Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

febr.
02

GYERTYASZENTELÉS ÉS BALÁZS-ÁLDÁS AZ ÓVODÁBAN

2018. február 2. (péntek)

A Szent Balázs doktorunknak, hogy ma vagyon napja, többször is, hogy megérhessük, az Úristen adja!
(népi rigmus)

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án arra emlékezünk, hogy Szűz Mária Jézus születése után negyven nappal bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Az idős Simeon is jelen volt, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. Ennek szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása.
Óvodánkba Ugrits Tamás atya látogatott el és szép, a gyermekek nyelvén megtartott beszéde után megáldotta a gyertyákat. Elmondta, hogy a megszentelt gyertya, mint Jézus Krisztus jelképe, mindig a kiáradó fényt kell, hogy eszünkbe juttassa. Szeressük, tiszteljük egymást és tartsuk nagy becsben a megáldott gyertyákat. Családunk körében gyújtsuk meg a közös imánál és ha szükségünk van rá, kérjük égi pártfogóink, a szentek segítségét.
A gyertyaszentelés után Tamás atya Szent Balázs püspök történetével ismertette meg a kisgyermekeket. A püspök visszavonultan élt, de a közösséget tanácsaival támogatta és gyógyította a rászorulókat. A legenda szerint egy napon rémült anya sietett Szent Balázshoz, mert a fia egy torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút és így megmentette a haláltól.
A katolikus hagyomány szerint Tamás atya keresztben tartott, égő gyertyával áldotta meg a jelenlévőket, Balázs-áldást adott, hogy a torokfájás és minden más betegség elkerülje őket.