erről óvodánkban is, a Zöld Jeles Napok keretében.

2018. április 20. délutánján valamennyi óvodásunk az udvaron tartózkodott, hogy a szép napsütésben ünnepelje a Föld napját. A jól megszokott játékok mellett újdonságokkal is készültek az óvodapedagógusok: nagy népszerűségnek örvendett a trambulin, a horgászjáték, a szappanbuborék-fújót pedig alig győzték töltögetni a felnőttek, hogy a gyermekek újra és újra nagy lelkesedéssel kísérhessék a buborék útját. A kislányok kipróbálhatták a gyermekláncfű-koszorú készítését is. Az apró ujjak ügyesen fonták a virágokat, majd büszkén mutatták társaiknak, szüleiknek a csodás fejdíszt.

Hazainduláskor sokféle, színes virágpalánta közül választhattak a gyermekek, hogy otthon nevelgessék azt szüleik segítségével.

Minden évben kiemelten fontosnak tartjuk, hogy meséljünk-beszéljünk a teremtett világ védelméről a jövő generációjának: óvják-védjék természeti kincseinket, figyeljenek környezetükre.

 

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Föld napja

 

 

ápr.
16

LEENDŐ ÓVODÁSAINK SZÜLEIT VÁRTUK

2018. április 12-13. (csütörtök-péntek)

2018. április 12-én Csák Lajos igazgató úr, Ugrits Tamás püspöki biztos atya és Dombi Mátyásné intézményegység-vezető adott tájékoztatást intézményünkről az érdeklődőknek.

Ezt követően Totsche Andrásné Tünde néni tartott testnevelés-foglalkozást, ahol megnézhették vendégeink, milyen ügyesek a gyermekek, milyen sok eszköz áll rendelkezésre a hatékony mozgásfejlesztés érdekében.

A tornafoglalkozás után a Liliom csoportba invitáltuk a szülőket, ahol óvodapedagógusaink, Nagyné Racskó Ildikó és Süténé Márkus Mária ének, zene, énekes játék, játékfűzés illetve kézműves foglalkozását tekinthették meg a jelenlévők.

Nagy sikere volt az angol nyelvi foglalkozásnak, melyet Ludvig Zsoltné Jurcsek Rita néni, az iskola tanára tartott nagycsoportosok óvodások aktív és figyelmes közreműködésével. A délelőtti program egyéni beszélgetésekkel zárult.

Délután Tünde néni tartott Ringató-foglalkozást, melyen a kisgyermekek a szülő ölében, mondókázás közben tudtak ismerkedni a számukra még igencsak új környezettel, arcokkal. A feloldódás után rögtön felfedező útra indultak a csoportszobában található galériára, majd birtokba vették a nagyméretű autókat, a kislabdával teli sátrat, és készültek a finomabbnál-finomabb ételek a babakonyhában. Az asztaloknál színes gyurmából virágok, csigabigák formálódtak a kis kezek szorgos munkájának eredményeként.

Másnap is szeretettel vártuk a kicsiket szüleikkel együtt, hogy betekinthessenek a csoportok mindennapi életébe. Az óvó nénik bábozással, gyurmázással, különféle kézműves foglalkozásokkal varázsolták el a látogatókat.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Nyílt napok

márc.
28

CSALÁDI KERESZTÚT

2018. március 25. (virágvasárnap)

És fölzúgnak a hamuszín egek,
hajnalfele a ravensbrücki fák.
És megérzik a fényt a gyökerek.
És szél támad. És fölzeng a világ.

(Pilinszky János: Harmadnapon)

A kereszténység legnagyobb ünnepe a húsvét, amikor Jézus feltámadására emlékezünk. Ez az ünnep óvodánk életében is kiemelkedő jelentőségű, a kisgyermekek életkorának figyelembevételével, jócselekedetekkel készülünk rá.

Már sokéves hagyomány, hogy virágvasárnapra családi keresztutat szervezünk. A hűvös időjárás miatt idén a maroshegyi Szent Kristóf templomban gyűltünk össze.

A keresztutat Spányi Antal megyés püspök atya vezette. A gyermekek a drámapedagógia eszközeivel, pantomimszerűen jelenítették meg Jézus szenvedéstörténetét. Az egyes stációkhoz kapcsolódó, felnőtteknek szóló gondolatokat a szülők, nagyobb testvérek olvasták fel.

A zenei kíséretet Virág György Barnabás és fiatal gitáros társai adták, akikkel óvodapedagógusaink is együtt énekeltek.

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Családi keresztút

márc.
22

A MOLNÁR TAVÁTÓL A PAPÍRHALAKIG
2018. március 22. (csütörtök)

„Csipp,
csepp,
egy csepp,
öt csepp
meg tíz:
olvad a jégcsap,
csepereg a víz.”
(Weöres Sándor: Olvadás)

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Így aztán minden évben megemlékezünk erről óvodánkban is, a Zöld Jeles Napok keretében.

Ebben az esztendőben Totsche Andrásné Tünde néni fogadta a csoportokat a mozgáskotta teremben, hogy elkalauzolja óvodásainkat a vízimolnár tanyájára. Egy tanulságos kis történet kapcsán hívta fel a gyermekek figyelmét az óvó néni a víz tisztaságának és környezetünk megóvásának fontosságára.

Az óvodások a molnár tavacskájától és vízimalmától indultak „kirándulásukra”. Sajnálatos módon a korábban ott megfordult kirándulók beledobálták a szemetet a tóba, ezért az állatvilág és a növényvilág segítségre szorult. A gyermekek aktívan vettek részt a mentésben. Lápos, mocsaras vidéken jutottak el a szárazföldre, ahol megcsodálhatták Földünket. Szó esett a tengerekről, óceánokról, ezek élővilágáról, ivóvízkészletünk megóvásáról.

A gyermekek kíváncsiságát a papírhalak horgászása tovább fokozta. Vékony stégen állva próbálták „horogra” akasztani a lubickoló halakat. Akinek sikerült, a falon lévő akváriumba helyezte őket, hogy a foglalkozások végén megcsodálhassuk az öt csoport által összegyűjtött színes kopoltyúsokat. Végül az ovisok vékony pallón egyensúlyozva vitték az éltető vizet a molnár tavacskájába.

A Víz világnapjáról történő megemlékezést minden évben kiemelten fontosnak tartjuk, így idén interaktív keretek között, játszva ismertettük meg a gyermekekkel a víz tulajdonságait, felhasználhatóságát.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Víz világnapja

márc.
21

HÚSVÉTI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS

2018. március 21. (szerda)

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, óvodánkban is méltó módon emlékezünk meg róla minden évben. A húsvéti hagyomány ápolása érdekében ismét kreatív délutánra vártuk a szülőket, hogy gyermekeikkel együtt alkossák meg az ünnep díszeit.

Nagy örömünkre idén is sokan látogattak el rendezvényünkre, s a családtagok szemmel láthatóan élvezték az együtt alkotást. Több asztalnál is várták az alkotni vágyókat az óvodapedagógusok. A gyermekek nagy lelkesedéssel látogatták meg a helyszíneket, hogy szép díszeket, ajándéktárgyakat készítsenek maguknak és családtagjaiknak. A gyermekek szülői, nagyszülői segítséggel ragasztottak, vágtak, tépkedtek, fűztek, de szívesen fogadták az óvó nénik tanácsait is, hogy mindenki elkészíthesse a húsvéti ünnepet szimbolizáló alkotásait: papírkosarat, méhecskét, báránykát, tojásból kikukucskáló csibét.

A kézműves foglalkozás végén számtalan művet csodálhattunk meg, a résztvevők pedig büszkén mutatták egymásnak az elkészült alkotásokat.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Húsvéti kézműves

 

 

márc.
19

KISSZÉKEN AZ APUKÁMMAL

2018. március 19. (hétfő)

„Tűzben fa parazsa volnék,
Vízben puha moha volnék,
Szélben jegenyefa volnék,
Földön apám fia volnék.”
(Weöres Sándor: Mi volnék? - részlet)

Szent József ünnepe alkalmából minden évben felköszöntik a kisgyermekek édesapjukat, nagypapájukat, dédpapájukat óvodánkban, ezért 2018. március 19-én délután ismét vártuk őket köszöntésre, közös játékra.

Lelkesen készültek minden csoportban az ovisok apró, saját készítésű ajándékukkal, melyet egy vers kíséretében nyújtották át édesapjuknak, hogy megköszönjék nekik a sok boldog percet, közösen eltöltött időt. Az édesapák meghatódottan, könnyes szemmel köszönték ezt meg a kicsiknek.

A köszöntés után a gyermekek már alig várták, hogy megmutassák az ovis játékokat és a szülővel, nagyszülővel belemerüljenek a játékba. A szülők újra gyermeknek érezhették magukat: készültek építőkockákból tornyok, várak, autópályák, az izgalmas sakkjátszmák és malomcsaták alatt pedig elkéltek a nagyapai jó tanácsok.

A „lányos” apukák színezéssel, babázással, gyöngyfűzéssel is gyermekeik kedvében jártak. Folyamatosan kerültek le a polcokról a társasjátékok, fejlesztő játékok, mert a lehető legtöbb játékszert apával, papával is szerették volna kipróbálni óvodásaink.

A gyermekek és édesapjuk, nagyapjuk nagyszerű délutánt töltöttek együtt. Jó hangulatban, önfeledten játszottak, öröm és boldogság csillant meg szemükben.

 

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Apák napja

 

 

márc.
14

A NEMZETI ÜNNEP CSOPORTJAINKBAN

2018. március 14. (kedd)

Kossuth Lajos azt izente, elfogyott a regimentje…

Az 1848-49. évi magyar forradalom és szabadságharc évfordulójának megünneplésére a gyermekek különböző, kézzel készített, nemzeti színekben pompázó jelképekkel készültek. Közösségükben – már hetekkel az esemény előtt – buzgón alkottak az óvodások: piros-fehér-zöld zászlók, virágok, kokárdák népesítették be a folyosót és a csoportszobákat.

A jeles napon az óvodapedagógusok „gyermeknyelven” meséltek az 1848-49-es eseményekről és versekkel, dalokkal, táncfüzérrel tették óvodánk apraja és nagyja számára emlékezetessé az ünnepet.

Az óvodai megemlékezés után valamennyi csoportunk elsétált Petőfi Sándor intézményünk előtt álló szobrához, ahol dalokkal, versekkel idézték fel a múltat, majd saját készítésű nemzeti jelképeiket a szobor köré tűzték.

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Március 15.

márc.
12

NYÍLT NAPOKON LÁTTUK VENDÉGÜL ÓVODÁSAINK SZÜLEIT

2018. március 1., 2., 6., 8. és 9.

Az óvodánkba járó gyermekek szüleit minden év tavaszán várjuk nyílt napjainkra, ahol megnézhetik, hogyan ügyes(k)edik, miként fejlődik gyermekük az óvodában eltöltött időben. Nagy örömünkre minden csoportba sok szülő látogatott el és valamennyien élénk érdeklődéssel fogadták a kicsik tevékenységeit.

A reggelt minden nap gyertyagyújtással kezdik az óvodások, így ezekbe a meghitt pillanatokba is betekinthettek az érdeklődők. A lelki feltöltődés után a gyermekek testi egészségére is odafigyelnek az óvodapedagógusok, így a reggeli torna sem maradhat el.

A csoportokban ezt követően különböző, érdekes események, tevékenységek zajlottak. Körjátékokat játszottak a gyermekek, népi énekek, mondókák csaltak mosolyt az arcokra, de betekintést nyerhettek a jelenlévők egy „kertészetbe” is, ahol lelkesen ültették az óvodások a babszemeket.

Az óvodapedagógusok közül volt, aki bábjátékkal készült. A gyermekek nagy érdeklődéssel várták az ily módon előadott, feldolgozott mesét, tágra nyílt szemekkel követték az eseményeket.

A kézműves foglalkozás minden csoportban nagy népszerűségnek örvendett: készültek itt papírhóvirágok, gyurmából tyúkanyók, de közelgő ünnepünkre, március 15-re is sokan gondoltak, nemzeti jelképeket készítettek a gyermekek, olykor a szüleik segítségével.

Kellemes hangulatban telt a délelőtt, a szülők valamennyi csoportunkból szép élményekkel, gyermeküket kicsit jobban megismerve távoztak intézményünkből.

 

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Nyílt napok