Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

márc.
22

A MOLNÁR TAVÁTÓL A PAPÍRHALAKIG
2018. március 22. (csütörtök)

„Csipp,
csepp,
egy csepp,
öt csepp
meg tíz:
olvad a jégcsap,
csepereg a víz.”
(Weöres Sándor: Olvadás)

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Így aztán minden évben megemlékezünk erről óvodánkban is, a Zöld Jeles Napok keretében.

Ebben az esztendőben Totsche Andrásné Tünde néni fogadta a csoportokat a mozgáskotta teremben, hogy elkalauzolja óvodásainkat a vízimolnár tanyájára. Egy tanulságos kis történet kapcsán hívta fel a gyermekek figyelmét az óvó néni a víz tisztaságának és környezetünk megóvásának fontosságára.

Az óvodások a molnár tavacskájától és vízimalmától indultak „kirándulásukra”. Sajnálatos módon a korábban ott megfordult kirándulók beledobálták a szemetet a tóba, ezért az állatvilág és a növényvilág segítségre szorult. A gyermekek aktívan vettek részt a mentésben. Lápos, mocsaras vidéken jutottak el a szárazföldre, ahol megcsodálhatták Földünket. Szó esett a tengerekről, óceánokról, ezek élővilágáról, ivóvízkészletünk megóvásáról.

A gyermekek kíváncsiságát a papírhalak horgászása tovább fokozta. Vékony stégen állva próbálták „horogra” akasztani a lubickoló halakat. Akinek sikerült, a falon lévő akváriumba helyezte őket, hogy a foglalkozások végén megcsodálhassuk az öt csoport által összegyűjtött színes kopoltyúsokat. Végül az ovisok vékony pallón egyensúlyozva vitték az éltető vizet a molnár tavacskájába.

A Víz világnapjáról történő megemlékezést minden évben kiemelten fontosnak tartjuk, így idén interaktív keretek között, játszva ismertettük meg a gyermekekkel a víz tulajdonságait, felhasználhatóságát.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Víz világnapja