Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

nov.
10

LÁMPÁS FELVONULÁS MÁRTON PÜSPÖK EMLÉKÉRE

2017. november 10. (péntek)

Márton hetében az óvodapedagógusok Szent Márton püspök életéről, a hozzá kapcsolódó legendákról beszéltek a gyermekeknek.

A Márton-napi vigasságra a szülőket, nagyszülőket, testvéreket, s az 1. osztályosokat is vártuk, ezért nagy örömünkre szolgált, hogy sokan segítettek az ínycsiklandozó zsíros kenyerek elkészítésében, hogy aztán este mindenki kedvére falatozhasson.

A gyerekek szüleikkel együtt készíthettek különböző alkotásokat: sokféle papírliba, gyurmasüni- és bagoly készült, de újra előkerült a nagy fateknő is, ahol a kukoricamorzsolás rejtelmeiben merülhettek el a gyerekek. Hatalmas lelkesedéssel dolgoztak, gyorsan gyűltek a „szemtelen” kukoricacsutkák a vékában.

Sötétedéskor a szent püspök emlékére hívtuk lámpás felvonulásra az egybegyűlteket. Ő ugyanis, amikor püspökké akarták választani, – szerény ember lévén – elbújt. Lámpással keresték, s egy libaólban találták meg. Erre emlékezve kapott minden gyermek libával díszített üvegcsében pislákoló mécsest, s így indultak a Belváros felé. A több mint 400 szülőből és gyermekből álló menetet Ugrits Tamás atya, Csák Lajos igazgató úr és Dombi Mátyásné intézményegység-vezető asszony vezette. Gyönyörű látványt adott a pislákoló kis lámpások fénye.

Az óvodában Tamás atya megköszönte, hogy ilyen szép számmal jöttek el a családok. Hangsúlyozta, hogy a lámpás felvonulás egyfajta hitvallás keresztény értékeink mellett.

A dajka nénik ezt követően forró teával, forralt borral, zsíros kenyérrel kínálták vendégeinket. A jó hangulatú beszélgetések közepette mindenki szívesen fogyasztott a finom ételből, italból.

A remekül sikerült Márton-napi vigasságot az óvodapedagógusok meghitt éneke zárta, Kodály Zoltán Esti dal című művének előadásával fejeződött be a program.

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Márton-nap