Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

febr.
06

JELMEZBÁL AZ ÓVODÁBAN

2018. február 6. (kedd)

„Fruskák, Zsuzskák, Dorottyák,
járják a bolondját:
dínom-dánom, vigalom,
nincs a táncra tilalom!

Maskarások, bolondok
rázzátok a kolompot,
takarodjon el a tél,
örvendezzen, aki él!
(Sarkady Sándor: Farsang)

A katolikus egyházi kalendárium szerint a farsang ünnepe vízkereszt és hamvazószerda közé esik, melyhez számtalan népi hagyomány kapcsolódik. A farsangi időszakban – már hagyományosan – óvodánkban is mulatságot rendezünk, hogy elűzzük a telet, mihamarabb jöjjön a jó idő.

Az óvoda dolgozói a folyosón már hetekkel a mulatság előtt farsangi dekorációval készültek: bohócok, lufik, szerpentin díszítette az intézményt, a faliújságokon pedig a gyermekek által készített alkotások emlékeztettek az eseményre. Nem csoda, hogy a gyermekek minden nap arról társalogtak egymással, hogy ki milyen jelmezt ölt magára ezen a napon.

2018. február 6-án reggel nagy izgalommal hozták a különböző jelmezeket, fejdíszeket, kiegészítőket. A gyors átöltözés után a csoportokban forgolódtak a hercegnők, a különféle mesék szereplői, szuperhősei, de bátor tűzoltókkal, rendőrökkel is találkozhattunk. Itt-ott felbukkantak a vadon állatai és a többi, ötletes, kreatív maskarába bújt gyermek is büszkén mutatta be magát.

Az óvó nénik és a gyermekek minden csoportban farsangi hangulatot keltettek: táncoltak, verseltek, mondókáztak, és a farsangra jellemző „csúfolódós versekkel” is készültek.

A jókedv mindenkit magával ragadott, hangos nevetéstől és szurkolástól visszhangzott az óvoda. A csoportokban a szülők és gyermekeik aktívan vettek részt az ügyességi játékokban: gyorsan tekeredtek a madzagok ceruzára, a seprű, mintha forró lenne, úgy váltogatta gazdáit, de nagy népszerűségnek örvendett a „Gólya viszi a fiát” játék is.

A sok-sok vidám pillanat közben a finom aprósüteményekből is bátran fogyaszthatott, aki csak megkívánta.

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Farsang